Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dvě svíčky na zelenolistovém dortu

27. 1. 2009

Dvě svíčky na zelenolistovém dortu

Obrazek


Posledně jsem zapaloval svíčku na konci článku, dnes po roce to zkusím hned na začátku, aby případní neslaviči nemuseli ani číst dál. A je vlastně vůbec co slavit? Asi přece jen trochu ano, minimálně to, že jsme zatím stále přiměřeně zdraví, že skleník drží, že sbírka našich pěstovanců roste i zraje a nakonec i to, že nás stále baví psát náš zel(e)ný deník a vás čtenáře jej baví číst. Ten druhý rok ZL byl na návštěvnost i čtenost skutečně výrazně lepší než ten první, i když tyto parametry nejsou pro nás až tak prvořadé a směrodatné. Máme spíš radost, že se kolem ZL začíná formovat skupina pravidelnějších čtenářů-pěstitelů, z nichž někteří mají odvahu vystoupit z anonymity a začít s námi i ostaními komunikovat. Co tedy ten druhý rok přinesl?

Asi jsme už definitivně opustili dětské plenky prvních měsíců a úvodní hledání vhodné osnovy stránek a formy psaní máme taky za sebou. Zel(e)né listy dostaly svůj tvar, ke kterému významně přispěla skládanková podoba našich fotografií - koláží. Začali jsme psát kromě původních sukulentů, cibulovin a posléze i tilandsií také o mrazuvzdorných sukulentech a nově i o kaktusech. Velkým úspěchem druhého roku jsou články od našich nejvýznamnějších pěstitelů (např. Grym, Tomandl, Ryba – omlouváme se těm, na které jsme případně zapomněli), kteří nám je nezištně a téměř bez nátlaku poskytli jako dárky. I když většinu roku píšeme osaměle s Jirkou K., přece jen se občas zablýskne i od svéráze Chróstala a v posledních dnech i od dalších nových nadějných dopisovatelů - Horizontíka a Zahradníka.

Dalším pozitivem je utichnutí hlasů, volajících po posílání našich kytek. Čtenáři zřejmě nakonec pochopili naši nekomerčnost spojenou s naší neochotou pravidelně a včasně zasílat balíčky s živým materiálem. Trochu jsme se z toho vyvlékli naším seznámkem semen, který už pár největších zájemců a nedočkavců uspokojil a ve kterém zkusíme ve dvouměsíčních cyklech pokračovat.

Neúspěchy v pěstování a omyly v našich článcích se jaksi vyskytovaly permanentně, ale naštěstí nepřevážily radost z našich sukulentů i samotných Zel(e)ných listů. Vždy, když se blížila nějaká pěstební či psací krize, přišlo pár povzbudivých řádků od někoho neznámého a jelo se dál.

Takže zkusíme pokračovat, třeba někdy ne s tak velkými dávkami dalších werbářů a jiných článků (ne vždy bude čas, který pro psaní krademe rodině a našim rostlinkám), ale protože nás pravidelně čtete, nezbývá než pravidelně psát.....Věřte-nevěřte, materiálu na minimálně další rok je přebohatě, na spoustu zajímavých nakvetlých rostlinek se vloni vůbec nedostalo. Děkujeme přátelům, kteří nám se ZL pomáhají, přírodě, osudu i vám, čtenářům a autorům komentářů za ten druhý rok, přejeme všem radost z rostlinek a vůbec ze života (a po vzoru řečníků taky ten světový mír - už je to jako na předávání Oskarů) a těšíme se spolu se sukulenty a vámi za rok na společný třetí dort. J.

Summary:

The second birthday of the webpages Zel(e)né listy (Green leaves).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Narozeniny

(Radka, 28. 1. 2009 19:17)

Moc děkujeme a zdravíme Brno! :-)

Všecko nejlepší ;o)

(Romča a spol., 28. 1. 2009 10:00)

Brno zdraví Lhotu ;o)
Přejeme všecko nejlepší ke krásným narozeninám. A hlavně hodně síly pro psaní další článků a pěstování zelených miláčků ;o)
Děkujeme
- za osvětu, kterou nám začátečníkům poskytujete
- za rady
- za podporu, i když jen virtuální
- za zajímavé a poučné články
- za krásné fotky
- za to, že se z nás, díky vám, stali vysévací maniaci
- a hlavně za to, že si najdete čas a píšete
Jen tak dál ;o)