Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia tenuifolia - kvetoucí větvička s jehličím

8. 3. 2008

Tillandsia tenuifolia – kvetoucí větvička s jehličím

Obrazek

 

Kvůli květům jsem si objednal Obrazeknejen T. aerantos, která mně zatím nekvetla, ale i některé jiné, o kterých už jsem psal, nebo jak doufám, ještě napíšu. Tillandsia tenuifolia, o které se zmíním dnes, má ale jedno prvenství, začala kvést jako první, už pár týdnů po tom, kdy zásilka s tilandsiemi dorazila.

Čím začít při představování této pěkné tilandsie? Asi tím, co mě na nich upoutalo nejdříve, jejich variabilitou, protože přišly dvě rostliny a moc podobné si nebyly. Díky velikosti oblasti jejich rozšíření , která zahrnuje Antily, Argentinu, Kolumbii a Venezuelu je tato rostlina dosti proměnlivá a liší se podle jednotlivých míst délkou listů i barvou květů.

ObrazekA tak zatím co T. tenuifolia var. vaginata má delší, tenké, zelené listy (kolem osmi centimetrů), které se v letních měsících zbarvují do tmavšího, hnědočerveného odstínu, forma ametyst má listy mnohem kratší (dva centimetry) a je také víc šedě zbarvená.

Právě T. tenuifolia f. ametyst byla tou, která mě svými květy potěšila nejdříve. Musím přiznat, že díky rozdílnému vzhledu jsem si obě rostliny soukromě přejmenoval. Ta krátkolistá mě svým Obrazekvzhledem připomínala větvičku nějakého jehličnanu a tak pro mě byla „smrková větvička“ a její dlouholistější příbuzná zase „borová větvička“.

Když se jednou ráno na té smrkové objevil „pupen“ purpurové barvy, došlo mi, že se rostlinka chystá předvést svůj květ. Byl jsem tím nadšený a květ téhle T. tenuifolia naprosto splnil mé očekávání, snad je ještě předčil. Musím ale upozornit, že byl dost malý, jeho malé modré kvítky vyrůstající z červených květních listenů jsou jen pár milimetrů velké a jejich trvanlivost také není dlouhá. Na druhé straně tahle tilandsie kvetla téměř každoročně. T. tenuifolia var. vaginata zatím kvetla jen jednou, žádnou fotku ale bohužel nemám. Květní klas měl trochu jiný odstín červené a drobné kvítky, kterých bylo víc, než u formy ametyst, byly čistě bílé.

Druhové jméno tenuifolia znamená jemnolistá. Na mě působí spíše jako tenkolistá. Řadí se mezi růžicové, trávolisté tilandsie, její krátkolistou formu bych spíš zařadil k tilandsiím s prodlouženým stonkem, který se neprodlužuje tak moc, jako u blízkých pObrazekříbuzných této tilandsie - T. araujei (o té zas jindy), mezi jednotlivým kvetením přiroste jen pár centimetrů.

Tillandsia tenuifolia patří mezi nenáročné zástupce rodu, roste dobře i v bytě, někde poblíž okna, na místě s dostatkem rozptýleného světla. Když ještě k tomu jednou za čas vykvete, koho by taková kvetoucí smrková větvička nepotěšila? J.K.

Fotografie:

1. T. tenuifolia v.vaginata

2. - 3. T.tenuifolia f.ametyst - "borová větvička"

4. T.tenuifolia v.vaginata - "smrková větvička"

5. Rozkvetlá T. tenuifolia v.vaginataObrazek

6. Detail květu

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář