Jdi na obsah Jdi na menu
 


Severní okno v práci

17. 1. 2016

Severní okno v práci

okno-1s.jpg

Otázka nezní: „psát či nepsat?“ ale „o čem psát? Určitým vývojem zájmů mě dnes zajímají spíše okrajové skupiny sukulentů a k tomu pak ty cibuloviny a podobné nepopulární nesmysly. Proto pro mě není snadné nacházet témata článků pro náš původně sukulentářský web. A protože máme ještě aktuálně i nějaké potíže s naším domácím zvěřincem, bude lepší dát něco oddechového.

Před půl rokem jsem po jedenácti letech změnil zaměstnavatele. V mém věku už to není tak snadné jako lusknutí prsty, je to spojeno s hledáním, přemýšlením, plánováním a tak podobně. Nakonec se mi poštěstilo a mám zase radost z práce, i když je to mnohem větší honička než dřív. Botanicky důležitým bonusem nové práce ovšem bylo, že jsem dostal možnost obsadit několik okenních parapetů, do té doby prázdných z důvodu jejich orientace na sever.

okno-2s.jpgChvilku jsem váhal, které skupiny našich kytek by mohly být na severním oknu spokojené. Taky jsem kromě vlastní potěchy chtěl také trochu zkrášlit kancelář a eventuelně i postupně připravovat spolupracovníky na možné dárky v podobě budoucích odnoží. Proto byl výběr komplikovaný a mnohavrstevný, nakonec se mi to zúžilo na dva rody – Gasteria a Sansevieria. Přestože zástupci těchto rodů zvládají i slunečná stanoviště, jsou překvapivě spokojené i v polostínu a severní expozice by jim problémy dělat nemusela. Oba rody jsou velké a pestré (a šlo by jimi zabrat mnohem více oken), celkem ochotně odnožují a jsou i pro nesukulentní laiky dostatečně zajímavé. Ještě jsem si mohl dovolit jeden luxus, který v naší sbírce neprovozujeme – zařadit vedle botanických druhů i křížence a kultivary. Pokud jsou opravdu hezké, plní oba hlavní účely – propagaci suchomilných kytek u kolegů i potěšení pro mě při náročné práci.

Zatím se jeví, že můj záborový manévr na severní okna neskončí neúspěchem. Rostliny přirůstají, „sansky“ začaly odnožovat (těm se to spodní teplo přes parapet převelice líbí) a teď už jen čekání na jaro a případné květy. Pár zvědavých pohledů kolegů se už taky dostavilo, takže se snad všichni máme na co těšit.  J.

okno-3s.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Příklad

(Radka, 30. 1. 2016 15:23)

Namusí to být nutně jen okno, hala či helma. U nás v BZ a ZOO mají ošetřovatelé k popojíždění golfová vozítka. Ti od exotických ptáků si na zadním nárazníku vypěstovali krásnou travnatou zahrádku, délka listu při nedávném pozorování cca 15cm. Takhle mají zeleň stále u sebe, je to opět inspirace pro zlepšovatele a zelenolisté závisláky :-).

Re: Příklad

(Emerson, 1. 2. 2016 19:07)

http://www.jardineriaon.com/un-huerto-en-el-techo-de-un-autobus.html
http://www.diariodeleon.es/noticias/contraportada/huerto-encima-bus_976311.html

Boa sorte

(Emerson, 18. 1. 2016 18:03)

Tak tak, například v Riu si už sukulentáři vybírají zaměstnání výhradně podle plochy parapetů. Můj bratr Wilson vydal dokonce před lety příručku Pesquisa empregadores sob bordas em Rio de Janeiro. V poslední době jak se postaví nějaká administrativní budova, či fábrica, už tam jsou sukulentáři i kaktusáři a slídí u oken. A jde to tak daleko, že se hackují stavební plány a zkoumají v nich parapety. Zaměstnavatelé se trendu přizpůsobují a inzeráty vypadají takhle: Přijmeme náměstka třídění (25 x 80 v kanceláři) a třidiče odpadu u pásu (30 x 240 v hale). Které místo jde na dračku je jasné.
Jirko, ty misky se tam pak vejdou dvě vedle sebe, viď?
Boa sorte - Mnoho zdarů!

Re: Boa sorte

(Jirka, 18. 1. 2016 18:28)

Ba, ba. Je to opravdu celosvětový trend. Sukulenty do každé rodiny, do každé kanceláře i výrobní haly. Koneckonců i skladník ve šroubárně má právo na kousek té sukulentní krásy. Opravdu moderní pracovní prostředí se v podstatě prolíná s xerofytní botanickou zahradou. Menší problémy s tím mají zaměstnavatelé v severských zemích a za polárním kruhem.

Re: Re: Boa sorte

(Otík, 20. 1. 2016 13:54)

Nechci se plést mezi takové kapacity, jako jste vy dva. Ale náhodou jsem narazil na informaci, že na Špicberkách ve šroubárnách kuli tomu instalovali takové ty zářivky s vlnovým rozsahem podporujícím fotosyntézu. Sice dělníkům zelenají vlasy, ale stejně jsou to vesměs sukulentáři (a pár kaktusářů), takže je jim to fuk.
No a zaměstnavatelé stejně do haly nemusí, maj vše na monitorech.
Tak mě napadá - my jsme teda pozadu už i za Swalbardem. A přitom by stačilo rozvěsit trochu trubic, odebrat cizincům pár dětí a Nory doženem...

Re: Re: Re: Boa sorte

(Jirka, 20. 1. 2016 14:14)

Ejhle. Na v podstatě normální článek není ohlas (komentář) žádný. Ale stačí napsat něco nenormálního a už to jede. I když semínko osvěty v tom také je a nakonec určitě oba druhy kolem sebe šíří pozitivní energii. Ta je zapotřebí v každém zaměstnání. Možná by některé jiné druhy sukulentů mohly vkusně doplňovat i pracovní oděvy, například ochranné helmy apod.

Re: Re: Re: Re: Boa sorte

(Emerson, 20. 1. 2016 17:12)

Semínko osvěty musí být. Mě manželka láskyplně říká Lodoicea seychelská.