Jdi na obsah Jdi na menu
 


Různotvaré olistění neobyčejných zástupců rodu Ornithogalum.

24. 11. 2007

Různotvaré olistění neobyčejných zástupců rodu Ornithogalum

Obrazek

 

ObrazekPřed časem jsem napsal článek na obdobné téma, jenom šlo o zajímavé listy v rodu Albuca. Tenkrát jsem se zavázal k pokračování o listech bratrského rodu – rodu Ornithogalum. Ono to „někdy jindy“ je třeba občas připomenout, což před několika dny udělal čtenář Rudo. Ještě úvodem k tomu „bratrství“ ornitogal a albuk – poměrně zřetelná podobnost i pro laické pěstitele byla taxonomicky dokonána zařazením rodů Albuca, Dipcadi a dalších do rodu Ornithogalum. Ale abychom se v těchto nových velkorodech vůbec trochu orientovali, někdy je vhodné nechat to postaru…Obrazek

Takže před tímto spojením bylo ornitogal (neboli česky snědků) kolem 120 druhů. Z hlediska pěstování je lze rozdělit do tří skupin : 1. druhy původem z jižní a jihozápadní Afriky s jednoznačně zimním růstovým obdobím a letním odpočinkem, 2. druhy letního cyklu a zimního klidu z tropické a subtropické Afriky, které pochopitelně nejsou mrazuvzdorné a 3. druhy původem z oblasti Středozemního moře, které rostou v létě a v zimě spí, a ty už jsou více či méně mrazuodolné. Tato poslední skupina se často pěstuje i na skalkách. My se budeme zabývat Obrazekv tomto článku rostlinami ze skupiny první, tedy v podstatě jihoafrické a většinou zimní záležitosti. Ono totiž vyjímky potvrzují pravidla a tak mám i jihoafrické ornitogalum s letním růstem a zimní dormancí. Jen co příští rok vykvete, hned se s ním na ZL pochlubím.

S tímto velkým a rozmanitým areálem souvisí i přizpůsobení se různým až extrémním podmínkám, velmi zajímavá ornitogala jsou právě ta z polopouštních lokalit. Obdobně jako u albuk, najdeme vedle fádních listů i listy trávovité, rovné i různě kroucené, existují i chlupatolistá ornitogala, celkem šokující je kyjovitě jednolistý Obrazekdruh, u mě to má „za jedna“ ten nízký, tvrdolistý, plocholistý a zatím bezejmený druh z Brakfonteinu, zkrátka pro každého se najde něco.

Původně jsem měl nastřádáno listově zajímavých ornitogal ještě víc (to byly ony klasické Ornithogalum sp.?, orientačně určené jako „asi nějaké ornitogalum“), u mnoha z nich se během posledního roku ukázalo díky květům, že to vlastně žádná ornitogala nejsou, že jde o nepřesně zařazené cibulky např. rodů Drimia, Bulbine či dalších. Někdy příště, až v tom budu mít sám víc jasno, bych chtěl ukázat typické znaky květů jednotlivých rodů z oblasti jižní Afriky, abych tak Obrazekpomohl určit některé bezejmence nebo opravit některé omyly na jmenovkách (teď jen aby mě někdo nevzal za slovo….).

Snad jsem tedy čtenáře ZL opět lehce navnadil na původně nezajímavý rod cibulovin s malou ukázkou toho, že ne každý snědek patří na skalku a že existují i vzhledově jiné, než obligátní Ornithogalum caudatum. J.

Fotografie:

1.Ornithogalum sp., Vanwykskraal, RSAObrazek

2.Ornithogalum unifoliatum, RSA

3.Ornithogalum sardienii

4.Ornithogalum concordianum (syn. apertum), RSA

5.Ornithogalum sp., Perseverance, RSA

6.Ornithogalum sp., Brakfontein, RSA

7.Ornithogalum hispidum


 

Summary:

Article about different shapes of leaves of bulbs from genus Ornithogalum.

Photographies:

1.Ornithogalum sp., Vanwykskraal, RSA

2.Ornithogalum unifoliatum, RSA

3.Ornithogalum sardienii

4.Ornithogalum concordianum (syn. apertum), RSA

5.Ornithogalum sp., Perseverance, RSA

6.Ornithogalum sp., Brakfontein, RSA

7.Ornithogalum hispidum


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Prosba

(Petr Babula, 7. 3. 2015 15:18)

Dobrý den, uchvátily mě jihoafrické cibuloviny, bylo by prosím možné od Vás získat nějaká semínka, případně kytky? Moc děkuji a srdečně zdravím, mail na mě je petr-babula@email.cz, případně tel. 776 206 027. Předem moc děkuji.
Petr

O. lithopsoides

(maijer_robert@hotmail.com, 25. 2. 2013 20:38)

Hello,

First O. Looks like O. lithopsoides to me.

Greetings, Robert Maijer

ornithogallum osminellum

(Barbora, 28. 8. 2009 15:40)

To bych byla moc ráda,kdyby se Vám podařilo mně pár cibulek /4?/ poslat,tady je na mne mail-zdbud@o2active.cz,předem děkuji a doufám,že se dílo podaří

ornithogalum osmynellum

(Jirka, 28. 8. 2009 12:41)

Dobrý den, dnes jsem se díval do výsevního květináče a je tam materiálu dostatek. Zrovna se ty největší cibulky začínají budit, inu podzim se blíží. Ale opět upzorňuji, že jsme na to posílání fakt hodně neschopní....

cibulky

(Barbora, 27. 8. 2009 6:37)

Dobrý den,netuším jestli se náhodou situace nezměnila a tak se na Vás obracím s prosbou,zda by se nenašla cibulka Ornithogalum osmynellum,kterou bych od Vás mohla odkoupit.Na jaře jsem si objednala semínka,bohužel ani jedno nevzešlo.

Krása nechtěného - ciboule

(Jirka, 11. 12. 2007 7:53)

Dík za podporu. Pro Brno mám slabost, je to mé rodné město, tak to budete mít u nás protekci. Jinak mě úplně dostal Váš asi nechtěný překlep - cibouloviny. To Vám ukradnu a někde použiju. Dík. Jirka.

...

(Romča, 10. 12. 2007 13:29)

...ach jo, z Brna do Plzně je to trochu štreka a náš zvěřinec by asi prostestoval, ale budu přemýšlet a vymýšlet, třeba v rámci dovolené, že bysme přijeli, protože to co na vašich vidím, jak cibouloviny, tak sukulenty a kaudexy, to mi hlava nebere ;o), to se musí vidět osobně... Holt budu muset vydržet do jara a pak něco naplánuju. Zatím se mějte krááásně a těším se na další články, R.

Ceník přebytků

(Jirka, 7. 12. 2007 10:16)

Taky přeji dobrý den. Váš úžas těší mě i naše cibulky. S tím sháněním a nákupem to není tak úplně snadné. My jsme doopravdy hodně nekomerčně zaměření, takže žádné prodejní seznamy nesestavujeme. Nabídku cibulovin lze najít na stránkách Petra Pavelky = www.palkowitschia.cz, který rostliny i zasílá. Pak lze něco získat u firem Lukon Glads a Lukon Bulbs. Další cesta k cibulkách vede přes výsevy semínek, které je potřeba někde objevit na seznamech firem k tomu specializovaných, můžeme něco doporučit. My pár kytek navíc máme, ale raději je neposíláme, lepší je to osobně. Ale velké pozor na to, že fakt naprostá většina těch jihoafrických krasavic jsou ZIMNÍ kytky a potřebují v době své vegetace maximum světla a chladnější odchov. V teplejších podmínkách se vytáhnou a není to ono. Někdy si naplánujte cestu do Plzně a pak to probereme. Jirka.

Žasnu

(Romča, 4. 12. 2007 12:55)

Přeji krásný den, žasnu, co příroda dokáže vytvořit, to se prostě nedá popsat, jak je to krásné....Můžu se zeptat, kde se dají sehnat tak krásné cibulky? Nebo máte nějaké přebytky, které byste byli ochotni poslat jedné nadšenkyni(díky vám...kdybyste je neměli na stránkách, tak o nich nevím a nesomruju ;o))samozřejmě né zdarma, ale za poplatek...
Doufám, že se k vám někdy dostanu na čumendu, to prostě musím vidět :o)
A taky jste mě inspirovali výrobou skleníku. Sice je to otázka další desetiletky, ale už přesně vím, jak ten tunel bude vypadat, chichi.
Pokud by se u vás něco našlo, třeba i kaudexy, tak mi prosím pošlete ceník na email: omsa@email.cz
Předem díky a hodně pěstitelských úspěchů Romča