Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia rectangula

13. 4. 2008

                          Tillandsia rectangula

Obrazek

 

Fotografie 1:

1. Tillandsia rectangula

2. Květ (Flower)

..................................

Tilandsii, na kterou se dostalo dnes, mám dva roky. V nabídce byla popsána coby miniaturní druh. Můj výběr je jednoduchý, čím menší kytka, tím víc se mi jich do bytu vejde. Její malý růst byl při jejím objednání nejdůležitějším kritériem. To, že jsem o ní vlastně nic nevěděl (a o mnoho víc nevím ani teď) mě kupodivu příliš neodradilo.

Přišla opravdu velmi malá tilandsie, takový malý trsík tří rostlinek. Jejich úzké, mírně ohnuté šídlovité lístky jsou ani ne pět centimetrů dlouhé. Na začátku, u stonku méně než půl centimetru široké, zužující se do špičatého konce. Povrch mají hustě porostlý šupinkami, patří mezi takzvané stříbrné (spíš šedé) tilandsie, vyžadující světlo, teplo a slunce a spíše sušší místo k životu.

Na okně jsem ji umístil téměř u skla. To se osvědčilo. Pomalu přirůstala a po roce vykvetly všechny tři její rostlinky. Na tenkém, holém, pět až osm centimetrů dlouhém stonku vykvetly malé, tmavé, téměř černé květy. V malém květním klasu byl jeden, maximálně dva, trochu vonící květy. Takovou slabou vůní, která každému vonět nemusí. S tímto květem přišly i trochu pochyby, zda je tato tilandsie T. rectangula, kterou jsem si objednal. Když jsem její fotky hledal na internetu, zdálo se mi, že její květ na nich má barvu okrovou, nebo narezlou. V průběhu kvetení ale původně hodně tmavá barva zesvětlala, na barvu spíš hnědorezavou, tak jak je vidíte na fotce.

Její vzhled se spíš shoduje s fotkami, které na internetových stránkách o tilandsiích patří jiné miniaturní tilandsii – T. funebris. Funebris znamená smuteční a v tomto případě se vztahuje na tmavou barvu květů. Fotky obou tilandsií jsem potom vyhledal a porovnával na internetu. Bez květu vypadají trsy obou totožně, barva květu se na některých liší, na některých vypadá téměř shodně.

V jednom textu byly obě zařazeny do stejné skupiny tilandsií, beru je tedy jako blízké příbuzné. T. rectangula by měla růst v Argentině, T. funebris v téže zemi a ještě k tomu v Bolívii a Paraguay. Ať už tedy rectangula, nebo funebris, tato malá a nenáročná tilandsie bude při přiměřené péči o ni spolehlivě růst a kvést, může tady být dobrým tipem pro ty z vás, co mají ještě malý kousek volného místa na okně.  J.K.

 

foto: Martin –  http://picasaweb.google.com/fototrilobit

Summary:

Description and experience with growing of Tillandsia rectangula from family Bromeliaceae.

Fotografie 2:

1. Rostlina s květy (Plant with flowers)

2.- 3. Detail květu (Detail květu)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář