Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia paleacea

25. 11. 2007

Tillandsia paleacea Presl

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. T.paleacea - malá, otevřenější (T.paleacea - little, more open leaves)

2. T.paleacea - malá, sevřenější (T.paleacea - little, less open leaves)

3. Detail listu (Detail of leaf)

...........................................................................................................


Každý z nás má většinou mezi svými rostlinami své oblíbence. A když má taková rostlina více forem, jeden zástupce většinou nestačí. A tak jsem se v případě T.paleacea dopracoval k pěti rostlinám – zatím. Tato tilandsie svým vzhledem trochu vybočuje z běžné představy o tilandsiích, připomíná nejspíš sametovou, bílozelenou větvičku, nebo stromeček, tedy aspoň u většiny , které zatím znám. Tento rok jsem výskyt uvedené tilandsie zaznamenal i v OBI, kde jsem si tu poslední také koupil.

Tato rostlina se vyskytuje na poměrně velkém území, v Peru, Kolumbii, Bolívii a Chile. Najdete ji od přímořských pouští, kde její trsy čerpají vláhu z mlh, přicházejících od moře, přes stromy a skály až do výšky kolem 3000 m.n.m.. Díky těmto různým podmínkám se vyskytuje v různých formách, které se liší od sebe velikostí i svým vzhledem. Podle velikosti je asi nejjednodušší rozdělení na malé, střední a velké formy. Já se nejdříve seznámil se dvěma malými, které by se někomu mohly zdát stejné, ale liší se trochu odstínem a hlavně uspořádání listů, které jsou u jedné víc sevřené.

V letošním roce přibyly tři další, dvě střední velikosti z nichž jedna má listy o něco delší a potom malý, vzácnější poddruh této tilandsie, T.paleacea ssp.apurimacensis, která se od ostatních liší méně „osrstěnými“ listy. Právě tento téměř sametovým dojmem působící dojem celé rostliny dal této tilandsii jméno, „paleacea“ znamená plevami pokrytý.

T.paleacea patří mezi tilandsie s prodlužujícím se stonkem, který sice pomalu, ale jistě přirůstá, většinou nevytváří kořeny. Listy malých i velkých forem jsou sukulentní, u malých nejsou delší než cca 5cm, u středních 7 – 10 cm. Z vlastní zkušenosti musím upozornit, že pokud rostlina spadne, její listy, ač působí pevným a tuhým dojmem jsou náchylné ke zlomení.

Pokud T.paleacea kvete, což se u těch mých zatím stalo jen u T.paleacea ssp. apurimacensis,  kterou jsem dostal už s poupětem, kvete hezkými, poměrně výraznými modrofialovými květy.

A jak se o tuto rostlinu starat ? Přesto, že je ze svého domova zvyklá i na horší podmínky a větší sucho, zalévám ji stejně jako ostatní – důležité je, aby mohla oschnout a nebyla v dlouhotrvajícím vlhku. Na okně má místo co nejblíž u skla, aby měla co nejvíc světla a dostatek odpoledního slunce.

Od jara do podzimu je okno většinou pootevřené, čerstvý vzduch ji také určitě nevadí.

Pokud jí tohle můžete poskytnout a máte kousek volného místa na okně nebo ve skleníku, v případě Vašeho zájmu Vám jistě bude vděčná.  J.K.

Foto © Martin Hetto, http://blog.hetto.eu/

Summary:

Description and experiences with growing of south-American Tillandsia paleacea from family Bromeliaceae.

Fotografie 2:

1. T.paleacea

2. T.paleacea - delší listy (T.paleacea - longer leaves)

3. T.paleacea ssp.apurimacensis

Obrazek

 


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář