Jdi na obsah Jdi na menu
 


Půltuctové narozeniny

27. 1. 2013

 

Půltuctové narozeniny

 

Tak mají naše stránky další výročí, celých šest let od svého vzniku. To je takové trochu nezajímavé číslo, pětka je kulatá, sedmička magická a šestka je mezi. Ćistě matematicky je to polovina staré míry – tuctu (12), takže půltucet (6). To je jako půl párku, takže pořád takové nanicovaté narozeniny, nakousnuté a nedojezené… Chtěl bych napsat a popřát tomuto webu něco hezkého, pozitivního a perspektivního, ale nějak mi to z klávesnice neleze. Jednak to povolební vystřízlivění, k tomu aktuální starosti se sněhem a ledem (tím taky i se dřívím a uhlím), slunce nikde, Chróstal se dlouho nezastavil na kus řeči, veškeré nadšení kolem i uvnitř pryč a tak co přát – mnoga ljeta, živijó? Nebylo by to upřímné.

V obavě, abych nakonec nenapsal epitaf místo přání k narozkám, jsem raději vyrazil na chvíli na vycházku s naším útulkářem/útěkářem Ferdou. Přece jen ten mrazivý vzduch by mohl probudit ve zbytcích mozkových závitů trochu optimismu a tím přeladit chmurnou notečku na aspoň jen mírně melancholickou. Snad to zabralo, čisté povětří mívá většinou dobré účinky.

Už si nějaký čas myslíme, že se původní smysl založení tohoto webu již naplnil. Víc propagace u začínajících i pokročilejších sukulentářů prostě už neuděláme, ať budeme psát jako divocí nebo naopak jako ponocní. To, co jsme chtěli poradit, jsme poradili, to co jsme chtěli představit, jsme představili, a pro další pokračování v tomtéž tímto způsobem stále dál a dál už nemáme velkou motivaci. Poměrně dost pečlivě studujeme návštěvní data našeho webu a zřetelně vidíme, kdo a proč nás čte. Když odečteme světové návštěvníky, kteří jdou v podstatě jen po fotkách, neb česky neumí a několik 'věrných' podivínů, vidíme, že se okruh čtenářů z Česka a Slovenska ustálil na pár desítkách pravidelných návštěvníků. Takže vlastně už píšeme pro okruh kamarádů, kteří si zvykli na náš styl psaní o kytkách a kteří jsou čas od času zvědaví, co je u nás nového. A tihle čtenáři už si jdou svoji cestou v pěstování sukulentů a u nich už toho moc nenapropagujeme.

Další důvod, proč máme pochybnosti o stejném pokračování, je v tom, že se každým dalším článkem stává tento web méně a méně přehledným. Byl koncipován jako deník se základním členěním do rubrik a základním rejstříkem. Ale v jednotlivých rubrikách je nespočet článků a informace, které by patřily k sobě, jsou roztříštěné ve spoustě oddělených textů. Vyzkoušeli jsme si, že ve větším formátu, například sešitu, knížečce nebo brožuře, je možné ty informace utřídit a uspořádat daleko přehledněji a správněji.

Další překážkou v onom bezproblémovém pokračování donekonečna je také to, že nás zajímají a baví i další věci, než samotné pěstování sukulentů. Tím se odvádí naše pozornost jinam a také času na psaní je méně. K tomu se připojuje i ještě jedna další věc a totiž to, že nám nějak všechno trvá déle, než dřív. Všechno děláme sice pečlivěji a důkladněji ale také výrazně pomaleji.

Těmi předcházejícími odstavci jsem si připravil půdu k tomu, co jsem ale mohl říci hned na začátku. Bude-li u nás potřeba a důvod proč psát, psát určitě budeme. Podpora a odezva ve formě komentářů a občas i celých článků (od přátel) rok od roku vysychá a máme někdy pocity marnosti. Opět máme v plánu několik zajímavých projektů a záměrů pro tento rok, které budou více obráceny k nám a dovnitř sbírky. Budou víc o nás ale také víc pro nás. Máme několik i mimosukulentních témat, se kterými bychom se rádi poměřili. Zelené listy ale proto neskončí, aspoň ne hned a ne teď. Budou pravděpodobně větší pauzy v nových příspěvcích, ale ono to je a bude i o té čtenářské odezvě-neodezvě, která může něco ovlivnit.

Proto sice s malou nadějí ale přesto – pokládám sedmou sezónu Zel(e)ných listů za otevřenou. J.

narozky-stranky.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

100 pro

(David Vlk, 7. 4. 2013 17:32)

100 pro pro pokračování v psaní.Neznáme se,ale jsem Váš věrný a vděčný čtenář z Uherského Hradiště.Díky za Vaše laskavé psaní a suchý humor.

D.č. j.h.k.!

(Jirka, 10. 3. 2013 8:56)

Dočkej času jako husa klasu!
Vsjo búdět, i optimísm. Nam nádo tóĺko sólnca!
Heleď ty komentátorský nezmare, chmura-nechmura, zaplakal jsem kvalitně neboť od té doby se komentáře jen hrnou! Tak jsme si to představovali.
Kéž by se takhle masově po obchoďácích prodávaly i jiné druhy. Já jednou před lety takhle koupil v Bauhausu i Jatrophu podagricu s 10cm kaudexem!

Re: D.č. j.h.k.!

(ota, 10. 3. 2013 17:47)

Maďarskou?

Re: Re: D.č. j.h.k.!

(Jirka, 10. 3. 2013 18:42)

Valószínűleg igen!

Tak už!

(ota, 9. 3. 2013 22:34)

Člověk sem jukne, a zas na něj vyskočí ta lednová chmura. Už by to chtělo nový, březnově optimistický článek. Třeba o těch "maďarských palmách Pachypodium Lamarii", co se objevily za směšných 69,90 v řetězci Norma.

Vše

(Ota, 30. 1. 2013 23:10)

Vše nejlepší do šťastného sedmého roku
přeje
Ota

jen pište už seteším

(Mánička, 30. 1. 2013 16:07)

máte pekné stránky a tak pište už setěším
ahoj Mánička Javorská Praha3

je to tak

(eva egertova, 30. 1. 2013 7:55)

Kdyz toho o sukulentech moc nevim, tak co rozumnyho muzu napsat. Ale ctu clanky,hledam si rady,inspiraci a to by moc chybelo. Treba kdyz ted lezim s chripkou, je to jako balzam na dusi. Jen piste,vzdy se tesim,ze tady najdu neco noveho. Zdravim, Eva Egertova

Musí to mít nadpis?

(Vlastík Růžička, 29. 1. 2013 8:32)

Nikdy jsem komentář nepřičinil, tak nevím. Ale přeci nebudu co týden zahlcovat prostředí internetu slovy "no to je úžasná kytka, tu jsem ještě neznal". Denně juknu na stránky České astronomické společnosti, na Zelné listy jednou týdně (po neděli, kdy se dá očekávat, že něco přibylo:-), tak doufám, že bych mohl být řazen mezi "věrné podivíny". Zkrátka tedy alespoň jednou za půltuctu let děkuju moc za spousty zajímavého počtení. Hlavu vzhůru! Vlastík.

Komentáře netřeba

(JGr, 28. 1. 2013 18:48)

Otvírám vaše stránky nejméně 3x týdně, tj. cca 160 x za rok. To mně chcete připravit o jedno z mála potěšení, co mně ještě v budoucnu čeká??? Nedostatek komentářů je věc obvyklá, běžná, a vůbec není signálem k úvaze, že už nejste v ČR (ve své kategorii) nejlepší.

Nač ty chmury

(Vláďa, 28. 1. 2013 18:10)

Pěkný pozdrav ze šumavy.
Chtěl bych Vám tímto popřát do dalších let mnoho elánu a zároveň i poděkovat za vaši úpornou a i nedoceněnou práci nejen v zelenáčích ,ale i pro sekci sukulentní.Já vás mám jako převozníky mezi sukulentářema,co všechno vodřou, co nás všechny spojujou dohromady a jako studnice informací,Vy i vaše stránky poskytují minimálně základní informace o celé řadě sukulentních duhů.´Vždyť počet návštěv dokazuje,že o tyto stránky je dost velký zájem.
Jirko,nenech si blbim počasim skazit náladu ,vždyť jaro už se blíží a já si myslím ,že kytky určitě nezaspí.Pak se v tobě určitě probudí i psavost tobě vlastní a to se ještě budeme divit.
Mnějte se skvěle a ahoj
Vláda
Nebo seš nasranaj kvůli Volbam,já teda určitě jo.

Trojitá gratulace

(Chróstal, 27. 1. 2013 19:33)

Tož nechte si ty svoje posmutnělý povolební pindy (i krindy), zvdvihnite hlavy i pera svá a pište, zelení holoubkové! Tvrdó kebuló i zeď prorazíš a dobró myšlenku prosadíš! A slibuju, že se brzo zastavím a taky něčím (oslnivým, jak taky jinak) na ten váš opuštěné web přispěju. Vaši: Vilemín + Chrudoš + Chróstal.