Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia usneoides aneb krátký článek o dlouhé tilandsii

1. 2. 2008

Tillandsia usneoides aneb krátký článek o dlouhé tilandsii

Obrazek

 

ObrazekT.  usneoides jsem si poprvé všimnul v jednom krámku poblíž Václavského náměstí. Bylo to asi před dvaceti lety a já přemýšlel, co za seno nebo za sušenou trávu jim tam ve výloze visí. Chvíli jsem měl i podezření, že je to kytka umělá. O tilandsiích, které rostou bez květníků a bez země jsem tehdy nic nevěděl a i kdyby, T. usnoides je pro neznalého ještě divnější, než tilandsie ostatní.

Dnes už ji zná asi každý, kdo se o kytky trochu zajímá, i když možná neví, že je to tilandsie. Už jsem ji viděl i v několika amerických filmech, jak v pozadí filmových hrdinů visí na stromech, nebo drátech elektrického vedení. Ve Střední a Jižní Americe zřejmě není žádnou zvláštností, spíše naopak.

Svůj název, který v překladu znamená podobná lišejníku rodu Usnea, česky provazovce, dostala nejspíš právem. Její Obrazektrsy takové šedozelené provázky připomínají. Nebo řetízky, z nichž každý článek tvoří jedna rostlinka, ze které vyrůstá další a další. V přírodě takhle za sebou tyhle malé, jen několik málo centimetrů do šířky i délky měřící rostlinky vytvářejí několik metrů dlouhé trsy, podle toho, jak příhodné podmínky mají. To v jejich případě znamená proudící vzduch, slunce, vláhu z mlhy a deště a živiny, které vítr v částečkách prachu přináší.

V knihách o tilandsiích jsem se dočetl, že nejvhodnějším způsobem, jak se o tuhle rostlinu postarat, je umístit ji od jara do podzimu na nějakém stromě na zahradě, v zimním období potom umístit na nějakém chladnějším a co nejsvětlejším místě v bytě. Podle teploty také rosíme. Letnění ji poskytnout nemohu. Je celoročně zavěšena na okně, místo záclon. Od jara do Obrazekpodzimu je okno většinu dne a noci pootevřené. Je sice nad ústředním topením, které je jako u většiny bytů přímo pod oknem, ale i v zimě se netopí moc, přes den maximum dvacet stupňů, v noci méně.

Vodu jí dávám stejně často jako ostatním tilandsiím, na místě, kde zalévám, ji mám zavěšenou celou dobu, kdy ostatní rosím před ní. Dopřeji ji tedy docela vydatný „déšť“, v létě téměř každý den, v zimě nejméně dvakrát, třikrát týdně. 

Myslím, že za takových podmínek se jí docela dobře daří, za rok poporoste o pár viditelných centimetrů a za odměnu i vykvete malým, zelenavým kvítkem, který přes nepatrné rozměry překvapivě silně a pěkně voní.

T. usneoides je dnes k sehnání ve více formách, především se rozlišuje forma „hrubší“ a „jemná“ . Liší se tloušťkou, výstižněji spíš hubeností listů. Jemná forma spíš splývá, působí křehčím dojmem než ta druhá, která se občas hezky kroutí.

Tahle zvláštní tilandsie je svým zvláštním způsobem výrazně hezká a dekorativní. A je také hezké, že ji už nemusíme obdivovat jen veObrazek sklenících a botanických zahradách, ale třeba i na našich oknech. J.K.

Fotografie:

1. Tillandsia usneoides - hrubá forma

2. T.usneoides - trs hrubé formy

3. T.usneoides - jemná forma

4. T.usneoides - malá forma

5. Květ

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jak mna ni?

(Eva, 23. 11. 2008 16:52)

Koupila jsem si krásný exeplář asi před 8 týdny. Dle návodu jsem se snažila jednou denně namáčet a jednou rosit(deštová voda). je zavěšená na kmeni, vytahuje se a není zdaleka tak hustá a kompaktní. Má stálou teplotu má kolem 20C, nevím co víc jí dpřát.
děkuji za radu
eva.kejcí@recetox.muni.cz