Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia reichenbachii - Roztančený Šiva

8. 7. 2008

Tillandsia reichenbachii – Roztančený Šiva

Obrazek

 

 


Fotografie 1:

1. Rostlina s novým květenstvím (Plant with new inflorescence)

2. Detail listu (Detail of leaf)

3. Staré květenství (Old inflorescence)

4. Květy (Flowers)

...............................................................................................

Další z mých oblíbených tilandsií, kterou vám chci představit je Tillandsia reichenbachii. Patří k těm menším, světlomilným a hlavně k atypicky krásným.

Musím přiznat, že když jsem si její fotky prohlížel prvně na internetu, moc hezká mi nepřipadala, spíš taková divná. Nějaké jakoby zalomené a pokroucené listy. Ale tím, jak byla zvláštní a netuctová, ve mně probudila zvědavost. Když byla příležitost, objednal jsem si ji.

Ve skutečnosti byla mnohem hezčí. Nebyla ještě tak „velká“ jako dnes, ale její listy rostly tak nějak zajímavě na všechny strany, ještě k tomu to jejich „zalomení“, nejdřív od stonku jsou kousek rovné, potom se mírně zalomí ne jednu stranu, potom po kousku ještě na druhou a když jsou to ty nejdelší, tak ještě jednou a konec listu je trochu ohnutý dolů. Připomněla mně trochu takové to tančící mnohoruké hinduistické božstvo, myslím Šivu, a tak jsem si ji pro sebe pojmenoval Roztančený Šiva - tilandsie i hinduisté snad prominou (jedna forma boha Šivy je král tance, který ničí svět. Zničení světa je myšleno jako pozitivní proces, díky kterému vzniká něco nového – viz Wikipedia).

Roztančená rostla spíše pomalu, ale přece už po roce jsem zaregistroval, že v jejím středu se místo dalšího listu vyvíjí květenství. Květní klas si dával pěkně na čas. Když konečně dorostl, nebylo těžké pochopit, proč mu to tak dlouho trvalo. T.reichenbachii má složený klas. Já si ten první po odkvětu ustřihl a sušený schoval a teď se hodí, protože se na jeho fotku můžete podívat. A vidět, že je rozvětvený do devíti klásků. Na každém z nich kvetlo za postupného prodlužování klásků většinou pět květů. Bylo to asi nejdéle trvající kvetení, které jsem u tilandsie zažil. Jednotlivé, poměrně veliké květy jsou světle fialové s bílým středem a výrazně voní.

Po odkvětu se těsně za květenstvím objevily dvě mladé odnože, rostlina tak přirozeně pokračuje ve svém růstu, jako by to ani nebyly nové rostliny, ale pokračování staré. Nyní je „dvouhlavá“ , její nové listy se stále pěkně proplétají a tilandsie byla ještě krásnější a roztančenější. Mám dojem, že hinduisté mají i dvouhlavého boha, ale už by těch náboženských připodobnění bylo moc. V zimě se opět objevily na obou vrcholcích zárodky květních klasů. Zas pomalu rostly, ale teď už konečně na plno kvetou a voní. Květenství je pod tou tíhou trochu ohnuté, možná i tím, jak se na okně otáčí za světlem.

O T.reichenbachii jsem toho z knížek zatím moc nevyčetl, možná je to tím, že zatím nepatří mezi ty nejvíc rozšířené. Na internetu jsem alespoň našel, odkud pochází. Údajně z jižní Brazílie a severozápadní Argentiny, kde roste v nadmořských výškách dvěstě až dvatisíce metrů nad mořem.

Po více jak třech letech společného života je dnes T.reichenbachii bez květenství třináct centimetrů vysoká, průměr její růžice je kolem dvaceti centimetrů. Sám květní klas je od začátku do konce zatím dlouhý také dvacet centimetrů, ještě ale asi trochu poporoste. Zalomené listy jsou u stonku většinou pět až osm milimetrů široké, nejdelší dlouhé kolem deseti centimetrů. Zužují se do špičky a jejich profil tvoří drážku, zřejmě pro snadnější zachycení deště a rosy. T.reichenbachii je typickou světlomilnou „stříbrnou“ tilandsií, ranní nebo pozdně odpolední slunce ji určitě udělá dobře.

V současné době už se častěji objevuje v nabídce internetových obchodů s tilandsiemi. Byla i k dostání na výstavě tilandsií v Chotči. Pokud vás zaujala a máte kousek volného místa na okně, za přiměřenou péči se vám po čase odmění dlouhým a voňavým kvetením a to u všech tilandsií, pěstovaných v bytě samozřejmostí nebývá. J.K.

 

Foto © Martin Hetto, http://blog.hetto.eu/

Summary:

Description and experience with growing of Tillandsia reichenbachii.

Fotografie 2:

1. Detail květů (Detail of flowers)

2.+ 4. Květenství (Inflorescence)

3. Rostlina s květenstvím (Plant with inflorescence)

Obrazek
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář