Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia kautskyi

15. 11. 2008

Tillandsia kautskyi

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1.+ 2. T. kautskyi

3. Mladé květenství (Young inflorescence)

...............................................................

Tillandsia kautskyi měla být mou poslední tilandsií. Aspoň tak jsem si to představoval. Rostlin bylo už dost, a tak to nejlepší na konec. Byl to cíl, k němuž má cesta milovníka rostlin směřovala. Představa, že až seženete určitou dlouho chtěnou rostlinu, která natolik uspokojí, nebo naplní váš vztah k rostlinám, že už další nebudete potřebovat, je vám možná také známá. Většinou představa velmi bláhová....

T. kautskyi jsem poprvé uviděl na fotce v už tolikrát zmiňované knize Pěstujeme tilandsie. Když jsem tu svou první knihu o těchto rostlinách otevřel a začal prohlížením fotografií, byla zmiňovaná tilandsie tou, která mě nejvíc zaujala. Aniž bych měl ponětí, že patří mezi ty nejvzácnější, chráněné CITESové rostliny, které se těžko schánějí.

Pár let uplynulo, vlastně ne zas tak moc a já tu očekávanou tilandsii držel opatrně v ruce. Právě dorazila v balíku s ostatními. Krásná, „velká“, hotová kytka. To velká je v uvozovkách proto, že dospělé rostliny měří jen pár centimetrů. I když už si přesně nepamatuji, jak byla její růžice velká, moc nezkazím odhadem šest až sedm centimetrů na výšku, o něco míň na šířku. Složená z většího množství jemných, šedozelených lístků. Nakonec, lépe vám ji přiblíží fotka z doby pár týdnu po té, kdy ke mně dorazila. Musím přiznat, že vždy, když se ke mně taková křehce vypadající vzácnost dostane, začnu mít obavy, zda jsem si netroufnul na něco, o co se budu umět postarat.

V případě T. kautskyi to začalo výběrem toho nejlepšího místa. Tak dlouho jsem vybíral, až jsem nakonec přebral. Místo, které mělo mít dostatek světla a jen pozdně odpolední slunce v jednom červnovém týdnu mělo toho slunce víc, než rostlině bylo příjemné a pár vnějších lístků se viditelně spálilo.

Každá rostlina si na nové místo nějaký čas zvyká. Než se k novému „majiteli“ dostane, může žít v dost odlišných podmínkách. T. kautskyi, jak předpokládám, žila a vyrůstala ve skleníku v péči profesionálního pěstitele, a potom se ocitla na okně u amatéra, jakým jsem já.

Lístky popálené, dokonalý vzhled pryč. Lístků má ještě dost, okamžitě je přestěhována do stínu. Stejně si nějak nemohla zvyknout, další lístky začaly zasychat, žádné nepřirůstaly, jako by se jí u mě nelíbilo. Byl jsem z toho pěkně přešlý, pocit, že jsem si troufnul na kytku, na kterou jsem neměl podmínky a zkušenosti, sílil. Přišel podzim. Tilandsii ve středu začalo něco růst. Doufal jsem, že to jsou nové listy, zanedlouho se ukázalo, že je to zárodek květního klasu. Ten se pomalu zvětšoval a někdy kolem vánoc začala rostlina kvést. Na to, že kvetla v zimě, kdy mají květy málo světla k tomu, aby se pořádně vybarvily, byly docela pěkně barevné. Teď jsem se zase obával, zda ji kvetení moc nevyčerpá a zda to nebude to poslední. Po odkvětu vypadala dost zuboženě ve srovnání s tím, jak krásná byla, když ke mně přišla. Další lístky odcházely. Ale nakonec (bylo to za pár pěkných dnů po odkvětu) se hned za odkvetlým květním klasem začalo vyvíjet několik nových rostlin. Tempem ještě o dost pomalejším, než je to šnečí, pomalu, ale jistě rostou dodnes.

A tak snad mohu napsat, že i když v bytě podmínky pro T. kautskyi nebudou přímo ideální, zvykne si i na ně. To uvádím, pro případ, že by po této tilandsii zatoužil podobný nadšenec jako já a chtěl ji pěstovat v bytových podmínkách. V loňském i v letošním roce se tato vzácnost objevila v nabídce dvou internetových, tilandsie nabízejících obchodů. Pochopitelně v nabídce nejsou stále, ale i tady platí, kdo hledá, najde.

Odkud tahle vzácnost pochází? Domovem je v Brazílii. Jak už jsem zmínil na začátku, patří i k těm sedmi CITESovým tilandsiím a mezi nimi k těm nejhezčím a nejvzácnějším.

Ze svých skromných zkušeností s ní ještě uvedu, že v bytě ji vyhovuje místo na okně, kde je dost světla, ale málo slunce. Díky častému větrání má dost čerstvého vzduchu. Rosím od jara do podzimu podle teploty třikrát až šestkrát týdně, v zimě opatrně třikrát.

T. kautskyi mou poslední tilandsií ani rostlinou pochopitelně nebyla. Asi je zbytečné, i když místa už moc není, dávat si taková předsevzetí. Vždy se může najít kytka, ke které pojmete takové sympatie, že se domů vejde a to i v případě, že už vůbec žádné místo nemáte. A možná je také dobře, když se k nám ty vzácnější rostliné poklady nedostávají moc brzy. Pokud bych já T. kautskyi sehnal hned, asi by u mě nepřežila. J.K.

Fotky Martin, http://blog.hetto.eu/

Summary:

Description and experiences with growing of Tillandsia kautskyi.

Fotografie 2:

1. Rostlina s květenstvím (Plant with inflorescence)

2. Květy (Flowers)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář