Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia ixioides

27. 4. 2008

                           Tillandsia ixioides

Obrazek


Fotografie 1:

1. Tillandsia ixioides

2. Detail listů (Detail listů)

3. Květenství (Inflorescence)

...........................................

Jaro je v životě pěstitelů rostlin jednou z nejhezčích částí roku. Kytky se viditelně probouzejí k životu, začínají přirůstat a některé i kvést. Kromě přírůstků a nových odnoží je jaro i dobou objednávek (pokud nejsou objednané už od podzimu) a shánění nových rostlin a hezkým i když někdy trochu netrpělivým čekáním na ně. Potom, když ty nové přírůstky k naší velké radosti konečně dorazí, bývají mezi nimi i některé, které zaujmou o něco víc. Nejvíc to potěší u rostlin, které tak nějak předčí naše očekávání.

To se mě předloni na jaře stalo i u Tillandsia ixioides. Ve všem se podobala mé představě o ideální tilandsii, tedy hlavně představě z doby, kdy jsem se s těmito rostlinami začal seznamovat. Rostlina přiměřené velikosti, spíš menší. Hezká růžice složená z pevných, tuhých listů. Hezká sama o sobě. A když ještě k tomu vykvete, její květ je nepřehlédnutelný a krásný.

Když tehdy přišla spolu se svými daleko více očekávanými příbuznými, zaujala mě svou pevnou malou růžicí zelenobílých, spirálovitě rostlých listů. Dnes jsou ty listy u stonku víc než centimetr široké. Do tenké špičky na jejich konci se pozvolna zužují deset až třináct centimetrů. List je i hezky podélně tvarovaný. Okraje vyšší než střed tvoří žlábek pro snadnější zachycení dešťových kapek a snad i rosy v jejích přirozených domovech v Argentině, Bolívii, Paraguayi a Uruguay. Tam roste v poměrně vysoké nadmořské výšce nad dva tisíce metrů jako stromový, v trsech rostoucí epifyt. Povrch jejích listů hustě pokrývají šupinky, dodávající jí hezkou „stříbrnou“ barvu a napovídající, že jde o rostlinu značně světlomilnou. Umístil jsem ji na okně na místě co nejsvětlejším i dostatečně osluněném.

Zato při běžné péči docela rychle (tedy na tilandsii) přirůstala, nové listy se vesele zvětšovaly a před koncem loňského roku se v jejím středu začal vyvíjet květní klas. Rostl a prodlužoval se rychlým tempem a nakonec jako střapec visel pod úrovní rostliny. Na Martinových fotkách vidíte zvlášť výrazný, žlutý květ a zvlášť rostlinu, před kvetením a s novými odnožemi pár měsíců po odkvětu. Samotné kvetení proběhlo začátkem letošního roku, v první polovině ponurého ledna, který aspoň ty dva týdny rostlina svým květenstvým zpříjemnila.

Ještě jednou věcí mě Tillandsia ixiodes překvapila. Dvě nové odnože začaly přirůstat přibližně uprostřed výšky růžice rostliny. Nevím, jestli je to u ní výjimka, nebo pravidlo. Do té doby všechny tilandsie, které jsem u mě viděl odnožovat, odnožovaly buď mezi nejspodnějšími listy růžice, nebo naopak těsně za květním klasem. Rozmanitost je ovšem jednou z vlastností, kterou si na kytkách ceníme a pro které je máme rádi.  J.K.

Foto Martin http://fotopohledy.blogspot.com/

Summary:

Description and experience with growing of south- american Tillandsia ixioides from family Bromeliaceae.

Fotografie 2:

1. Nová odnož (New leaflets)

2.- 3. Detaily květů (Details of flowers)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář