Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pěticípé hvězdy květů rodu Talinum

9. 6. 2007

 

Pěticípé hvězdy květů rodu Talinum

 

Podobnost květů tohoto rodu sObrazek nechvalnými pěticípými hvězdami, které znají dokonale všichni, kteří se narodili před revolucí, je skutečně čistě náhodná a klidně ji použiji, i když já osobně neznám žádné Talinum, které by kvetlo čistě rudě. Barvy pěticípých květů přecházejí z bílé, narůžovělé, různých odstínů růžové až po fialovou a drobnou odchylku od této plynule přecházející palety tónů tvoří žlutá. O dalších barvách nevím, pokud existují, já osobně je neznám a za jejich Obrazekopomenutí se vám předem omlouvám. Ševče, drž se svého kopyta, tedy i já se budu držet toho, co mám doma – druhů, které už trochu více znám a viděla jsem je v květu.

V této chvíli bych si na vás dovolila vychrlit malou trošku suché teorie, ale je to zapotřebí, protože ji budeme potřebovat častokrát v budoucnu. Bude se týkat vnějších květních obalů, ostatní části květu necháme zase na jindy (tu teorii si budeme lišáckyObrazek servírovat po částech, všeho moc škodí).

Zmińované květní obaly mají za úkol chránit vnitřní (pohlavní) části květu. Jsou většinou rozdělené na vnější zelený kalich a vnitřní různě barevnou korunu. Pokud obojí není rozlišené, obaly nazýváme okvětím (třeba u některých jednoděložných rostlin). Květní plátky mohou být srostlé (rostliny srostloplátečné – např. rod Ipomoea), nebo samostatné (rostliny volnoplátečné – třeba zrovna Obrazeknaše Talinum). Květ je souměrný, má – li jen jednu osu souměrnosti (např. rod Pelargonium), nebo pravidelný, když jím můžeme proložit několik rovin souměrnosti (zase třeba Talinum, nebo např. i Oxalis, Portulaca, SarcocaulonMonsonia). Dost bylo teorie, vrhněme se raději do praxe – na slibovaná talina. Rostliny rozsáhlého amerického i afrického rodu Talinum mají povětšinou květy drobné, ale zato veObrazek větším počtu. Kališní lístky (sepaly) jsou dva, květní plátků (petal) je pět, proto využívám podobnost s tvarem pěticípé hvězdy. Severoamerické druhy, mnohdy zahrnované do rodu Phemeranthus, mají barvy květů od čistě bílé ( např. T. sediforme či T. palmeri ), přes lehounce narůžovělou (např. T. calycinum z jihu USA či mexické T. napiforme a

T. confertiflorus), miminkovsky růžovou ( T. brevifolium z USA), až po příjemně fialovou ( T. thompsonii z jihu USA). Občas se objeví žlutá ( mexické T. parvulum). Velikosti květů jsou od velmi malých průměrů kolem půl centimetru (T.parvulum) až po květ nepřehlédnutelný o průměru kolem 2cm (T.sediforme, T.thompsonii). Květy bývají na rostlinách v mnohoramenných vrcholících. ObrazekTalina z USA mají velikou výhodu oproti teplomilnějším kolegům: snesou v suchu naše nízké zimní teploty.

Jihoamerické druhy trochu odbydu, protože jich zatím zas až tolik neznám. Barva květů převažuje růžová (T. paniculatum) nebo žlutá (opět T.paniculatum či T.punae z Argentiny).

Úlovkem pro kaudexofily by mohly být africká talina, mohou mít kulovité kaudexy velikosti obří ředkvičky a jednotlivé květy žluté barvy na (na rozdíl od většiny amerických kolegů) krátkých stopkách (T.tenuissimum, T.caffrum). Možná bylo moje povídání zbytečné a stačilo by vám jen ukázat fotografie, ale třeba si to aspoň někdo z vás přečte do konce a řekne si, že to nejsou až tak ošklivé sukulenty a že na té Obrazekjejich skromné kráse něco je…    R.

 Fotografie:

1.Talinum sediforme

2.Talinum calycinum

3.Talinum confertiflorus

4.Talinum brevifolium

5.Talinum teretifolium

6.Talinum paniculatum

7.Talinum tenuissimum

8.Talinum caffrum

Obrazek

Summary:

Review of types and colors of flowers of genus Talinum.

Photographies:

1.Talinum sediforme

2.Talinum calycinum

3.Talinum confertiflorus

4.Talinum brevifolium

5.Talinum teretifolium

6.Talinum paniculatum

7.Talinum tenuissimum

8.Talinum caffrum

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář