Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na novou notečku aneb basebolky mezi sukulenty

13. 3. 2016

Na novou notečku aneb basebolky mezi sukulenty

s.-sp.-1s.jpg

 

 

 

Sansevieria sp. IPPS 4662 Super Bat 

..................................................................

 

Nebojte se – opravdu to není žádný botanický horor ve smyslu masakru motorovou pilou!!! Myslíme si, že vás občas můžou naše (ne)pravidelné listy už docela nudit. Jedou si v těch svých očekávaně šílených a možná občas i nepochopitelných kolejích už pěkných pár let, takže vlastně všichni dopředu ví, co od nás mohou čekat. Máte nás zařazené, zaškatulkované, všechno je předpokládaně předvídatelné a tak se vlastně žádné překvapení nekoná. Jedna ze škatulek Zelných listů například je, že se o nás traduje, že nesnášíme kultivary, hybridy a křížence obecně, ať už přírodní či umělé. Občas se ale vyplatí své věrné nečekaně překvapit, takže dnes to bude právě zrovna o této kategorii nepůvodních sukulentních rostlin.

Naší společnou láskou jsou sansky neboli sansevierie. Původně jsme shromažďovali odnože a řízky z rostlin, na které jsme narazili hlavně při návštěvách, postupně se ale začaly v nabídkách tuzemských a hlavně zahraničních objevovat krásné nové druhy, které jsme bezhlavě nakupovali cena-necena. Největší sansevierové zážitky na nás ovšem čekaly při první návštěvě v neuvěřitelné sbírce holanďana Coka Grootscholtena. I on instinktivně (stejně jako my) tíhne spíše k botanickým druhům nežli ke křížencům. V případě sanseviér ale i v jeho sbírce několik pohledných klonů, forem, kultivarů a pravděpodobně i kříženců lze najít (viz jeho slavná fotogalerie).

V loňském roce jsem změnil zaměstnání a kromě většího nadšení pro vlastní povolání se naskytla možnost i využití opuštěných parapetů pro lahůdkové sukulenty, například sanseviery. Zatím je příhodných parapetů dostatek a tak přišlo i pokušení v podobě kultivarů, kterých zrovna v rodu Sansevieria je neuvěřitelné množství. Doma se šetří místem, ale v práci je hlavním smyslem umístění kytek v kanceláři estetický zážitek a možná i inspirace pro kolegy. Ti pochopitelně žádnou botanickou čistotu neřeší a pěkná kytka je pro ně pěkná kytka. Probral jsem tedy přednostně kultivary sansek a gastérek a ty putovaly do exilu do práce.

Nevím, jestli je to snadnost mezidruhového opylení nebo naopak jen výzva tvorby nových tvarů a barev, co vede dnešní pokusníky po celém světě ke stále novým kombinacím a selekcím. Celkem hodně v tom vynikají thajští pěstitelé a následně obchodníci. Právě z Thajska se v poslední době valí lavina nových atraktivních kultivarů sansevier.

Protože latinská jména moc neprodávají, snaží se právě obchodníci různými vymyšlenými avšak atraktivními jmény vylepšit svoje obchody. Příkladem budiž Sansevieria hallii, celkem hezká (a prodejná) záležitost sama o sobě. Ovšem napíše-li se „Baseball Bat“ (čili bejsbólová pálka), zřejmě jsou pak obchody s touto sanskou více „napálenější“. Nakonec se ale ten výraz „Bat“ celkem mezi sběrateli sansek ujal a tak se objevily další odvozeniny. Z kultivarů S. hallii jsou to například Pink Bat, Super Pink Bat, Giant Bat, Blue Bat, Silver Bat, Lundi Bat a určitě i nějaké další. Podobná ztloustlolistá pohlednost je Sansevieria sinus-simiorum, která si vysloužila jméno „Malawi Bat“, občas se v nabídkách objeví kultivar „Leopard Bat“, u kterého si nejsem jistý původem.

Pochopitelné je, že mnoho dalších sansevier si vybudovalo svoje okruhy vyselektovaných a vykřížených příbuzenstev, přímo rodiny kultivarů mají kupříkladu Sansevieria trifasciata, Sansevieria kirkii, Sansevieria parva a další. Člověk nemůže pěstovat všechno a ani okenní parapety v práci nejsou nekonečné, přesto ale až zase náhodou na nějakou „pálkařskou“ sansku narazuím, velmi pravděpodobně opět neodolám.... J.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář