Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia araujei - exotická kráska od brazilské řeky

24. 3. 2008

Tillandsia araujei – exotická kráska od brazilské řeky

Obrazek

Fotografie 1:

1. Má první rostlina (My first plant).

2. Detail listů (Detail of leaves).

3. T.araujei

4. T.araujei f. minima

......................................................

Hledal jsem na mapě řeku Arauja. Přesněji v Brazílii, ale našel jsem tam jen řeku s delším názvem Araguaia. Možná je to ta samá, tedy ta, které vděčí za svůj název Tillandsia araujei. Tilandsie, která má svůj domov ve střední a východní Brazílii, kde roste na skalách, někdy i na stromech.

Patří mezi tilandsie s prodlouženým stonkem a u téhle to platí doslova. Je to zase trochu jiný typ, než jsou ty všeobecně známé. To, že není tak známá, je celkem škoda, protože patří mezi rostliny tolerantní a odolné. A tak ji dnes představím, možná bude dobrým typem pro někoho, kdo uvažuje o pořízení nějaké tilandsie do svého domova.

Ta úplně první, kterou jsem si obstaral coby rostlinu vhodnou pro začínající příznivce těchto rostlin byla trochu zvláštní forma. Její ohnuté listy rostoucí hustě za sebou ve dvou řadách podle jedné osy vytváří profil, který má podobu přibližně mezi písmenem U a V. Když jsem ji dostal v jedné z prvních zásilek tilandsií, okamžitě mně padla do oka. Byla tenkrát dlouhá, tedy spíš krátká, tak pět, šest centimetrů. Její listy, tak do pěti centimetrů dlouhé jsou tvrdé a pevné, pěkně zelené. Nejlépe ji představí fotka, na které je už podstatně delší, ještě však ne v konečné délce, kterou obvykle dosahuje. Jaká je ale její konečná délka nevím, nechám se překvapit. Po odkvětu, kdy byla přes třicet centimetrů dlouhá, na jejím konci vyrostla nová odnož, téměř plynule navazující na tu předchozí. V růstu do délky pokračuje vesele dál.

Druhý typ, který jsem si brzy po té první pořídil, byla trochu větší, typická T. araujei. Krásná rostlina, jejíž tuhé, kolem osmi centimetrů dlouhé špičaté listy vytvářejí do délky se prodlužující růžici. Patří k nejatraktivnějším tilandsiím, která zaujme i naprosté laiky na první pohled. Znal jsem její fotku z internetu, z nějaké výstavy bromelií, rostla na ní ve velkém a bujném trsu. Po odkvětu mé rostliny před dvěma lety jsem pochopil proč. Na jejím konci vyrostlo hned pět odnoží, loňského roku jedna z nich opět vykvetla a i když byla malá, nahradily ji hned dvě další.

Neodolal jsem ani pokušení seznámit se s formou zvanou „zubní kartáček“. Ten mě sice nepřipomíná, je na pohled subtilnější, tenká, její tuhé tenké listy kolem tří centimetrů dlouhé nejsou tak hustě rostlé, jako u ostatních forem. Je spíš svým způsobem zvláštní, zajímavá.

Poslední T. araujei, kterou mám, je forma minima, která se trochu podobá „zubnímu kartáčku“. Má ale kratší (do dvou centimetrů), hustěji rostoucí listy a svým vzhledem mi připomíná hezkou plavuň.

Všechny T. araujei, které u mě kdy kvetly, překvapily hezkými bílými květy. Květní listeny měly načervenalou barvu. Podle velikosti formy se velikostí lišil i květ. Rostlinám tohoto druhu vyhovuje dostatek rozptýleného světla, rosení měkkou vodou. Do té já osobně občas nezapomenu přidat symbolickou kapku hnojiva. Pokud někomu nevadí delší rostliny, tyhle tilandsie jsou, jak už jsem na začátku napsal, trochu jiné, prostě taková nefalšovaná exotika od brazilské řeky Arauja. J.K.

Summary:

Description and experiences with growing of Tillandsia araujei from Brazil.

Fotografie 2:

1.Detail květenství (Detail of inflorescence).

2. Kvetoucí rostlina (Flowering plant).

3. Květ formy "zubní kartáček" (Flower of "Toothbrush" form). 

4. Kvetoucí forma "zubní kartáček" (Flowering form "Toothbrush").

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář