Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia sucrei

25. 5. 2008

                         Tillandsia sucrei

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Tillandsia sucrei

2.- 3. Květní klas (Spike of new flowers)

..............................................................

Pokud se trochu blíž seznámíte s tilandsiemi a propadnete jejich kouzlu, začnou přibývat jedna po druhé. Nejprve to bývají běžně dostupné a známější rostliny, ale po nějakém čase začnete shánět rostliny, o kterých jste zatím jen četli a jejich fotky obdivovali na internetu. Ty běžně v OBI, Globusu a v květinářství neseženete. Naštěstí je tady opět internet a i pár našich zkušených pěstitelů, kteří občas nějakou specialitu nabízí.

Touhle cestou se ke mně dostala i další s CITESových tilandsií, Tillandsia sucrei. Patří k těm malým živým klenotům, které svou krásu ukáží v době kvetení. Záleží i na době, kdy kvetou, protože v našich podmínkách se květ správně vybarví jen v měsících s dostatkem světla.

T. sucrei nemám dlouho, rok a pár týdnů. Pamatuji si na první dojem, jakým na mě zapůsobila. Jako malé, načepýřené ptačí mládě. Tenké, šupinkami hojně porostlé šedobílé lístky zpětně ohnuté lístky tvoří malou, celkem hustou růžici. V době kdy nekvete působí nenápadným, přesto hezkým dojmem. Tedy aspoň na toho, kdo má tilandsie a kytky vůbec rád.

T. sucrei možná není přímo taková vzácnost, jako T. kautskyi nebo T. sprengeliana, ale já bych ho k nim, nebo hned za ně zařadil. Domov má v Brazílii, kde se vyskytuje ve výškách do pětiset metrů nad mořem. I když vzhledově patří mezi „stříbrné“ tilandsie, u kterých se předpokládá odolnost vůči slunci a suchu, zřejmě díky svým malým rozměrům a tenkým lístkům patří sice na světlé místo, na které ale přímo nesvítí slunce. Ještě tak to ranní, nebo pozdně odpolední. V zalévání se mi osvědčila zlatá střední cesta, nepřelévat, ani nesušit. V zimě ji po zalití nechám oschnout na teplejším místě, jinak přezimovala při teplotě šestnáct až osmnáct stupňů.

Koncem letošní zimy jsem ve středu její listové růžice zpozoroval něco, co se zdálo být zárodkem květního klasu. Obával jsem se, že pokud pokvete začátkem jara, nebude její květenství moc výrazné. Ale u tilandsií jde všechno pomaleji a než v těchto dnech začala kvést, stačila se ještě pěkně vybarvit. Už sám květní klas byl ozdobný, rostl a vybarvoval se pomalu čtvrt roku. A co teprve, když z něho vykoukly v poměru v velikosti k celé rosliny relativně velké, růžové květy. Celá rostlina i s květenstvím je deset centimetrů dlouhá, samotné květy, kterých zatím vykvetlo pět mají v průměru víc než centimetr a to mají ještě konce lístků zahnuté.

Tillandsia sucrei je jednou z těch malých, krásných, vzácnějších rostlin, které jsou občas k sehnání. Pro ty, kteří už s rostlinami a tilandsiemi mají už nějaké zkušenosti, může být i jedním z (vyplnitelných) pěstitelských snů. J.K.

Foto © Martin Hetto, http://blog.hetto.eu/


Summary:

Description and experience with growing of Brazilian Tillandsia sucrei.

Fotografie 2:

1.- 4. Květenství (Inflorescence)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář