Jdi na obsah Jdi na menu
 


JAK PĚSTOVAT SUKULENTY? aneb Zel(e)náči radí zelenáčům

2. 6. 2012

 

JAK PĚSTOVAT SUKULENTY? aneb Zel(e)náči radí zelenáčům

brozura.jpg

Před několika týdny jsme v textu k završené pětiletce ZL zmínili, že máme kromě psaní tohoto webu v plánu i další propagační aktivity a že si také chceme dělat víc radosti sami sobě. Stalo se - následující týden si přineseme z tiskárny propagační brožuru vydanou vlastním nákladem. Název je úplně obyčejný - Jak pěstovat sukulenty? Je to takový náš pokus o jiný než internetový způsob propagace pěstování sukulentů, který je jednoznačně směřovaný k sukulentářským začátečníkům, čili zelenáčům. Sukulenty se spoustě lidí na začátku líbí, ale velkou část z nich právě úvodní nezdary s jejich pěstováním mohou odradit, stačí si nakonec vzpomenout na vlastní krušné začátky. Přestože dnes většina lidí pro řešení pěstitelských problémů volí hledání na internetu, domníváme se, že malá papírová příručka, brožurka, sešítek plný jednoduchých rad může rovněž být hlavně v počátcích pěstováním tím pravým rádcem.

Zaměřili jsme se na co největší srozumitelnost, jednoduchost, na základní zásady pěstování sukulentů. Nejvíc prostoru jsme dali nejčastějším činnostem a problémům, jako jsou např. Přesazování, boj s případnými nemocemi apod.. Známe poměrně hodně tuzemské i zahraniční literatury ohledně sukulentů, přesto máme pocit, že tento typ brožurky nám tu zatím chyběl. Od jiných podobných tiskovin, které se víc soustředí na představovaní jednotlivých druhů a skupin sukulentů, se odlišuje tím, že se přednostně zaměřuje na obecnější pravidla a právě případné problémy s pěstováním. Dala by se s nadsázkou nazvat jakýmsi pěstitelským manuálem. Zde je jeho obsah:

  1. S prominutím - úvod

  2. Trochu nutné nudy - stručné vysvětlení základních pěstitelských pojmů

  3. Co vlastně sukulenty k životu potřebují?

  4. Vegetační cyklus sukulentů

  5. Co s novým sukulentem?

  6. Přesazování – substráty

  7. Přesazování – nádoby

  8. Přesazování - jmenovky

  9. Zálivka a hnojení sukulentů

  10. Sukulentní klasikon – rostliny vhodné pro začátek

  11. Základní i speciální možnosti pěstování sukulentů

  12. Pár slov také o kaktusech

  13. Problémy – základní projevy nespokojenosti sukulentů

  14. Problémy – nemoci sukulentů

  15. Problémy - škůdci a jak na ně

  16. Rozmnožování sukulentů – odnožování a řízkování

  17. Rozmnožování sukulentů - výsevy

  18. Informační zdroje – knížky, časopisy, internet

  19. Kluby sukulentářů a kaktusářů

  20. Pět nejlepších rad na závěr a ještě jedna navrch

Vůbec netušíme, jak tento pokus dopadne, možný záběr od totální ostudy a ekonomického propadáku k případným multipřekladům do všech světových jazyků (a našeho zbohatnutí  ) je široký, ale pochopitelně by nám bohatě stačil pověstný zlatý střed, navrácení vložených prostředků a pár kladných ohlasů (a k tomu třeba alespoň překlad do slovenštiny ). Naše minidílko jistým způsobem komplexněji zpracovalo rubriku „Jak na to“ na ZL a doufáme, že bude ku prospěchu všem tápajícím začátečníkům.

Distribuci plánujeme provádět, seč nám naše chabé síly stačí na akcích, na kterých budeme – výstavy, přednášky, sympózia, návštěvy někoho u nás a podobně. Když si někdo naši brožuru objedná, rádi mu ji zašleme i poštou, kde se bohužel její cena navýší o nutné minimální poštovné (plánovaná cena je zhruba ve výši běžného, velkého, celobarevného časopisu ). Pro nezbytné doplnění: formát brožury je A5, počet vnitřních stran je 52 černobílých a 4 barevné, obálka je také barevná.

Budeme rádi za vaše reakce, doporučení a rady ohledně případné další distribuce. J.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kniha

(Jana, 12. 4. 2014 0:04)

Dobrý den,
je ještě možné si objdenat Vaši knihu?
S pozdravem Vraštilová
ruzena112@seznam.cz

Fylokaktusy

(Jirka, 30. 5. 2012 11:27)

Kaktusy pěstujeme minimálně a fylokaktusy vůbec. Navíc nejsme (jak píšeme v našem úvodu) opravdu zařízení na posílání a prodej rostlin. Je třeba pátrat jinde. Ale je to pěkná specializace a atraktivní rostliny, hlavně ve květu.

fylokaktus

(zdenkapich@gmail.com, 29. 5. 2012 14:04)

Dobrý den ,mám dotaz ,sháním do své sbírky fylokaktusy, Epiphylum bílé,žluté a oranžové barvy,je možné od vás získat řízky. Děkuji s pozdravem Pichová

fylokaktus

(zdenkapich@gmail.com, 29. 5. 2012 14:04)

Dobrý den ,mám dotaz ,sháním do své sbírky fylokaktusy, Epiphylum bílé,žluté a oranžové barvy,je možné od vás získat řízky. Děkuji s pozdravem Pichová

Blahopřání

(JGr, 27. 3. 2012 21:52)

Blahopřeji k odvážnému činu a přeji, aby se brožura prodávala lépe, než v posledních dvou letech vydané knihy zaměřené i na pěstování sukulentů.
Moc toužím po tom, abych si brožuru mohl koupit co nejdříve!!!
Pozdravuje JGr (však víte, zkratka prý už je v seznamech ochranných známek)-

Júúúúééééé :o))))

(Romča a spol., 25. 3. 2012 22:04)

Brno zdraví Lhotu.
To je paráda... Já, teda my chcém a móc. A velká gratulace k splnění snu, a to je super a nemáme slov :o)
Už se těšíme jak na brožuru, tak na vás... U nás finišuje učení a v mezičase zahrádka a kytky a zvířata, takže vlastně ani nic nového :o)
RP a spol.