Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia xerographica

9. 12. 2007

Tillandsia xerographica Rohw.

Obrazek


Fotografie 1:

1. Detail listů (Detail of leaves)

2. Mladá a stará rostlina (Young and old plant)

......................................................................
O některých z nejmenších tilandsií jsem se už zmínil, dnes zase naopak něco o jedné z těch největších, protože ne každý má rád rostliny, jejichž krása nejvíc vynikne při pozorování lupou a T. xerographica mezi ostatními tilandsiemi opravdu přehlédnout nejde.

Před pár lety jsem na její fotky narazil na internetu, kde jsou pro její mimořádnou atraktivitu v poměrně velkém množství, stačí její jméno zadat do vyhledavače. Mě ty její obrázky velmi zaujaly a protože v tu dobu byla v nabídce jednoho internetového obchodu, byla i jednou z těch prvních, které u mě našly domov.

Přišla poměrně malá rostlina, průměr růžice kolem 20cm, což jsem pro věčný nedostatek místa uvítal, bohužel už přišla s poněkud oschlým květním stonkem, který také nebyl příliš vysoký. Aspoň ne tak jako ve své domovině v Mexiku, Guatemale a Salvadoru, kde rostlina dosahuje průměru až 80cm a v době květu s květním stonkem výšky až jeden metr.

U některých tilandsií, stejně jako u agáví a netřesků, je kvetení jak vyvrcholením, tak i začátkem konce životního cyklu dotyčného jedince. Agáve a netřesky (rod Serpemvivum) předtím vytvoří větší nebo menší množství odnoží. Některé tilandsie, mezi které T.xerographica patří, odnožují až po odkvětu, na rozdíl od jiných, které odnožují někdy i ve větším množství před kvetením.

Tenkrát jsem se domníval, že tilandsie je už téměř na konci života a kdo ví, jestli nějaký její potomek vůbec bude. Během měsíce se květní stonek se světle zelenými klasy vzpamatoval a vykvetl několika bledě fialovými, trubkovitými květy. Od té chvíle jsem každý den rostlinu pozorně zkoumal, jestli už nevyrůstá nějaká odnož. Asi po měsíci jsem si všimnul něčeho malého, připomínající špendlíkovou hlavičku za jedním listem uvnitř nejspodnější části růžice. A když se to začalo zvětšovat a dorůstat do velikosti hrášku, připustil jsem optimistickou myšlenku, že nová odnož je skutečně na světě.

Dnes jsou jí čtyři a půl roku a bylo opravdu moc zajímavé sledovat její růst. Po roce už to byla malá, ale hezky tvarovaná rostlina. Po dvou letech se začala podobat té starší, začaly jí růst typické tenké konce listů. Ve třech letech dorostla svou matku a dnes už je podstatně větší, její růžice má průměr 30cm, vysoká je necelých 20cm. Právě na takto velké tilandsii rostoucí bez země si můžeme dobře uvědomit, jakou sílu má světlo, voda a vzduch, když především jejich zásluhou vyroste takto velká rostlina. Abych byl přesný, ve vegetačním období je ve vodě občas malé množství hnojiva.

Co o T.xerographica ještě napsat? Patří mezi sedm tilandsií uvedených na seznamu CITES, ale právě tato tilandsie, která je ve velkém množství pro obchod pěstovaná v jihoamerických pěstírnách, je jednou z těch snadněji dostupných, ať už díky nabídce internetových obchodů, nebo nabídce OBI a Globusu, kde se v posledních letech objevuje.

T.xerographica má ráda dostatek světla i slunce a prospívá ji letnění. To ji nemohu poskytnout, ale je přímo u okna, které je většinou od jara až do podzimu pootevřené. V létě by její pěstování mělo být bezproblémové. V zimě potřebuje také světlé místo, ale spíš větší chlad a tomu úměrné i slabší postřik. Opatrná zálivka, rychlé oschnutí. Při větším a déle trvajícím vlhku se na jejích, krásně šedobíle zbarvených listech dělají tmavé skvrny. Obzvlášť v zimě je třeba dát pozor, aby se voda nedostala do středu růžice, tomu se vyhýbám kromě největších veder celý rok.

Pokud by někdo chtěl nějakou větší a mimořádně atraktivní tilandsii, T.xerographica je určitě velkým favoritem. J.K.

 

Foto © Martin Hetto, http://blog.hetto.eu/

 

Summary:

Description and experiences with growing of central-American Tillandsia xerographica from family Bromeliaceae.

Fotografie 2:

1. + 2. Tillandsia xerographica

Obrazek


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

xerographica

(peter, 20. 5. 2018 12:06)

kdo je J.K

Re: xerographica

(Jirka, 20. 5. 2018 16:42)

Náš kamarád Jiří Kopecký.
Píše dál u sebe- má svůj blog.