Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sny o tilandsiích

17. 8. 2007

Sny o tilandsiích

 

Každý kytkomilný člověk má své kytkaté sny. Ať už se mu o kytkách zdá i ve spánku, nebo spíš když přemýšlí o tom, co by rád pěstoval, co nového by rád na jaře vysel nebo zasadil. Na jaře s příchodem slunce a tepla jsou tyhle myšlenky asi nejintenzivnější.

ObrazekA kdo si za svými sny jde, tomu se i většinou splní. Tak jsem během svého života od dětských let až po ten současný dospělácký přišel k různým zeleným kamarádům. Po mořské cibuli následovaly různé kaktusy – z těch se dnešních dnů nedožil ani jeden. Následovaly nejrůznější, pro mě exotické rostliny. Mučenky, voskovky, draceny, kávovník, masožravky, papyrus. A strelicie, u které se z malé rostlinky, kterou jsem koupil jako výpěstek žáků tehdejší zemědělské školy za 30, tehdy Kčs, stalo široké monstrum, vyšší, než já.

Ale stále chyběla určitá vyhraněnost, specializace, zaujetí pro určitý druh rostlin, kterému se věnujeme a který poznáváme víc, než ty ostatní. Tohle přišlo až s tilandsií. Necelých deset let po tom, co se u mě zabydlela s většími i menšími strastmi ( pro ni, samozřejmě ) má první tilandsie , se mně v noci dost často začal opakovat podobný sen. Stojím v květinářství, kde mají spoustu tilandsií různých tvarů a velikostí a já jich vybírám a kupuji stále víc a víc. Když se ten sen po několikáté opakoval, dospěl jsem k rozhodnutí, že bych s tím měl něco Obrazekdělat. První, co jsem udělal bylo, že jsem do internetového vyhledavače zadal slovo TILANDSIE a z toho, co se objevilo mě nejvíc upoutal název knihy „Pěstujeme tilandsie“ od pánů autorů Blovského, Gratiase a Ježka.  Napadlo mě, že tohle bude ten správný začátek a inspirace a knihu si objednal.

Konečně jsem ji držel v ruce,  krásné tilandsie měla už vyfocené na obálce, a prohlížením fotek uvnitř jsem i pokračoval. Jasným favoritem ze všech vyfocených tilandsií se na první pohled stala Tillandsia kautskyi, kterou jsem chtěl začít, netuše, co je to za vzácnost. Nakonec jsem na ní musel pár let počkat. Bylo to dobré pro ni, aspoň jsem měl větší zkušenosti- i pro mě, radost se zvětšila úměrně k době čekání.

Fotka zmíněné tilandsie i mnohých dalších mě získala i krásným květem, podle kterých jsem si začal budoucí přírůstky vybírat. Dnes už zastávám názor, že vybírat si tyhle rostlinky podle květu moc praktické není. Některé z těch, které jsem si vybral kvůli krásnému květu dodnes nekvetly, u těch, u kterých jsem se květu dočkal, vydržel květ Obrazekvětšinou jen pár dnů, což je, v porovnání s tím, kdy je rostlina „jen“ zelená, stříbrná nebo šedá, doba téměř zanedbatelná. Teď považuji květ tilandsií za tu třešničku na dortu, která udělá velkou radost a vzpomínku na fotografii. Ale stálou radost mám i z nekvetoucích tilandsiích.

Občas se někdo diví, co se mě líbí zrovna na tilandsiích, když je tolik jiných, krásných rostlin. Tilandsie se někomu zdají stejné, šedivé, něco jako tráva.

Pro mě jsou tilandsie krásné, i když trochu jiným způsobem. Jsou mně sympatické i tím, že jsou to hosté z jiného světadílu, kam se zřejmě nikdy nedostanu. Jsou to děti vzduchu, slunečního světla. Samozřejmě potřebují vodu, tu už relativně v menším množství, no a zem, tu potřebují nepřímo, zprostředkovaně přes větve a kmeny stromů, na kterých žijí. Ale v jejich velkém množství je i menšina, žijící na zemi, nebo na skalách, někdy ve velké nadmořské výšce. Jiné žijí v poušti a vláhu čerpají z mlhy, přicházející od moře.

Jsou malé, od centimetrových rozměrů Obrazekdospělých rostlin, až po takové, které se svými rozměry do běžných bytů ani nehodí.

Tilandsie se pro mě staly konečně tou první „vyvolenou“ skupinou rostlin, která na mě zapůsobila a já začal svůj opakující se sen realizovat.  J.K.

Fotografie:

1.Tillandsia araujei

2.Tillandsia capitata

3.Tillandsia pruinosa

4.Tillandsia tenuifolia

 

Summary:

How did the Tullandsia grower get his first Tillandsias.

Photographies:

1.Tillandsia araujei

2.Tillandsia capitata

3.Tillandsia pruinosa

4.Tillandsia tenuifolia

Zpět na úvodní stránku (Home) www.zelenelisty.estranky.cz


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

nádhera

(Veronika, 29. 8. 2008 12:03)

Přečetla jsem si váš článek, já jsem se dostala do země kde tyto rostlinky žijí a moc se mi líbily. Vidět jich stovky v přirozeném prostředí je opravdu zážitek. Doma sice taky nějakou "trápím" , ale doufám, že se brzy sžijem. Je možné, že k vám přijdu na radu. Zátím přeju hodně pěkných kytkatých snů.
mex@klikni.cz
www.muflon.estranky.cz

"Velky objev"

(Bárta, 25. 7. 2008 8:48)

Surtfuju,surfuju a co nevysurfuju. Samé pěkné kytky. Poraďte, na které adrese by se k nim mohl člověk proklikat. Děkuji, Bárta Ostrava, e-mail:faba.ing@post.cz