Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aloe vera - v lehkém sirupu

2. 1. 2009

Aloe vera (Linné) Burman  - v lehkém sirupu

 Obrazek

  

Tož teda do teho novýho roku i ode mě – všecko nélepší a hodně téj lásky!

A protože se také říká – láska prochází žaludkem, mám pro vás jeden ze svých posledních objevů z oblasti potravinového využití sukulentů. Valnou většinu loňského roku jsem věnoval různému gastronomickému a léčivému zkoumání těch našich ztloustlých kytek. Po různých i celkem nebezpečných experimentech s přírodními projímadly a afrodisiaky v terénu i v poli (proto ta dlouhá publikační odmlka), jsem prošel i tzv. „destilačním“ obdobím, které však nehodlám nyní rozebírat. Dnešní příspěvek je naopak ze skupiny ozdravných kompotů v čeledi Aloaceae.

O různých prospěšných účincích rostlin rodu Aloe v kosmetice i lidovém léčitelství je toho poměrně dost už napsáno. Také vlastností látek v aloích zvaných saponiny, které jsou využívány k čištění lidského organismu, se už zmocnily různé „ozdravné“ firmy a nabízejí téměř zázraky po konzumaci pár balení různých ne zrovna levných preparátů. Protože cvičený terénní badatel mého typu je stále ve střehu, poté, co jsem se obloukem vyhnul regálu s tequilami, objevil jsem tento poklad v polici jednoho nejmenovaného potravinového řetězce mezi papájou a ananasem: Aloe vera v lehkém sirupu! 565 gramů obsahu plechovky s 250 gramy nádherných rosolovatých řezů z listů jedné z nejléčivějších aloí (doplněno vodou, třtinovým cukrem, medem a kyselinkou citrónovou). Radost pohledět - slast ochutnat. Chuťově má tento (zcela jistě také zázračně prospěšný) kompot nejblíže k dužnině liči s takovým vzdáleným nahořklým fernetovským „ocáskem“ (to jsou asi ty prospěšné saponiny).

Věřím, že si třeba někdo může přede mnou odplivnout (to je ten, co žere sukulenty!), ale stále věřím, že dobré věci přicházejí z přírody, nebo také pěkné heslo je „příroda přichází a odpouští“ a taky když láska může procházet tím trávicím ústrojím, tak nakonec proč ne? Navíc, někdy člověk těch sukulentů vyseje nějak víc a neví pak co s přebytečnými semenáčky, tak proč třeba přebytečné alojky nezkompotovat (pořád lepší než zkompostovat), když se říká, že jsou v podstatě léčivé všechny...

Tak ještě jednó – hodně lásky a trochu tej srandy…. Chróstal.

P.S. Děkuji firmě ŽLUVA – IMPOEXPO spol s r.o. za dovezený studijní materiál.

Summary:

The article about Aloe vera like fruit salad.

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář