Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euphorbia antisyphilitica aneb Buď připraven!

4. 11. 2012

 

Euphorbia antisyphilitica Zuccarini aneb Buď připraven!

e.-antisyphylitica-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Euphorbia antisyphilitica

2. Pořád ještě Euphorbia antisyphilitica

...............................................................................

Tož sem se zase jednó zcela náhodó zastavil u tych Zelňáků a co nevidím? Teda vlastně vidím (tak blbě na tom zatím eště nésu) - Radka polehává v posteli a smolí zase ňákó sukulentářskó ročenku (teda to se divim, že ji to baví) a Jirka , ten má vlasiska vytrčené jak ten slavné Hagrid z Harryho Pottera a pikýruje furtpryč ňáký to svoje cibulový obilí (ten už je teda podle mě definitivně mimo). Ale aspoň sem pochopil, co dělajó, když nepíšó, když totiž jeden kókne na ten jejich web, tak skoro nechápe, proč ho ještě majó. Poněvadž ale propagace dobrych věcí (a sukulentů zvláště) nesmí chcípnót na úbytě (i kdyby měl nakonec ty Zelné listy zachránit a udělat z nich Chróstalovo.perličky.cz), podepřu tyhle skomírající stránky slabým, leč významným ščagélem. Radku sem vyštípal z tej duchny, ať mi jde tu mó ščagélovó krasavicu vyblejsknót, což nesla nelibě, ani nevim proč.

Spoustu těch nezáživných botanicko-geografických informací o Euphorbia antisyphilitica si můžete dohledat na internetu sami (škoda opisovat), v české literatuře moc frekventovaná není, spíš jen sem-tam nějaká zmínka. Stejně dokud ji neuvidíte a nepohladíte (raději jen) očima, nezískáte na ni ten pravý názor. Je to klasické sukulentní nízké křoví, skládající se ze stonků a větví slabého průměru kolem 5mm. Když se z takového rozvětveného křoví vyjme a zakoření jedna větévka, vynikne ona krásná ščagélovitost, která je v ní ukrytá. Přesto, že v přírodě je poměrně častá, u nás v kultuře ji moc nevidíte. Můj řízek je původem z Holandska.

Přece jen ale okolo této rostliny je pár zajímavostí, které ji katapultovaly z okraje do středu mého zájmu, pěstování i bádání zároveň. Už jen jméno – antisyphilitica – hovoří poměrně jasně. Na co to sloužilo, je evidentní, co je však je nejasné, jak se to přesně používalo. Dnešní lékařská (i čarodějnická) věda varuje – nepokoušejte se napodobovat staré Mexičany, bílý latex této euforbie je opravdu velmi jedovatý. Dost možná, že se syfilidou odcházel do věčných lovišť i její nositel…..a bylo vyléčeno bez recidivy! Druhou zajímavostí je voskodárnost této euforbie, vosk jako mnohaúčelová materie je získáván z mnoha rostlin a E. antisyphilitica je jednou z nich. V domovině se jí říká Candelilla (nebo anglicky wax plant), odtud kandelínový vosk, který má využití ve dvou oblastech – v potravinářství, kde se používá například i při výrobě lesklých povrchů žvýkaček či lentilek (!) nebo při voskování pokožky některého ovoce z důvodů prodloužení jeho skladovatelnosti a také v oblasti hudebních nástrojů, kde se s ním voskují přírodní laky rezonančních desek nástrojů.

Tímto voskem je rostlina prosycená celá a způsob získávání této prospěšné látky je poměrně drastický (který připomíná až nám tak dobře známé louhování uranu) – vaření výhonků E. antisyphilitica ve vodě s přísadou kyseliny sírové. Nádherný čarodějnický postup na jehož konci jsou například ony oblíbené lentilky. I já sám mám s touto milou rostlinkou své plány, ale o tom až někdy příště. Prozatím jen heslo – „Buď připraven!“ (chytrému napověz……)

Pro ZL: V.Ch. Chróstal

 

P. S. Jestli mi Chróstal bude neustále podstrkovat k focení podobné nevyfotitelné „nádhery“, jednou se stane, že nebude co fotit (vyzkouším jejich pružnost o jeho hlavu). Mám kytky ráda, ale co je moc, to je moc... R.

Fotografie 2:

1. + 2. Asi jediná, alespoň malá ozdoba rostliny - květ, ale když na to koukám zblízka, ani ten...

e.-antisyphylitica-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář