Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia bryoides a další minitilandsie

30. 1. 2009

Tillandsia bryoides a další minitilandsie

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Tillandsia bryoides

2. Detail stonku

..................................

V dnešním článku se zas vrátím k tilandsiím. K těm úplně malým a začnu hned tou nejmenší. Aspoň tou nejmenším, o které vím a která je už často rozšířena mezi pěstiteli těchto kytek – T. bryoides.

T. bryoides jsem pár let na různých prodejních výstavách jen okukoval, zdála se mně přece jen příliš maličká. V loňském roce mně na Dnech tilandsií v Chotči padl jeden její piditrsík do oka a vzápětí putoval na okno mezi ostatní tilandsiové „drobnosti“. Čím déle na něj koukám, tím víc se mně přes své malé rozměry líbí. Za necelý rok i trochu poporostl a protože byl už i poprvé vyfocen, může být představen na Zel(e)ných listech.

Jak sami vidíte, trs se skládá z více tenkých stonků, nějak se nemůžu dopočítat, někdy vychází dvacetčtyři, jindy dvacetpět. Celý trs v „nejširším“ místě od jednoho konce k druhému měří tři centimetry. Co jsem se o něm dozvěděl z knihy o tilandsiích? Za své jméno vděčí podobnosti s mechem rodu Bryum. Myslím, že i ten, kdo zná tilandsie běžně nabízené v obchodech by nehádal, že tato rostlinka s nimi má něco společného. Spíš by mohl typovat opravdu na nějaký mech. T.bryoides pochází z Argentiny, Bolívie a Peru, kde roste až do výšky 3000m.n.m..

Na první pohled se může zdát, že při svých mini rozměrech žádnou velkou parádu neudělá, ale je to jen otázka zažitých představ o tom, jak krásné kytky vypadají. Tillandsia bryoides a podobné malé tilandsie opravdu moc pěkné jsou a jejich pěkný a zvláštní vzhled nejlépe vynikne, když jich pěstujete víc vedle sebe. Navíc to má výhodu, že se jich několik vejde do prostoru, kam by se těžko tolik jiných kytek vešlo. Předpokladem k jejich ocenění bude také dobrý zrak, nebo aspoň kvalitní brýle.

Protože společně s T. bryoides byly vyfoceny i některé další miniatury, zmíním se ještě i o nich. O malé formě Tilandsia capillaris jsem se už na ZL zmiňoval. Od té doby stačila už podruhé vykvést. Její květ při největším „rozkvětu“ dosahuje 2mm, jeho „skleněná“ krása tak vynikne nejlépe v patřičném zvětšení. Na fotografii můžete vidět i plody z loňského kvetení, správně nejspíš tobolky, které obsahují ochmýřená semena. Pokud se některé zachytí na kůře kolíku, na kterém je tilandsie upevněna, celkem ochotně vyklíčí a začne růst, jak vidíte na další fotce. S rosením tilandsie se nevyhnete ani jeho zalití a jak je rostlinka velká po roce, vidíte na zmíněném obrázku. Samozřejmě zvětšeně, celý velký trs měří tak čtyři krát pět centimetrů. A to je z dvou větví, z nichž je každá trochu jiné formy. Jedna má listy trochu víc zahnuté a květy na stopce, druhá má listy rovnější, a květ je bez stopky.

Další miniaturní tilandsie by měla být Tilandsia vierescens, ta je už trochu větší. Trs, který připomíná větvičky jehličnanu je tak šest krát osm centimetrů.

U poslední tilandsie ani netuším, jak by se mohla jmenovat. Dostal jsem ji jako dárek, teď už je poměrně vzrostlá, její dva trsy, z nichž jeden roste nahoru, druhý dolů měří dohromady devět centimetrů. Pravidelně kvete, a z jejích semen přímo v prasklých semenících občas vyrůstají malé rostlinky.

Jak se o tyto mini tilandsie starat? Vzhledem k malým rozměrům, které by mohy svádět i k přehlédnutí, je potřeba nezapomínat na pravidelnou zálivku. Úměrně i teplotám, podle roční doby. Já je zalévám, tedy rosím, v létě třeba i každý den, v zimě při teplotě kolem osmnácti stupňů třikrát týdně. Všechny mám na okně, mají dostatek světla,v pozdním odpoledni na ně občas svítí slunce.

Pokud by vás nějaká z miniaturních tilandsií zaujala a v obchodních domech a květinářství byste ji marně sháněli, nejméně dva ze tří nejznámějších internetových obchodů s tilandsiemi je nabízejí. Další možností, kde je koupit jsou prodejní výstavy, na kterých se tilandsie nabízejí. J.K.

Foto © Martin Hetto, http://blog.hetto.eu/  

Summary:

Description and experiences with growing of miniature T.bryoides, T.capillaris, T.vierescens and T.sp..

Fotografie 2:

1. Tillandsia capillaris

2. Květy (Flowers)

3. Plod  - tobolka (Fruit - capsule)

4. Rok staré nové rostlinky (New plants 1 year old)

Obrazek

Fotografie 3:

1. Tillandsia vierescens

2. Tillandsia sp.

3. Tillandsia sp. - detail

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

výstava

(chocolatelover, 23. 8. 2009 21:47)

Kdo jede autem z Moravy do Chotče na výstavu firmy Lukscheider, prosím napište mi na chocolatelover@seznm.cz, můžeme se podělit o náklady na benzín....díky

Tillandsia sp.

(Ivan, 25. 3. 2009 19:03)

Tá neznáma tilandsia by mohla byť forma T. tricholepis.