Jdi na obsah Jdi na menu
 


Umbilicus rupestris

14. 4. 2013

 

Umbilicus rupestris (Salisbury) Dandy (1948)

u.-rupestris-1s.jpg

    

Fotografie 1:

1. Umbilicus rupestris

2. Semenáčky

................................................

Další zelený list zaplní ve sbírce původně nechtěný, trochu plevelný a ve své domovině ve Středozemí asi docela běžný zástupce čeledi CrassulaceaeUmbilicus rupestris. Abych vysvětlila všechny uvedené přívlastky, musím začít zhruba před rokem, kdy jsme navštívili sbírku Kuby Jilemického. Umbilicus rupestris tam rostl u nějaké havorcie a Kuba se jen tak mezi řečí zeptal, jestli jej náhodou nechci, že by ho asi jinak vyřadil ze sbírky (všimněte si, jak jsem kulantně nazvala odhození na kompost). I když to není kdovíjaká vzácnost, bylo mi jej líto a tak jsem po rostlině bez zaváhání sáhla; vždy jsem chtěla vidět ten nejobyčejnější druh hlíznatého rodu Umbilicus. V encyklopedii jsem se dokonce dočetla, že kdyby to nebyl taxonomický „renonc“, rostlina by se pravděpodobně jmenovala Umbilicus umbilicatus. To hovoří za vše.

V normálním stavu asi příliš nápadný není, okrouhlé štítovité listy s vroubkovanými okraji se dají zaměnit s rostlinami jiných čeledí, navíc jsou část roku zatažené. Nápadnou se rostlina stane při nakvetení, vzpřímený hrozen květů na olistěné lodyze může být vysoký až několik desítek centimetrů. Bělavě zelené květy s růžovými tóny jsou nicí (dolů převislé či visící) a rozkvétají odspodu postupně téměř po celé lodyze. Tyto dvě vlastnosti U. rupestris odlišují od květů druhu U. horizontalis, který má květy rozložené jen asi od poloviny výše a květy rostou horizontálně. Literatura ještě připouští jemné odchylky ve stavbě jednotlivých květů, což se váže k oblastem, ze kterých U. rupestris pochází.

Když jsem se dnes snažila vypozorovat rozdíly mezi právě nakvétajícími U. rupestris a U. horizontalis dole ve skleníku, všimla jsem si, že moje loňské pokusy o samosprášení květů nebyly až tak neúčinné, protože u mateční rostliny U. rupestris i u rostlin okolo se objevily spousty drobných semenáčků. Jaký bude jejich osud, nevím, hlízky bývají první roky miniaturní a dost dobře si neumím představit jejich pikýrování. Asi k němu dojde za cenu větších ztrát, což nahradí přirozený přírodní výběr.

S pěstováním nejsou jinak žádné potíže, jen se u rostlin tohoto rodu na listech občas objevuje bílé padlí, které má za následek rychlou zkázu olistění. Rostlinám, zvyklým zatahovat do podzemní hlízy, to naštěstí asi nevadí. U „obyčejného“ U. rupestris se však u nás

zatím neobjevilo.

Možná jste ho i vy na dovolené zahlédli někde u Středozemního moře, v Egyptě, Turecku či dokonce na Kypru či Azorských ostrovech, jak roste na skalkách či zídkách ve stínu nějakých keřů či stromů. Je jasné, že v přirozených podmínkách je rostlina asi nejhezčí a je jen škoda, že kombinace silného mrazu a vlhkého substrátu nedovolí růst U. rupestris na skalkách a zídkách i u nás. R.

Fotografie 2:

1. U. rupestris s květenstvím

2. Květy

u.-rupestris-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář