Jdi na obsah Jdi na menu
 


Záhadná mexická echeveria od La Soledad

21. 2. 2016

Záhadná mexická echeveria od La Soledad

e.-walpoleana-1s.jpg

 

Fotografie 1:

1. Echeveria sp., La Soledad, NL, Mexico koncem léta

2. Ta samá rostlina dnes

.......................................................................................

Když jsme před časem dostali hrstičku neduživých semenáčků jakési mexické echeverie, netušili jsme, jestli darované rostlinky vůbec přežijí. Zůstaly asi 2 nebo 3 a po čase dokonce jedna z nich vykvetla. Květy se otevíraly delší dobu, takže rostlina dokvetla až ve skleníku (předtím byla na zahradě pod přístřeškem), kam jsme ji uklidili před podzimními mrazy.

V době květu nevypadala nijak zajímavě, dokonce jednu dobu byla jako těsně před smrtí, ale teď v zimě se „zmátořila“ a docela se vyloupla do krásy. Bylo jen otázkou času, kdy nás napadne zapátrat, jaký druh by to mohl být. Ukázalo se, že to nebude vůbec jednoduché.

Pokud znáte květenství a k tomu přibližnou lokalitu, dá se postupovat vylučovací metodou. Ve státu Nuevo Leon (severovýchod Mexika) má totiž růst pouhých 6 druhů echeverií: E. cuspidata (v nominální formě a dvou varietách gemmata a zaragozae), E. simulans, E. schaffneri, E. shaviana, E. strictiflora a E. walpoleana. Druhy E. cuspidata v. gemmata a E. cuspidata v. zaragozae se dají vyloučit díky odlišnému vzhledu listů, zrovna tak E. simulans a E. strictiflora (jiný tvar listů), E. schaffneri (nemá glaukózní listy) a E. shaviana (měla by mít zvlněné okraje listů). Zbývají dva druhy E. cuspidata a E. walpoleana. Musím doplnit, že naše rostlina je celkem podobná dalšímu nedávno popsanému druhu E. tamaulipana, který však roste východněji v mexickém státu Tamaulipas.

Po porovnávání fotografií vzhledu rostlin a jejich květenství (na to jsou úžasné stránky www.crassulaceae.com) se mi zdá, že naše echeveria by mohla být E. walpoleana. Tento druh jsem v minulosti získala z výsevu semen z jedné zámořské pěstírny, ale nikdy mi nekvetl, takže bohužel obě rostliny nejde porovnat. Poslední E. walpoleana ze staršího výsevu (lokalita Huizache, SLP) jsem nakonec darovala šikovnějšímu pěstiteli z Jičína.

Pokud by echeveria od La Soledad nakonec byla E. walpoleana, dalo by se o ní v encyklopedii najít následující: listové růžice mohou mít od 10 do 18 cm v průměru, listy jsou špičaté, na dobrém světle na okrajích červené (to naše rostlina nemá), na horní straně prohloubené, v zimním období různě červeně skvrnité (odpovídá). Olistěná květní lodyha může mít až 40 cm délky, na konci mívá 2 – 5 větví (naše měla 2). Samotný květ je dole tmavě růžový, výše má různé tóny růžové a uvnitř je bledě až tmavě oranžový. Vyskytuje se v mexickém státu Hidalgo, San Luis Potosí a Nuevo Leon (zde se uvádí konkrétní nálezy v kopcích mezi La Soledad a Escondido). Uvádí se, že dřívější nálezy tohoto druhu ve státech Coahuila, Guanajuato jsou pravděpodobně E. bifida, E. strictiflora a E. cuspidata.

Netroufám si určit jednoznačně správné jméno rostliny, ale třeba si to tu jednou přečte někdo, kdo se zapojí do diskuze, ve které se správné jméno najde. Koneckonců je náš koníček i o větších či menších záhadách a trocha trpělivosti při jejich řešení také neuškodí. R.

Fotografie 2:

1. Echeveria sp., La Soledad, NL, Mexico

2.- 4. Květenství a květy 

e.-walpoleana-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nevhodný

(Emerson, 23. 2. 2016 10:37)

Lidé mi říkají, že mám stále nějaké nevhodné poznámky.
Homem inadequado.
Takže tahle echeveria není špatná, je mi dokonce povědomá, ale chtěl bych říci, že mě potěšilo, že mám zpět rod Sarcocaulon!
Z Kew se s touto zvěstí vrátila Eva Smržová.