Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tylecodon bodleyae

3. 1. 2016

Tylecodon bodleyae Van Jaarsv. (1992)

t.-bodleyae-1s.jpg

 

Fotografie 1:

1. + 2. Kvetoucí T. bodleyae

3. Stonkové řízky

...............................................

Konec roku a několik dnů nashromážděné dovolené, kterou bylo nutné vybrat, mělo za následek několik pozitivních věcí. Jednou z nich byl i vyšetřený volný čas na to, abych si alespoň začala dělat pořádek ve fotografiích, uložených různě v počítači a na záložních hardiscích. Nashromáždilo se mi jich požehnaně, poslední roztříděné jsou v roce 2012. Čím dál hůř se mi hledalo cokoliv, co jsem aktuálně potřebovala a tak jsem si řekla, že se musí alespoň začít. Takto postupně nacházím řadu rostlin, které teď sice nejsou ničím zajímavé, ale tehdy v době focení zrovna předváděly květy či plody.

Takto jsem si znovu připomněla normálně nenápadný Tylecodon bodleyae. Pár krátkých pokroucených větviček se ztloustlou bází, několik sukulentních listů, zkrátka snadno jej mezi většími či šílenějšími tylekodony přehlédnete. Rostlina pochází se Severního Kapska, kde roste na jihozápadě Richtersveldu ve štěrbinách křemencových skal. Co nám tato důležitá informace naznačuje? Vystačí si s minimem vody, která přichází v období naší zimy, jinak během roku dostane jen to málo, co se srazí z mlh, přicházejících od oceánu.

Asi nejhezčí na této rostlině jsou bílé trubkovité květy s chlupatými laloky, tolik podobnými dalšímu druhu T. similis. Posledně jmenovaný má ale menší květy a konce řídkých větví nemají článkovitou strukturu, tak jak to má právě T. bodleyae. Naše dvě rostliny jsem získala z darovaných řízků (chytrá kniha uvádí, že nejlépe se chytnou větvičky řezané na podzim).

Ještě se zastavím u podivného druhového jména dnešního tylekodonu. Napovídá, že bude asi podle nějakého člověka. Je jím paní Elise Bodley, jihoafrická malířka a především moc šikovná ilustrátorka, která v minulém století zasvětila svou tvorbu ilustracím botanických publikací . Uvedu nejznámější knihy: Hlíznaté rostliny Jižní Afriky, Sukulenty Jižní Afriky a pro tento článeček nezbytná publikace E. van Jaarsvelda věnovaná rodům Cotyledon a Tylecodon. V obou rodech autor této neobyčejné ženě vzdal hold ve jménech nových druhů (na ZL již dávno představený Cotyledon elisae a dnešní Tylecodon bodleyae). R.

Fotografie 2:

1. Květ T. bodleyae

2. Starší rostlina

t.-bodleyae-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář