Jdi na obsah Jdi na menu
 


Splněný sen - Haworthia graminifolia

20. 2. 2007

Splněný sen – Haworthia graminifolia

   Sny jsou od toho, aby se plnily a zrovna tak to bylo s jednou v mých očích parádní kytkou – Haworthia graminifolia.Obrazek Ale popořádku. Jeden náš dobrý kamarád měl to štěstí kdysi navštívit kromě jiného Jižní Afriku. Přestože do té doby pěstoval hlavně kaktusy, sukulentní flóra černého kontinentu mu natolik učarovala, že v dobách, kdy se to ještě smělo, dovezl několik tehdy ještě málo známých rostlin a mezi nimi byl právě jeden z trávovitých zástupců rodu Haworthia : H.graminifolia. Od té doby, co se známe, jsem u známého a dnes už kamaráda mlsně obcházela havorcii s třiceticentimetrovými úzkými listy a bála se vůbec jen se na ní zeptat, natož  o ni požádat. Kdo si počká, ten se dočká, takže se to splnilo i mně: před dvěma lety Obrazekmi kamarád nabídnul semena této kytky. Do té doby se mnoha lidem nepodařilo udržet vyklíčené semenáčky, proto jsem to vzala tak trochu jako výzvu. Myslím si, že onen dar přišel v pravou chvíli, výsevů jsem už měla za sebou spousty, takže jsem doufala, že pro sebe drahocenná semínka nejen vyklíčím, ale později i udržím.

   Jelikož jsem spíš chaotik než systematik, neřeknu vám přesné datum, kdy jsem asi padesátku semen vysela. Zato vám klidně prozradím, že to bylo na povrch obyčejného výsevového substrátu s pískem do květináčku 6x6cm. ObrazekSemínka jsem stejně jako ostatní jednoděložné zasypala vrstvičkou bílého písku a přestříkala Previcurem. Pak se děly věci. Do týdne vyklíčilo 90 procent semen. Vrstva písku zaručila to, že se klíčky nevyvracely a držely pevně v substrátu. Pak už jsem jen pozorovala, jak se vytváří první pravý list, druhý, třetí…

Nebudu to protahovat, dnes už listy mají 10 cm a havorcie se mají čile k světu. Je dobré, že rostlinky už dnes našly důstojné místo na přezimování a netrápím je jako minulé zimy namačkané na oknech v domě. Protože při slunečných dnech teploty v našem skleníku dosahují i při větrání zhruba  20 stupňů, nevydržím to a některým havorciím včetně H.graminifolia dávám občas Obrazektrochu vody. Zatím nebyly žádné ztráty, ale jak se říká, musím to zaklepat J.

   Jsem moc ráda, že mám konečně své sbírkové H.graminifolia a ty přebytečné udělaly radost několika dalším kamarádům a známým. Takže, přátelé, vězte, že na každého jednou dojde a žádná vysněná kytka nemusí být nedostupná.

 

Fotografie:

1.Původní matečná Haworthia graminifolia v pozadí na neostrém snímku

2.Čerstvý výsev

3.Semenáčky přiblížené digitálním zoomem

4.Semenáčky

5.Jednoletá rostlinaObrazek

 

Summary:

Dream that came true – Haworthia graminifolia

An article about sowing H.graminifolia.

 

Photographies:

1.Bad photo of mother H.graminifolia.

2.Fresh sowing

3.Seedlings digitally zoomed

4.Seedlings

5.One year old plant

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz