Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia latifolia - když rostlina padne do oka

5. 9. 2010

Tillandsia latifolia- když rostlina padne do oka

 

Obrazek


  

Fotografie 1:

1. Tillandsia latifolia var. minima

2. Tillandsia latifolia f. Enamo Red

......................................................


T. latifolia jsem se docela dlouho vyhýbal. Představoval jsem si ji jako příliš velkou a ne zas tak atraktivní rostlinu. Předsudky vůči této rostlině byly zcela neoprávněné a vlastně docela hloupé, jak předsudky většinou bývají.

Vše se změnilo, když jsem si objednal T. latifolia var. nigra spíše ze zvědavosti a přišla velmi pěkná tilandsie. Ten samý rok přibyla ještě další T. latifolia- forma Enano Red. Ta zcela vyvrátila představu o přílišné velikosti tohoto druhu, je to jedna z nejhezčích maličkých tilandsií, co mám. Není to úplný trpaslík, jako tilandsie, které se podobají mechům, ale se svými osmi centimetry na výšku a pěti na šířku po čtyřech letech pěstování je zřejmé, že příliš místa opravdu nezabere. To Red v jejím názvu má také své opodstatnění, tedy spíš mělo. Když dorazila, původem z nějaké americké pěstírny, byla pěkně načervenalá. U mě je na okně na trochu přistíněném místě a tak se musím spokojit jen se zelenou barvou. Ale při její „velikosti“ a možná jen zdánlivé křehkosti bych u ní příliš přímého slunce neriskoval. 

A jak je to s velikostí u této tilandsie? Tillandsia latifolia, jak je možné dočíst se v knize Pěstujeme tilandsie, je rostlina hodně variabilní, co naleziště, to jiná forma. A tak jsou mezi nimi rostliny jistě i velmi vzrůstné, nebo i docela malé až miniaturní..

T. latifolia var. nigra je zvláště v letních měsících trochu tmavěji vybarvená. A latifolia znamená široce listnatá. Nevím, jestli to může platit u všech, u těch mých mi listy příliš široké nepřipadají. Ale zato je těch listů dost, takže jsou docela početně, nebo možná i hustě listnaté.

Další tři varianty, nebo formy jsem si přivezl ze dvou návštěv v Sibřině, kde je kromě spousty jiných tilandsií zřejmě většinou i nějaká z rostlin tohoto druhu k dostání.

Při první návštěvě byla právě asi T. latifolia var. minima právě tou tilandsií, která mně padla nejvíc do oka. Aniž bych věděl a poznal, co je to za tilandsii, připadala mi jako jedna z nejhezčích, co jsem kdy viděl, a že už jich v té době nebylo málo. Z další návštěvy jsem si přivezl T. latifolia var. divaricata a k tomu druhou, přesněji neurčenou rostlinu. Zkrátka nejdříve odmítaná „latifolia“ se stala jednou z mých oblíbených tilandsií a mít místo, určitě by ještě nějaká zajímavá varianta, nebo forma přibyla.

A co je na T. latifolia tak mimořádně zvláštního? Možná bych měl napsat, že asi nic, nějaká kytka vám prostě padne do oka a může to být čímkoliv, tvarem a barvou listů, přijatelnou velikostí…Ale T. latifolia opravdu něčím zvláštním je a i touto zvláštností může zvyšovat svou atraktivitu. U některých jejích forem na vrcholové části květenství vzniká nová rostlina, asi tak, jak je to u ananasu. Když T. latifolia var. nigra, která zatím jediná z rostlin tohoto druhu „kvetla“, vyhnala červený úzký květní klas, byl jsem pochopitelně zvědav na tu malou rostlinku na konci květenství. Ta se záhy opravdu ukázala a poměrné rychle přirůstá. Na rozdíl od ostatních, četných, klasicky rostoucích odnoží, které se mezi listy u rostliny po celé její délce objevily. Ty rostou zřetelně pomaleji. A proč jsem dal slovo kvetla do uvozovek? Z květního klasu, nebo z toho stonku co by měl květním klasem být, nevykoukl jediný květ. Možná to mohlo být i nedostatkem světla v zimě- době nakvetení, možná je to i jako u některých jiných tilandsií, které sice vytvoří květní klas, ale ke kvetení nedojde. Nebo dojde skrytě, protože se vytvoří semeník.

Podle již zmiňované knihy o tilandsiích je Tillandsia latifolia nenáročný druh, který má rád dostatek světla a vyšší vlhkost. Doporučuje se letnění, které my, kdo nemáme zahradu, můžeme aspoň z části nahradit pootevřeným oknem. U rostlin, které mám doma, je vidět i rozdíl na „pokožce“ listů. Některé jsou hladší, jiné sametovější. Ve dnech, kdy je na obloze vidět slunce, se snažím rosit každé ráno, jinak od jara do podzimu třikrát týdně, v zimě při teplotě kolem 18 stupňů aspoň dvakrát za týden.

Až budete přemýšlet o nějaké nové tilandsii, zkuste „latifolii“. Z těch  mnoha forem tohoto druhu vám jistě aspoň jedna také padne do oka.  J. K.


Foto © Martin Hetto, http://picasaweb.google.com/fototrilobit


Summary:

Description and experiences with growing of Tillandsia latifolia.


Fotografie 2:

1. Tillandsia latifolia var. divaricata

2. Tillandsia latifolia - odlišná forma

3. Tillandsia latifolia var. nigra

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Péče o Tilandsie

(Lukáš, 12. 6. 2011 13:46)

Dobrý den pořídil jsem si pár tilandsii, a připevnil na kmínek a postavil k jižnímu oknu mám je už nějaký ten měsíc v bytovích podmínkách a zdá se že se všem druhum daří, vím že zelené s méně viditelnýma šupinkama snesou méně světla více vody a stříbrné naopak, chtěl bych se zeptat jak rosit v léte při 25 a více, stupních celsia tedy při pokojové teplotě. a jak rosit v zimě kdy teplota klesne o 5 stupnu tedy zhruba na 20-19 stupńů jak rosit často v zimě při této teplotě? prosím o zaslání odpovědi na email: lakydufek@seznam.cz
s pozdravem pěkného dne Lukáš Dufek