Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uvedení nové, pokročilejší řady botanických taháků

19. 7. 2011

Uvedení nové, pokročilejší řady botanických taháků

Pravidelnější nebo dokonce věrní čtenáři našich Zelných listů už určitě ví, že tento web píšeme ne proto, abychom se chlubili či vytahovali, spíš úplně naopak - abychom skromně propagovali a ukázali jiné než běžné druhy sukulentů a dalších xerofytů. Dále abychom se podělili o naše ověřené dobré i špatné zkušenosti s jejich pěstováním. A za třetí (což je pro nás stejně důležité) abychom se v oboru těch našich rostlin samovzdělali. A tady začínáme narážet na určité mantinely, některé botanické termíny a souvislosti jsou opravdu základy, které si lze snadno dohledat a samostatně nastudovat, ale pak začnou nenápadně přicházet i ty složitější věci. Tak nějak obtížně pochopitelné jsou pro nás představy, co se děje uvnitř rostliny, či dokonce až uvnitř buňky. Vnější projevy rostlin máme za ta léta práce s nimi docela nakoukané, ale to, že úzce souvisejí s jevy vnitřními, neviditelnými, to si ne vždy uvědomujeme.

Taky vás to  ve škole občas nebavilo a nedávali jste pozor? A nebyly to náhodou taky hodiny biologie či přírodopisu? Co by za to dneska člověk dal, kdyby se některé věci mohl od dobrého učitele naučit znova.. Možná si také matně pamatujete, že jsme některý ročník základky nebo střední brali něco jako stavbu rostlinné buňky a všechny ty "molekulární špumprnálie" s tématem související. Protože však už nejsme nejmladší ročníky , myslíme si, že jsme tehdy určitě nepronikli do tajů jádra buňky, chromozomů a DNA. A jestli ano, bylo to tehdy tak nezáživné téma, že to šlo jedním uchem tam a druhým ven. Obáváme se, že to tak může být bohužel u většiny z vás (ti vzdělaní ať nám prominou). Co teď s tím? Chtěli byste to napravit, ale nemáte čas a vůli? Máme pro vás dobrou zprávu: může se to v budoucnu a možná i s pomocí Zelných listů mírně zlepšit.

Dlouho jsme hledali někoho, kdo by se pokusil nám leckdy složité vnitřní děje a vše kolem nich vysvětlit tak, abychom neztratili ihned v první větě souvislost. To si pak můžeme sehnat a otevřít vysokoškolská skripta a bude to mít stejný efekt - pochopíme jen něco a budeme tam, kde jsme byli, tedy nikde. Podat tyto složitosti tak srozumitelně i zajímavě zároveň, aby to pochopili i laici jako my, není totiž vůbec jednoduché a neumí to každý. Poštěstilo se nám náhodou potkat člověka v těchto věcech fundovaného ale hlavně o generaci mladšího, který ještě (na rozdíl od nás) takzvaně stíhá. Nejen slíbí, ale i splní. Je to o to cennější, že se tak bude dít formou postupnou, moderní, srozumitelnou a tudíž snad i pochopitelnou.

Budeme tedy pokračovat v našich botanických tahácích, tématech, která nás zajímají, ale nedokázali jsme je srozumitelně ani nastudovat ani pochopit. Náš nový přispěvatel do této rubriky Ondřej Skala se uvolil obětovat pro  nás hodiny svého volného času a pootevřít nám obrazně řečeno (obdobně jako kdysi jeden slavný televizní pořad ohledně vesmíru) okna rostlinné buňky dokořán.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář