Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sukulenty na letošní výstavě kaktusů Plzeňského klubu

13. 6. 2010

Sukulenty na letošní výstavě kaktusů Plzeňského klubu


Obrazek


  

Bývalo takovó chróstalovskó tradicó, že následně po trojkoaliční účasti R+J+Ch na plzeňské prezentačce vytrněných, plstnatých i vylysalých sukulentů, z nichž jen malé části se říká „kaktusy“, provedl jsem maló zhodnocovačku s ohledem na vlastní přínos výstavě i lidstvu. Vloni sem to nestíhal, ani vystavovat – ani komentovat, letos sem se ujal aj hlavní myšlénky zelných bratří, aj zásadního exponátu (alespoň během zahajovacího dne). A v tejto logice aktuálně vylópnu i to letošní –„Jak to vidí T.B.C.“.

Na takové výstavy kaktusů, jako je ta plzeňská, přichází kromě odborníků a specialistů různých stupňů hlavně laici stupňů ještě různějších. Někteří jsou podobně (jako já kdysi) v okamžiku návštěvy totálně nepolíbení botanikou a sukulentními znalostmi zvláště. Ti pak vrhají své dotazy na pořadatele a další přítomné, kteří se jako pořadatelé a odborníci tváří - zaslechl jsem několikráte dotazy – kdeže ony sukulenty vlastně rostou – a tak jsem stvořil myšlenku „Sukulentního zeměpisu“. Téma bylo na světě, Jirka s Radkou se ujali oblastí, o kterých si (sami) myslí, že jim rozumí a předvedli pár známých i neznámých představitelů jednotlivých kontinentů.

Pochopitelně klasické sukulentní krajiny a kraje se jim předváděly snadno, ale když přišla řeč na Antarktidu, rychle jim došla inspirace. Pouze moje vědomosti (a invence) tento kontinent sukulentně rehabilitovaly v míře překvapivé a praktické zároveň. Téma „olejodárných a voskodárných sukulentů“ jakožto pomůcka osamělých polárníků zazněla na takovém fóru zcela poprvé.

Obrazek

Průlomové myšlenky a botanická témata někdy hledají své posluchače velmi obtížně, zvláště u zkostnatělých a tradičně zaměřených pěstitelů. Já v tomto ohledu hodně věřím na přirozený instinkt dětí, které upřímně umí dát najevo, co se jim líbí a nepotřebují si na nic hrát. A u této skupiny návštěvníků Výstavy kaktusů Plzeň 2010 moje obdobně upřímná snaha ukázat sukulenty z kontinentu sněhu a ledu určitě nezapadla a do jejich čisté dětské duše se zapsal důvod přijít na takovou výstavu legračních kytiček třeba i příště ….

P.S. Pokud litujete, že jste to neviděli na vlastní oči, nelitujte času ani nákladů, výstava probíhá až do středeční 17. hodiny.

Pro ZL: V.Ch. Chróstal


Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Výstava KK Plzeň 2010

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář