Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recenze - Cibule 100x jinak

18. 4. 2010

Recenze – Cibule 100x jinak


Obrazek

 

Dlóhatánskó dobu po fenomenálním úspěchu svýho gurmánsko-sukulentního úletu na téma „kompotovaná Aloe vera“ jsem odrážel útoky národních i nadnárodních koncernů, abych se ujal teho jejich aloového programu, což byla chemo-dróga na všecky možné i nemožné způsoby. Nešlo mi ale v žádnym ohledu o byznys, a k temu mám těch svých nápadů až je trósím a navíc jsem skromné a nezávislé, takže abych poslóchal: „trus, Chróstale, trus“ na povel, tak to teda netento….nemusím.

Ale on ten kulinářský pohled na ty naše kytky (ať už sukulenty nebo cibuloviny) zase není až tak zcela vyčerpané téma. Po tom, co jsem se tou letošní zimou a jejími zdravotními nástrahami vypořádal pomocí česneku v různých formách a podobách, padl můj zrak v tomto jarním období na cibuli. Jirka ať promine, klidně si mohl napsat tuhle recenzi sám, a v podstatě i klidně kdokoli z těch dalších internetových psavců, ale když někdo nechá ležet takovouhle tiskovinu bez povšimnutí, není to prostě dobře.

Co provádět s cibulovinami, se na tomto webu čas od času dočtete. Ale co provádět s cibulí kuchyňskou - Allium cepa - o tom se dočtete ve slabém sešítku časopisu Žena a kuchyně 1/2010 s názvem „Cibule 100x jinak“. Tam na dotaz, co provádět s cibulí odpovídají velmi zasvěceně – nadívejte a plňte, smažte a pečte, vařte a duste! Prostě inspirace na každé stránce a v každém receptu této brožury. Už jen ta láskyplná a poetická pojmenování pro jednotlivé druhy cibulí

-malá sestřička (pro šalotku)

-mladá divoška (pro lahůdkovou cibulku)

-bledá princezna (pro bílou cibuli)

-rudá dračice (pro červenou cibuli)

-zlatá královna (pro žlutou cibuli)

a nebo i zelený dlouhán (pro pórek).


Obrazek


Provádím rád s jednotlivými komponenty jídel různé pokusy, ale v této cibulové příručce pro mlsné a ještě mlsnější jazýčky jsem se poučil i já. Ze starých klasických jídel například recept na pravou lepenici či babiččinu cibulačku, z neobvyklých inspirací například cibulový krém se žampiony nebo cibulový koláč, a pro gurmány z nejmlsnějších cibulové čatní se sušenými švestkami a vrchol - cibule nadívané kuřecími játry a kozím sýrem.

Nezlobte se prosím na mne, psal a chválil bych ještě dál, ale dostal jsem teď při psaní tak velkou chuť na cibuli podle některého ze sta receptů, že jdu vařit a prochutnávat. Rozloučím se proto s recenzí i s vámi čtenáři heslem brožurky: „slzičky při krájení, radost při jídle“. Pro Zelné listy V.CH.Chróstal

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář