Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia mauryana

21. 3. 2009

Tillandsia mauryana

Obrazek


Fotografie 1:

1. Tillandsia mauryana

2. Mladé květenství (The young inflorescence)

3. Květenství (The inflorescence)

.....................................................................

Je to asi obyčejná vlastnost velké části lidí. To, co je nedostupné a vzácné, nás láká víc, než to, čeho je dostatek a co můžeme mít hned, jak si vzpomeneme. Vztaženo na nás, kterým se stalo pěstování rostlin velkým koníčkem, časem téměř každý z nás zatouží po nějaké vzácné, těžko sehnatelné rostlině. Mezi tilandsiemi je jich celá řada, k nejznámějším patří chráněné CITESové druhy, které zájemce o tilandsie lákají už tím, že jsou právě na tomto seznamu. Snad i díky tomu se naši i zahraniční pěstitelé a prodejci tilandsií snaží tyto druhy množit, zájem o ně jistě hned tak menší nebude. Je pravdou, že některé tilandsie, které na seznam chráněných druhů nebyly zařazeny, jsou ještě vzácnější a nedostupnější, v přírodě zřejmě i víc ohrožené. Rozmnožit je je zřejmě ještě těžší, než ty „profláknuté“ CITESovky.

V každém případě, domácí zájemci o pěstování mohou být spokojeni. Tři druhy CITESových tilandsií jsou občas k dostání v OBI, nebo Globusu, prostřednictvím internetových obchodů se dají sehnat i některé ze zbývajících druhů.

Tak se v posledních letech v nabídce našich nejznámějších pěstitelů objevil i jeden z těch malých, největších tilandsiových pokladů - Tillandsia mauryana. Šance pro ty, kteří už s tilandsiemi nějakou zkušenost mají, získat rostlinu, o které se většině zájemců o tyto rostliny mohlo ještě před krátkým časem leda tak zdát.

Tillandsia mauryana mě zaujala už dávno před tím, než jsem měl tu čest přivítat ji na svém okně. Nejen sympatickými rozměry malé, ale už nepřehlédnutelné rostliny, „stříbrnou“ barvou svých úzkých listů a hlavně barvou svých květů. Jsou zelené, což je mezi rostlinami sice ta nejobyčejnější barva, u květů ale někdy dost zvláštní a neobvyklá.

T.mauryana je zvláštní i něčím jiným. Neroste jako většina tilandsií na větvích a kmenech stromů, ale jak jsem se dočetl, na skalních stěnách v Mexiku, u města Pachua. Předpokládám, že není zas tak moc lidí, kteří ji tam viděli, ale zřejmě mezi těmi, kdo měli to štěstí, byl i jistý mexický botanik, pan Maury, podle kterého je pojmenována.

Ještě na konci podzimu se u „mé“ T.mauryana ve středu jejich listových růžic objevil zárodek budoucích květenství. Tam, kde je doma - na sluncem zalitých skalách v Mexiku, má v době kvetením i jindy jistě mnohem příznivější podmínky. A tak, když v jejich genech zakódovaný čas pro kvetení nastane, nebere v úvahu, že u nás v Čechách v tuto dobu začíná období, na které domácí kytky a stromy reagují nejlépe, jak umí, tedy odpočinkem a zimním spánkem. A začíná s kvetením, i když je málo slunce, světla i tepla.

Nevím, jak dlouho se na kvetení rostlina připravuje ve své domovině, ale v našich podmínkách se její květenství vyvíjelo dost pomalu, více než čtyři měsíce. Před pár dny konečně rozkvetla a tak nastal i vhodný čas k jejímu představení na ZL.

Jak T.mauryana vypadá, vidíte na fotkách. Cibulkovitá, krásná malá tilandsie, průměr růžice 14 cm, na výšku měří kolem deseti centimetrů. Listy na začátku u cibulky tak necelý centimetr široké se zužují do špičky. Květenství tvoří pět krátkých klasů, může jich být méně i více. Jsou žlutozelené, trochu načervenalé. Možná by při dostatku slunce a světla byly intenzivněji vybarvené. Samotné zelené květy jsou malé, trubkovité, na konci trochu rozšířené.

Naše zeměpisná šířka pro T.mauryana zajisté ideální k životu nebude, stejně jako i pěstování v bytě, ale pokud se už k nám do bytu dostane, nabídneme jí co nejsvětlejší místo. Mám ji na okně, blízko skla, kde má v odpoledních hodinách ve slunečných dnech i dostatek slunce. Od konce jara do podzimu podle venkovních teplot mám podle možností pootevřené okno, aby měla co nejvíc čerstvého vzduchu. Zalévám ji stejně často, jako ostatní, ale tak nějak opatrněji, méně. Vyhýbám se rosení přímo do středu. Zvlášť v zimě, kdy je méně světla, rosím tak, aby co nejdříve oschla. Od konce jara do konce hezkých podzimních dnů pětkrát týdně, v zimě při menší dávce vody a teplotě kolem osmnácti stupňů třikrát týdně.

Vzácné rostliny nás jistě dovedou potěšit, zvlášť když rostou a kvetou. Pokud se o ně chceme také starat, proč nevyužít možností, které jsou momentálně příznivé a nějakou si nesehnat? J.K.

 

Foto © Martin Hetto, http://blog.hetto.eu/

Summary:

Description and experiences with growing of Tillandsia mauryana from Mexico.


Fotografie 2:

Detail květenství (Detail of the inflorescence)


Obrazek
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

krása - doporučuji koupit publikaci ----

(Jan Maruška, 28. 11. 2009 22:43)

Krása, zelená krása.
Doporučuji koupit vynikající publikaci o zelenokvětýh tilandsiích Mexika !
ke koupi v Německu a to zde:
http://www.dbg-web.de/Sonderheft6.htm
Knihu již mám a je velmi kvalitní !
Zdraví
J.M.

Tilandsie

(Radek, 28. 3. 2009 20:37)

Móc pěkné nemáte tam více takovejch krásnejch článků o tilandsiích já je úplně hltám