Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia aurea - čekání na zlatý kvítek

10. 5. 2009

Tillandsia aurea – čekání na zlatý kvítek


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Tillandsia aurea - první odnož (T.aurea - the first leaflets)

2. Tillandsia aurea

3. Květ (The flower)

...............................................................................................................

Zlato mělo pro lidstvo vždy velkou přitažlivost. Pojmenovat tedy Tillandsia aurea podle latinského slova aureus - zlatý by se mohlo zdát z dnešního hlediska dobrým reklamním tahem.  Tillandsia aurea dostala název podle barvy korunních lístků svých květů, což může být přitažlivý fakt jak pro milovníky zlata, tak i pro všechny, kdo mají rádi rostliny s krásnou barvou květu. Spíš kvítku, protože vzhledem k malé velikosti rostliny není ani květ nějak obrovský. Jen tou výraznou barvou je zcela nepřehlédnutelný.

T. aurea má se zlatem ještě jednu podobnost, je vzácná , možná ve skutečnosti daleko vzácnější, než to zlato. Nejen tím, že je živá. Patří k těm vzácným tilandsiím, kterých asi nikdy nebude dost, které se i v nabídce pánu pěstitelů objevují vzácně, spíš výjimečně. Zřejmě je to dáno omezeným výskytem v horkých lokalitách Peru, odkud pochází. Po odkvětu vytváří malý počet odnoží, té mé vyrostla jediná.

Ale jak vidíte, i když jsem v Peru nebyl, T. aurea se u mě díky velké laskavosti jednoho pana pěstitele u mě také zabydlila. A kdo má o tilandsie opravdový zájem, časem se k takovému, nebo i jiným rostlinným klenotům také dostane.

Tillandsia aurea kvete právě v těchto dnech, a tak si zaslouží být na ZL představena. Co o této malé horské, „stříbrné“ i zlaté tilandsii ještě napsat? Její růžice, rostlá spíš do elipsy, než kruhového tvaru, složená z menšího množství širších, do špičky se zužujících listů, měří v nejširším místě třináct centimetrů. Bez květu dosahovala výšky osmi centimetrů. Květní klas je na tenkém stonku delším než dvacet centimetrů. Protože začal vyrůstat začátkem listopadu a nějak se pořád natáčel za světlem, narostl vodorovně a ne vzhůru, jak by rostl v přírodě. V Peru má při svém kvetení jistě několikanásobně víc světla a slunce. Tady se kvetení chystalo tak pomalu, že už jsem měl pochyby, zda-li opravdu vykvete, jestli se jeho květy otevřou. Když se koncem dubna, po půl roce vyvíjejícího se květenství první květ otevřel, byl to pro mě přímo sváteční den. Teď, po více než týdnu, už je rozkvetlý i druhý květ a na prvním zatím nejsou vidět známky stárnutí. To u tilandsií nebývá pravidlem, jednotlivé květy většinou moc dlouho nevydrží. Zřejmě je to odměna za to dlouhé čekání.

Ještě bych měl dodat něco o nárocích na pěstování této tilandsie. Chce co nejvíc světla a snad i slunce. Mám ji na okně, téměř nalepenou na skle. Odpoledne na ni při slunečních dnech svítí pár hodin slunce. Okno je už od teď až do podzimu většinou pootevřené, aby měla dostatek čerstvého vzduchu. Zalévám stejně často jako ostatní, vlastně každou na kvetení se připravující tilandsii zalévám tak pětkrát týdně. Ale „aureu“ rosím tak nějak opatrněji, spíš jen na vnější stranu listů, aby ve středu listové růžice nezůstávala voda.

Pokud se vám barva „zlatých“, nebo žlutých kvítků u tilandsií líbí a nechcete čekat, až T. aurea bude v nabídce některého z našich pánů pěstitelů, můžu doporučit alespoň dvě lépe dostupné tilandsie s obdobně pěkným květem: Tillandsia ixioides a Tillandsia crocata. T. crocata patří ještě navíc k tilandsiím, jejichž květ pěkně voní. J.K.


Foto © Martin Hetto, http://blog.hetto.eu/


Summary:

Description and experiences with growing of Tillandsia aurea from family Bromeliaceae.


Fotografie 2:

Květenství (The inflorescence)


Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář