Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pozor na výsevy lachenalií!

10. 4. 2007

Pozor na výsevy lachenalií.

 

Už od loňského listopadu je v kytičkářských kruzích čas výsevů. Nejinak je tomu i v našich zelinářských luzích a hájích. Protože se Obrazeksem tam nabízejí a doufejme i vysévají semínka cibulovin, dovolujeme si poznamenat jednu zkušenost, pravděpodobně námi násobně a tím i poctivě ověřenou. Dejte si pozor na výsevy lachenálií!

Lachenalia je středně početný jihoafrický rod velmi zajímavých zimních cibulovin z čeledi Hyacinthaceae, který již také objevili i holandští velkopěstitelé. Ti pochopitelně vrhli na trh odolné a atraktivní kultivary, které se nyní často objevují v podzimních katalozích evropských zahradnických velkodistributorů. Tyto velkokvěté kultivary většinou první sezónu 100% nakvetou, s jejich dalším pěstováním to bývá složitější. Ale o tom někdy příště.

ObrazekTeď se chci spíš rozepsat o výsevech těch „pravých“, botanických lachenálií z Jihoafrické republiky a Namibie, zemí zimním cibulkám zaslíbených. Poměrně pravidelně v posledních letech lze v tuzemských (i dalších) nabídkách semen objevit a tím i získat např. Lachenalia pusilla, rubida, reflexa, contaminata, pustulata a další.

Ale nevím, jak ostatním klíčí jejich semínka (nám původně vůbec ne), ale naše nynější zkušenosti jsou tyto – není to v teplotě, vlhkosti, substrátu, fíglu… Chce to jen VYDRŽAŤ! Prostě strategie těchhle semínek je nevěřit ideálním podmínkám výsevních aparátů, ale…chvíli…raději…počkat….Celé tajemství úspěšného výsevu lachenálií se nám zdá jenom v tom – výsev prostě nevyhodit a čas od času zalít. Lachenalia pusilla nám vyklíčila po cca 6 měsících, Obrazekcož jsme považovali za náhodu, ale když letos po 13 měsících vyklíčily houfně (snad ve větším počtu, než jsme vyseli) L. rubida a L.reflexa, to už asi něco naznačilo a proto tedy vznikl tento článek.

Nevyhazujte nevyklíčené výsevy lachenálií a hrajte s nimi hru, kdo to déle vydrží! Držíme vám palce a přejeme hodně zdravých semenáčků.

Poznámka na závěr: ostatní Hyacinthaceae nám klíčí téměř okamžitě. Co dodat?…….J.

Fotografie:

1.Výsev Lachenalia pusilla.

2.Aktuální foto výsevu Lachenalia rubida z února loňského roku.

3.Lachenalia giessii, N Witzpütz, Namibia

 

Summary:

Don’t trash planted seeds of genus Lachenalia, they sprouts after year sometimes.

Photographies:
1.Seeding of Lachenalia pusilla
2.Actual photography of Lachenalia rubida planted in february 06.
3.Lachenalia giessii, N.Witzpütz, Namibia

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář