Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hlíznaté rostliny rodu Ceropegia

28. 4. 2008

Hlíznaté rostliny rodu Ceropegia


 

Obrazek
Fotografie 1:

1. Ceropegia woodii

2. Ceropegia conrathii

3. Ceropegia sp.

4. Ceropegia sp. IB8688

......................................

Na ZL už je několik druhů werbářů s různými přídomky, tento článek by pro změnu mohl nést podtitul – „werbář o kytkách, které ještě nepěstuji“. Je to samozřejmě protimluv, neboť nemohu psát o něčem, o čem zhola nic nevím a co jsem si aspoň trochu nevyzkoušel. Poctivě řečeno: bude to o jedné opět trochu opomíjené skupině rostlin rodu Ceropegia, kterých několik málo pěstuji, v jejichž jmenovkách mi panují omyly a v nichž bych se chtěl nejen zorientovat, ale i pár dalších sehnat.

Začalo to nevinně – myslel jsem, že napíšu klasický herbář o popínavé Ceropegia africana, která se v těchto dnech budí a které narostla velmi pěkná hlíza, jíž jsem za odměnu mírně povysadil. Jenže při kontrole s literaturou i netem některé znaky nesouhlasily, tak jsem se do toho mírně zabral a výsledkem onoho zabrání je tento článek.

Rod Ceropegia, řazený nyní do čeledi Apocynaceae, je poměrně rozsáhlý a i tvarově dost rozmanitý. Druhy se sukulentními znaky se dělí do čtyř skupin podle vzhledu – druhy s kořeny řepovitými, s kořeny tuberózními, stonkové sukulenty a druhy se sukulentními listy. V posledních letech se poměrně protěžují stonkové druhy z Madagaskaru, já tíhnu spíše k těm tuberózním, hlíznatým. První ceropegiovou bambulkou, se kterou jsem se před 25 lety potkal, byla v kancelářích a bytech tenkrát i dnes běžně pěstovaná Ceropegia woodii. Dnes je sice zařazená jako jeden ze čtyř poddruhů C. linearis, ale to vůbec neubírá jejímu velmi zajímavému vzhledu i způsobu rozmnožování. Ony vzdušné hlízky, tvořící se masivně v závěsech výhonu a listů, zná kdejaký pěstitel pokojových rostlin. K dalším rostlinám podobného vzhledu a stejného rodu jsem se postupně dostával namátkově a necíleně. Podle toho taky vypadají moje dnešní jmenovky, buďto neplatná jména, nebo nesouhlasí obsah květináče se jménem (některé květníky jmenovku ani nemají..).

Ze 180 druhů rodu Ceropegia Eggliho Encyklopedie uvádí 79 druhů s větší či menší hlízkou. Kromě tohoto čísla byl pro mě překvapením i nečekaně široký výskyt – kromě „klasické“ jižní Afriky i Afrika západní, střední, východní, samozřejmě Madagaskar, hodně Arábie a velký počet druhů roste i v Asii – Indie, Thajsko, dokonce i Čína! Teď si zrovna vzpomínám, že jsem dokonce držel v rukách mnohastránkovou monografii věnovanou rodu Ceropegia rostoucích pouze v Keni a té spoustě různých úžasných „padákovitých“ květů jsem tehdy vůbec nerozumněl. Vlastně moc nechápu ani to, proč se tato skupina exoticky kvetoucích a snadno se množících lián tak málo pěstuje. Možná za to může podivný magnetismus  „asklépek“, díky kterému tak strašně přitahují škůdce ze skupiny červců, zejména vlnatku. Nebo si za to můžou šplhavé výhonky ceropegií samy – „ty potvory vám vlezou všude...“. Je to vlastně pravda. Pokud výhonky ceropegií spořádaně nevisí z nějaké police, mají přirozenou snahu se vinout po všem, co jim skýtá oporu. A přes veškerou snahu výrobců plastových žebříčků i  domácích kutilů s nejrůznějšími drátovými oporami, málokterá oporná nadstavba nad pěstebním květináčem působí esteticky. Ještě, že jsou tu ty nádherné květy! A pro mě jsou cenné i hlízovité podzemní brambůrky s drátovitými kořeny vyrůstající po celém povrchu hlízy.

Ověřil jsem, že pravděpodobně všechny moje ceropegie s hlízkami, pocházející od tuzemských pěstitelů, budou africké záležitosti, bude třeba zdokumentovat hodně detailů kolem květů a listů a posléze pourčovat. Ale  jak jsem se tak zadíval na fotografie pár zajímavých stvoření s nepochopitelně komplikovanými, leč krásnými květy, zjistil jsem, že mi jich několik, snad dostupných, prostě  ve sbírce chybí……

V jednom internetovém seznamu západním směrem ležící pěstírny jsem pár pěkných kousků objevil, přesto ale volám : má-li někdo ze čtenářů tohoto článku nějakou zajímavou hlíznatou ceropegii (kterou neobjeví na fotkách u článku) a není mu „proti srsti“ případná výměna, ať se ozve, udělá mi tím docela radost.  J.

Summary:

Introduction of other articles about several tuberous plant of genus Ceropegia.

Fotografie 2:

1. Ceropegia oculta

2. Ceropegia sp.

3. Ceropegia linearis ssp.debilis

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář