Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skromný sukulentářský sukces ZL aneb Chrudim 2014

28. 9. 2014

 

Skromný sukulentářský sukces ZL aneb Chrudim 2014

chrudim-1s.jpg

    

Poslední záříjový víkend znamená pro celou sukulentářskou obec (myšleno globálně = sukulentní plus kaktusovou, tuzemskou i přespolní) pouze jednu zásadní skutečnost – Zavírání sezóny. Je to prostě fenomén, vyrostlý z původně nenápadné, byťchytře vymyšlené akce. Sobotní odpolední série krátkých odborných přednášek, které předchází obrovská dopolední burza dnes více jak stovky prodejců. Dnes ale hlavně kultovní setkání všech, kterým sukulenty, kaktusy a další xerofyty celoživotně změnily život.

Jak už jsme jednou psali, jezdíme do Chrudimi dlouhou řádku let a můžeme tedy už i vzpomínat. Stali jsme se po těch letech nenápadně takovým chrudimským inventářem, všechny vlastně známe a všichni znají nás. Některé naše kamarády tam potkáváme po mnoha jiných setkáních a jiné vlastně jenom jedenkrát ročně právě v Chrudimi. Někdo nás potěší, že vůbec nestárne a další zase, že stárne (chátrá) podobně jako my. Všechny vidíme rádi a je to většinou i naopak. Jsou však možná i tací, kteří nás nevidí rádi a náš stůl (restaurační v pátek večer i ten prodejní v sobotu dopoledne) obchází velkým obloukem. Takový je ale život a kromě sympatií jsou mezi námi i antipatie.

Ale cože to byl letos za sukces? Letos se nám ani moc na chrudimskou burzu nechtělo – ty vzácnosti ze zimních výsevů byly ještě malé, starší a větší rostliny nám opakovaně srovnali se zemí španěláci a ten zbytek skoro ani nestál za řeč. Nakonec jsme ale něco dohromady dali a věřte-nevěřte – skoro všechno se prodalo (nebo taky rozdalo). Prostě jsme si vychovali za ta léta skupinu podobných šílenců, jako jsme sami a ti každý rok přijdou a něco nového od nás si pořídí.

Hlavní sukces se ale odehrál v té šedé sféře burzy – dárky a výměny. Letos to byly naprosté unikáty, ať už ve formě semínek, řízků, odnoží, semenáčků, atd. Po jednom takovém obdarování jsem musel zatančit nefalšovaný indiánský tanec štěstí (Gethyllis verticillata – to by asi tančil každý, nemyslíte?).

Kousek od našeho prodejního burzovního stolu bouřila naplno distribuce letošních tiskovin Sekce pěstitelů sukulentů a podle rozzářených očí členů SPS, kteří si nesli v podpaží letošní ročenku se speciálem, to byl další sukces. Prostě snad nikdo, kdo letošní Zavírání sezóny Chrudim 2014 navštívil, neodešel zklamán. Přestože si opakovaně říkáme, že nás Chrudim už nemůže překvapit, je to pokaždé další jedinečný zážitek a musíme upřímně přiznat, že už se těšíme na příští ročník. J.

chrudim-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

juž

(Eva Egertová, 29. 9. 2014 16:23)

Tak jsem si to našla, vršek je jako semenáček modřínu a prostředek jako kříženec kmene břízy a přesličky, hezoučké je to.
Časopisy špička, speciál inspirující.

Re: juž

(Otík, 30. 9. 2014 20:42)

Jedete?

teda

(Eva Egertová, 29. 9. 2014 15:53)

https://www.flickr.com/photos/anehmh/7141380959/
ježišmarjá, to je toto?

Re: teda

(Jirka, 29. 9. 2014 16:12)

Ty jemné vrtulky listů jsou fajn, ale ta hlavní bomba jsou ty dvě sukýnečky jakýchsi zbytků na stonku na patro v kombinaci s potečkováním. Možná, že v přírodě jsou tyhle detaily skryté pod zemí, ale v kultuře jdou zviditelnit povysazením. Je to velký úlet.

nejde to otevřít

(Eva Egertová, 29. 9. 2014 15:55)

To je velikej květník a z něj trčí šedozelená špóna?

Tanec

(Pavel, 29. 9. 2014 14:28)

Ahoj Jirko,
nevím, jestli každý, ale já určitě :)
(sice jeden mám, už 4 roky od semínka, ale roste to zatraceně pomalu)

Re: Tanec

(Jirka, 29. 9. 2014 14:34)

Jsou to velezajímavé rostliny a proto mě mrzí, že jsem jich také pár různých uhubil. Budou se znovu špatně shánět.