Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uncarina grandidieri

22. 8. 2015

Uncarina grandidieri (Baill.) Stapf

u.-grandidieri-1s.jpg

 

Fotografie 1:

1. Jedna z rostlin U. grandidieri

2. Kvetoucí Uncarina grandidieri

..................................................

Protentokrát si odpustím naše oblíbené „aneb“ i takové ty osobní úvody, proč zrovna tato kytka a ne nějaká jiná. Prostě to dnes bude unkarína. Je to sice zajímavý druh, rod i čeleď ale prostým důvodem dnešní nominace je aktuální kvetení. Tento rod mě docela baví (Radka se opět směje) a mít víc místa ve skleníku, rád bych jej postupně shromažďoval. Problémem ale je výsledná vzrůstnost většiny druhů, někdy i velká podobnost (hraničící až s nerozlišitelností některých druhů) a naštěstí také nedostupnost několika taxonů. V našich končinách „běhá“ pouze několik druhů z celkových asi 15-16. Uvnitř rodu lze najít několik příbuzenských skupin, jedna z nich je žlutokvětý komplex druhů decaryi-grandidieri-roeoesliana. O prostředním druhu bude dnešní článek.

O unkarínách se někdy říká, že špatně kvetou a jsou velké. Myslím, že to není úplně přesné. S tou velikostí – jsou tak velké, jak jim popustíme, čili méně časté přesazování, menší květníky a nepřihnojování mají za následek méně narostlé kytky. Pokud jim ale dopřejeme velké a hluboké nádoby nebo dokonce záhon ve skleníku, začnou nás brzo vytlačovat a promění se v pravé stromy. I s tím kvetením je to trochu jinak, než se traduje, některé druhy jsou sice opravdu poněkud tvrdohlavé a kvetou po dlouhých letech ale zmíněný komplex je zcela bezproblémový. Když dostanou, co potřebují, kvetou brzo, hojně a pravidelně.

Moje tři rostliny mají společný původ, jde o semenáčky z rakovnické produkce Sváti Ryby. Je to výtečný pěstitel a tak umí svoje unkaríny opylovat i vysévat semena. I díky jeho výpěstkům je právě blížící se rakovnická výstava kaktusů a sukulentů v oddělení prodeje přebytků tak kvalitní a vyhlášená. Zajímavostí je, že právě kvetoucí rostlina U. grandidieri je pravděpodobně teprve dvou-až tříletá.

Kvalitní článek o tomto druhu je na českém internetu (botany.cz), takže je poněkud nadbytečné tyto informace opisovat, uvedu tedy jen pár poznámek a postřehů. Jde o jihomadagaskarský druh z oblastí trnitého buše, proto také tak velmi miluje vysoké teploty přes léto. Habitus rostliny může být různý, od štíhlých vysokých kmenů (3-5m) až po husté nižší keře, větvící se u země. Někteří jedinci mají sklon k vytváření kaudexní báze, čemuž lze napomoci vhodným řezem. Opylování květů v domovině mají v popisu práce místní brouci, kteří se při prodírání do hrdla květní trubky obalí pylem a přenesou jej do dalšího květu. Šikovný pěstitel je schopen tento proces úspěšně napodobit, i my jsme se pokusili....... Kromě výsevu semen je možné unkaríny množit i řízkováním.

Několikrát jsem letos šahal po dalších druzích unkarín, bohužel zdravý rozum mé kolegyně ve skleníku i domácnosti (Radky) mi v tom zabránil. Byly krásné, ale budu je muset nadále obdivovat jen ve sbírkách našich přátel, pokud se nestane zázrak v podobě nějakého nového prázdného skleníku, který nám spadne z nebe. Bohužel ale nesázíme, ani nekrademe. J.

Fotografie 2:

1. + 2. Květy U. grandidieri

u.-grandidieri-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář