Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tillandsia aeranthos - tilandsie se vzdušným květem

22. 2. 2008

Tillandsia aeranthos – tilandsie se vzdušným květem

Obrazek

 

S Tillandsia aeranthos jsem seObrazek nejdříve seznámil na fotkách z internetových vyhledavačů, když jsem hledal tipy pro zakoupení prvních tilandsií. Na většině z nich se vyjímal její výrazný květ, ze sytě růžových květních listenů vyrůstaly tmavě modré květy. Ty hlavně rozhodly o tom, že se v mém pomyslném seznamu mých budoucích zelených oblíbenců tato tilandsie dostala na přední Obrazekmísto. Protože v nabídce tenkrát byla základní varianta i varianta malá, objednal jsem si obě. A jako dárek k té první zásilce tilandsií přišla ještě jedna malá, zas trochu jiná forma T. aeranthos, původem z Uruguaye.

Aeranthos je slovo spojující dohromady slova dvě. Aer- vzduch, anthos – květ. Z toho je patrné, podle čeho byla tato rostlina pojmenována. Podle výrazných květů, zdobící rostlinyObrazek rostoucí na stromech v Argentině, Brazílii, Paraguay a Uruguay. Tyto od sebe vzdálené naleziště jsou zřejmě příčinou, že se jednotlivé „varianty“ od sebe poněkud odlišují, jak velikostí rostlin, tak i barvou květu, který může být i bílý. Květů, kvůli kterým jsem si T. aeranthos objednal, jsem se zatím nedočkal. Čtenáři tohoto článku o jejich obrázek nebudou ochuzeni, v těchto dnech rozkvetl v sbírce tilandsií Radky a Jirky (sbírečka silně v plenkách – Obrazekpozn.red. J). Tato rostlina k vyvolání kvetení potřebuje někdy větší výkyvy teplot, které při pěstování v bytě chybí.

ObrazekMusím napsat, že jsem si ji oblíbil i jako nekvetoucí. Patří mezi tilandsie s prodlouženým stonkem, které patří k těm Obrazeknejvíce životaschopným a odolným. T. aeranthos dost často odnožuje a vytváří hezké trsy, ve kterých se rostlinám daří daleko lépe, než coby osamělým jedincům. To je patrné zvláště u jeho malé formy. Čím víc se rozrůstá, tím v lepší kondici se zdá.. Jak se od sebe jednotlivé rostliny liší je vidět nejlépe na fotkách. Listy T. aeranthos dosahují délky šest až sedm centimetrů, u malých variant nejvíc čtyři.

Téhle nenáročné tilandsii vyhovuje Obrazekdostatek rozptýleného světla. Zálivka tak, jako u jiných tilandsií, podle ročního období a tepla. Na listech T. aeranthos je dobře patrné, kdy mají nedostatek zálivky, jejich listy se podélně svinou.

Pokud někdy budete vybírat nějakou tilandsii podle hezkého květu, T. aeranthos je jeden z nejvhodnějších kandidátů. A pokud vám nepokvete, tak jako mně, budete mít jistě radost z hezké a skromné rostliny, která dobře roste. J.K.

ObrazekFotografie:

1. Tillandsia aeranthos - malá forma

2. Malá forma

3. Tillandsia aeranthos

4. První květ

5.- 6. Dva květy

7. Květenství

8. Pohled do květů

9. Malá forma z Uruguaye

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář