Jdi na obsah Jdi na menu
 


Neplánovaná Pětiletka Zel(e)ných listů

27. 1. 2012

 

Neplánovaná Pětiletka Zel(e)ných listů

 

Některé věci si člověk naplánuje, stanoví, vytyčí, dá si je jako předsevzetí, ale upřímně řečeno – jen velmi málo těchto akcí dotáhne do plánovaného, čili úspěšného konce. V některých oblastech života není malá strategie nebo cíl zcela na závadu, ale ve věcech, ve kterých „nejde o život“, je někdy lepší je nezávazně zkusit, spustit a nechat svému osudu. Co se má povést, to se povede, co se má zhatit, to se zhatí.

Tak to nakonec bylo i před těmi 5 lety se Zelnými listy s jejich startem na zkoušku. Dnes, na den přesně, v rámci prvních a možná i posledních (člověk nikdy neví) kulatin tohoto webu, snad můžeme říct, že to propadák a ztracený čas nebyl. My sami jsme se spoustu věci naučili, díváme se na svoji sbírku i jednotlivé rostliny jinak než před pěti lety a hlavně se zcela jistě naplnil i druhý hlavní cíl Zelných listů. Tím byla a je propagace těchto úžasných, skromných a obdivuhodných kytek. Pár nových přátel, pár zahraničních kontaktů, snad i pár nových sukulentářů v českých, moravských a slovenských krajích, pár pootevřených dveří do dalších zahrádek (tillandsiových, cibulových, orchidejových). Co víc jsme si mohli přát? Možná větší reakce čtenářů, možná víc příspěvků od kamarádů, možná větší odvahu při modernizaci stránek či víc pečlivosti při jejich psaní.

Někdy si říkáme – proč to sakra nečtete? A někdy (třeba zrovna teď) si říkáme – proč to proboha ještě čtete? Ale o tom to nakonec je, zájem lidí o koníčky je kolísavý a je komplikován velkou spoustou každodenních starostí a strastí. Surfování po internetu a případné čtení nějakých článků o kytkách je věc zbytná. Nenápadně se tedy vkrádají pochybnosti o dalším smyslu našeho webu. Možná, že jeho smysl se již naplnil a další pokračování je omílání a rozmělňování téhož. Koneckonců literatury o sukulentech, tuzemské i zahraniční, je dostatek a stejně tak na internetu si lze dohledat (a s pomocí translátorů přeložit) také první-poslední. Tak k čemu nekonečný deník jedné malé sukulentní sbírky?

Ne, není to házení flinty do žita, zkusíme si opatrně a potichu zase říct – „jedeme dál“, snad to vydá aspoň na další dvouletku, když už ne na celou druhou pětiletku. Budeme určitě psát dál, budeme ale hledat i další formy propagace, chce to podle nás nějaké oživení, nějaký další impuls a realizovatelný nápad (hloupostí se nám honí v hlavě dost). Chtěli bychom si v těch příštích dvou letech splnit pár sukulentních přání, které si také vezmou svůj čas, který pak bude chybět i tomuto webu. Nechceme však zarmoutit těch našich pár věrných čtenářů, kteří nás podrželi při několika našich krizích nad vodou, a třeba z nás vypadne ještě něco zajímavého, čtivého a koukatelného. A i kdybychom to snad nevydrželi a Zelné listy uvízly na mělčině, život půjde dál a vaše kytky růst a kvést nepřestanou.

Jirka, Radka, Chróstal

logo.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Blahopřání

(JGr, 31. 1. 2012 18:26)

Vážení a milí (R +J + Ch),
nechce se mi věřit, že už je to pět let, ale je to asi jen tím, že obdem se na vaše stránky dívám a těším se, že vaše píle přinesla další hezké čtení. Váš web je jeden z nejlepších, protože je m.j. hodně často aktualizovaný. Možná byste měli zmírnit tempo, občas si déle vydechnout, ale rozhodně nepřestávat.
K 5. narozeninám srdečně blahopřeje Honza Gratias

Dobrá práce

(Pepa, 29. 1. 2012 22:50)

Přeji Vám minimálně dalších 5 úspěšných let, raději však více!
Díky za všechny Vaše čtivé články.

Ocenění

(Lída Skokanka, 28. 1. 2012 16:22)

Zdravím Vás oba ! Taky sleduji pravidelně váš web,co zas přibylo nového...čtu ho často místo televize,neříkám,že si vše pamatuju,to už je slabší..ale tuhle mě pobavil jeden příspěvek /někde na kytkách ??/ si někdo stěžoval,že se mu objevil šťavel na skalce a co s ním ?? A někdo mu vtipně napsal,že to je sice pohroma,takový šťavel ve skalce a jedině,že by napsal Raduse,ta že by jediná měla z něj radost !! Pobavilo mě to a přišlo mně to i milé..a taky o Vás vědí,že jste jediná odbornice na oxalisy v této zemi !! Přeji hodně zdraví a pěstitels.úspěchů ! Lída Skokanka

Vydržte!

(Božena, 28. 1. 2012 9:30)

Literatury je sice hodně,ale vaše praktické zkušenosti z pěstování jsou k nezaplacení.Vždycky když koupím nový sukulent,nalistuji vaše stránky,abych věděla co s ním.Není hned každy odborníkem,a proto pište dál.Díky za váš čas.

Určitě vydržte!

(Pavla, 27. 1. 2012 22:54)

Váš web patří k těm nejlepším, neustále ho pročítám a obdivuji. Díky Vám oběma za něj.