Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia kammii

3. 10. 2009

Tillandsia kammii

 

Obrazek




  

Fotografie 1:

1.+ 2. Tillandsia kammii

.........................................


CITESových tilandsií je sedm. Pět z nich již bylo na ZL zmíněno, další, Tillandsia kammii přichází právě na řadu. Z těch sedmi se ke mně dostala spolu s další CITESovou tilandsií- T. harrisii jako poslední. Ne proto, že by tyto dvě byly nejhůř sehnatelné, právě naopak. V internetových obchodech s tilandsiemi byly v posledních letech pravidelně nabízeny a obě jsem zahlédl i v OBI. A to bude také asi z poloviny příčinou toho, že jsem na ty dvě moc nepospíchal. Ta druhá polovina bude zřejmě tím, že ostatní, méně dostupné CITESovky T. kautsky, T. sprengliana, T. sucrei i T. mauryana mají právem pověst krásných malých tilandsiových pokladů. Zbylá T. xerographica se dá sehnat bez problémů, kdo viděl nějaký její pěkný exemplář, jistě mi dá za pravdu, že tato velká tilandsie patří k nejatraktivnějším tilandsiím a broméliím.

T. kammii je tilandsií na první pohled nenápadnou a její největší předností na první pohled může být právě to, že patří mezi sedm „vyvolených“, jejichž krása a atraktivita ji chybí. Jenže právě když od někoho, nebo něčeho moc neočekáváte, můžete být mile překvapeni. A já v případě Tillandsia kammii určitě byl.

Její první „dobrou vlastností“ je sympatická velikost. Ani velká, ani malá. Tak akorát, růžice mají průměr kolem sedmnácti centimetrů na šířku, čtrnáct na výšku a jednotlivé listy zužující se do špičky nedosahují ani deseti centimetrů. Vypadá jako sametová, co je alespoň pro mně na ní sympatické. Když se chystá kvést a ve středu listové růžice se jí objeví zkrácený květní stonek, moc jí to sluší. A když se později objeví světle fialové trubkovité květy, které ji pár dnů zdobí, je to také důvod k dobrému mínění o jejím vzhledu.

A její další plus? Alespoň podle mé zkušenosti je to vděčná a bez problému rostoucí tilandsie. Jak jsem se ale dočetl, může vykvétat předčasně ještě z ne zcela dorostlých a vyzrálých odnoží. To se mně několikrát stalo u jiných tilandsií, ale T. kammii vykvetla myslím v dobré velikosti.

Také jsem se o ní dočetl, že pochází z Hondurasu., kde žije coby epifyt. Myslím, že ji dělá dobře dostatek světla. Mám ji na místě, kam jde i trochu slunce v pozdějším odpoledni, prudké polední slunce by jí a většině v bytě pěstovaným tilandsiím vadilo. Rosení v teplých dnech od jara do podzimu časté, za jasné oblohy klidně každý den. V zimě při osmnácti stupních v menším množství dvakrát až třikrát týdně.

Pokud vás tilandsie zaujmou a budete chtít i nějakou z těch CITESových, myslím, že Tillandsia kammii vás při přiměřené péči o ni nezklame. A je už jedno, jestli ji z těch sedmi budete mít jako první, nebo jako poslední. J.K.  


 

Foto © Martin Hetto, http://blog.hetto.eu/


Summary:

Description and experiences with growing of  Tillandsia kammii from Honduras.


Fotografie 2:

1. Změna barvy po porosení (Change of the color after watering)

2. Kvetoucí rostlina (Flowering plant) 


Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář