Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turbina holubii aneb splněný sen sukulentáře i holubologa

5. 7. 2014

 

Turbina holubii (Baker) A.Meeuse aneb splněný sen sukulentáře i holubologa

t.-holubii-1s.jpg

    

Fotografie 1 - Turbina holubii

..................................................................

O svém velmi kladném vztahu k českému cestovateli druhé poloviny 19. století Dr. Emilu Holubovi jsem se na ZL zmínil již několikrát. Stále mne jeho postava i osud zajímají, rád listuji jeho cestopisy nebo knihami jiných autorů o něm. Je celkem známo, že se podílel na sběru a popisu jednoho krásného kaudexního sukulentu, který byl po něm také i pojmenován – Ipomoea holubii. Kaudexománie u mě již dávno pominula, ale po tomto pro čechy kultovním sukulentu jsem dlouho toužil. Několikrát jsem měl možnost ho koupit, ale vždy byl nějaký jiný nákup důležitější a pořád nebyl ten pravý okamžik. Naposledy jsem ho uviděl na letošním pražském sympóziu na stánku Petra Pavelky a to už to nešlo dál odkládat – květináč s nadějně se probouzející ipomoeou byl zakoupen blízkou osobou jako budoucí dárek k mým narozeninám, které mám přesně za týden, a umístěn do naší sbírky.

Z literatury vím, že není tak časté, aby tato kaudexní koule pravidelně kvetla svými typickými povíjnicovými květy. Proto mne překvapilo, když jsem na povyrostlých výhoncích objevil náznaky poupat. Těch jsem postupně napočítal dosud třináct a myslím, že další ještě postupně přibudou. Poupata mají tmavofialovou barvu a pomalu se zvětšují. Když dosáhnou té pravé velikosti, odehraje se malý svlačcový zázrak – největší poupě se přes noc protáhne do dvojnásobné velikosti a brzo ráno se začne rozbalovat do otevřeného květu. Je to různě rychlé podle aktuální teploty, ale tak zhruba mezi osmou a devátou hodinou ranní je květ plně rozevřený a odkryje svoje rozmnožovací orgány. Dá se to téměř pozorovat v přímém přenosu (skoro jako zrychlený záběr časosběrnou kamerou), protože tento proces je překvapivě rychlý, já to zažil poprvé včera dopoledne a dnes ráno podruhé. Jediná skvrna na té kráse je fakt, že kolem druhé odpolední to květ zabalí (technicky i reálně), zpátky se zaroluje a odpadne. Jsem si vědom, že na tomto představení nemám žádnou zásluhu (jen jsem byl u toho), kytka prostě byla připravená ke květu už v okamžiku nákupu a já ji jenom zaléval a obdivoval. Navíc ještě celý týden tahle kvetoucí I.holubii ani není moje, ale už se asi dožiju předání dárku a i kdyby se otevřelo jedno poupě denně, zbude jich ještě dost k vlastním narozeninám.

Zkusil jsem sestudovat něco historie a taxonomie kolem této rostliny a pokud neprotestujete, pár výsledků uvedu (když tak to už dál nečtěte). Patří do čeledi Convolvulaceae, ve které jsou (mimo jiných) i tři rody se sukulentními zástupci - Ipomoea, Stictocardia a Turbina (shodou okolností máme ve sbírce zástupce všech tří rodů). Ipomoea holubii byla popsána Johnem Gilbertem Bakerem (1834 – 1920), pracovníkem oddělení herbáře v Royal Botanic Gardens v Kew, v roce 1894. Dr. Holub svoje botanické sběry totiž rozesílal různým evropským institucím v podobě herbářových položek, které potom (někdy i po dlouhých letech) odborníci na jednotlivé skupiny rostlin popisovali. Posléze po letech, v roce 1958, byla Ipomoea holubii přesunuta A.D.J.Meeusem do rodu Turbina. S její aktuální pozicí je to takové zamotané, Turbina holubii je podle současné taxonomie sice platným druhem, přesto ji někteří botanici neuvádí (Eggli, van Jaarsveld) a vedou se diskuze o jejím vztahu s Ipomoea bolusiana (taktéž platný druh, který zůstal v rodu Ipomoea a který je do detailu podobný Turbina holubii). Nechmež to koňovi nebo odborníkům.

Jinak T. holubii by měla růst na obrovském areálu jižní Afriky (Namibie, Botswana, Zimbabwe, Zambie, Malawi, Mozambik, severní oblasti JAR). Samotný Emil Holub ji sbíral (podle herbářové položky v Kew) v Botswaně v Leshumo Valley, neboli holubovským jazykem v údolí lešumském. Je to oblast jednoho pravého přítoku Zambezi, jihozápadně od Viktoriiných vodopádů, kde Holub několikrát tábořil a kde evidentně byly vhodné podmínky pro sběr přírodnin. Tato lokalita se objevuje ve spojení s E. Holubem i v případech dalších popisů, i když je poměrně často komolena do podobných jmen (Leshuma, Leshomo, Lyshuma, Lishuma). Pokoušel jsem se dopátrat, kdy asi mohlo asi dojít k onomu nálezu této rostliny. Bohužel ve veřejně dostupné literatuře takové podrobnosti nejsou, navíc v lešumském údolí byl Holub prokazatelně nejméně čtyřikrát při dvou svých cestách. Pokusil jsem se i o spojení s archivářem Náprstkova muzea, Martinem Šámalem (= autor poslední vynikající monografie o Holubovi), a přesto, že existovala možnost prozkoumání přímo Holubových deníků, nakonec jsem na to nenašel čas a musel to odložit (třeba) na pozdější časy. Není totiž vyloučeno, že v jeho denících existují (kromě jiných kreseb) i Holubovy kresby sbíraných rostlin, mezi nimi určitě i sukulentů. Vůbec celkové zhodnocení botanických sběrů Emila Holuba vlastně dosud do dnešní doby chybí a bylo by to velmi zajímavé téma nejen pro amatéry ale i pro profesionální badatele. J.

Fotografie 2:

1. Turbina holubii

2. Detail květu

t.-holubii-2s.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Sdílím nadšení

(Klimešová Marie, 16. 9. 2014 16:52)

Ačkoliv jsem se narodila téměř jako Vy, žádná osoba mně k narozeninám Ipomoeu nekoupila. Ale v Brně byla výstava kaktusů a sukulentů od 12.9 a stále ještě trvá a tam jsem si zakoupila sama sobě absolutního bratra toho Vašeho. Samozřejmě také má pouata a já se těším, že si prožiji totéž co Vy! Celý ten proces od poupátka až po vykvetení! Jsem ráda, že jsou mezi námi i další jedinci, kteří se z takovéto rostliny dovedou takto těšit! Krásně jste vše popsal ve svém článku! Držme si palce. Zdravím M.K.

Dva dotazy

(Emerson, 11. 7. 2014 6:13)

Takhle sis představoval ty komentátorské smeče Maule?
Ale co je to ta novodobá gladiátorka vašeho národa?

Re: Dva dotazy

(Jirka, 11. 7. 2014 7:51)

Ahoj komentátoři,
jsem tuze spokojen, že můj článek zapříčinil vícero reakcí, případně i smečí. Po krátkém období stavebního odpočinku, kdy jsemněco napsal, následovalo další pracovní, stavební a úklidové úsilí, kdy jsem neměl moc čas ani na vaše komentáře reagovat.
Myslím, že vítězka Petra Kvitová všechny překvapila a mnoho lidí se dmulo pýchou, že máme takovou hráčku světového formátu. Gladiátorka - to byla už taková básnická nadsázka.
Zpět k botanice - tím jak T. holubii nakvétá dalšími květy, projevila se zajímavá věc. Tím že proběhlo celkem drastické ochlazení - někam pod 15°C, bylo ono kvetení velmi zpomalené a jeden z květů vydržel na rostlině celý den a odpadl až druhý den!

Ještě k Holubovi

(Vladislav, 10. 7. 2014 22:51)

E.H. byl jedním z vážných nápadníků mé prababičky Anny. Bylo to v době před jeho druhou cestou do Afriky, na kterou mu scházely peníze. Hledal proto nevěstu s dostatečně v velkým věnem. To se mu povedlo, soutěž o E.H. a o možnost zaplatit jeho cestu nakonec vyhrála Růženka, kterou si vzal za ženu i sebou do Ariky. Její věno bylo podstatně výživnější než by býval mohl poskytnout můj prapradědeček. Dobře tak.

Re: Ještě k Holubovi

(Otík, 11. 7. 2014 6:08)

Inu, lepší Vrabec v hrsti...

Zapomenuté jezero

(Otík, 6. 7. 2014 17:56)

K té holubománii - v roce 2012 vydal Josef Pecinovský knihu Zapomenuté jezero s portrétem EH na obálce (259kč). Nyní v Levných knihách za 69kč. Nemáš-li, zajdi na Radčickou (dnes do 21hod), B.Smetany či Rokycanskou (je-li to tam ještě)

Re: Zapomenuté jezero

(Eva Egertova, 6. 7. 2014 20:08)

Predpokladam, ze ty ulice jsou v Praze nebo Plzni, ja jsem vod Mlade Boleslavi. Nicmene dekuji, zkusim vygooglovat.
Ten stav Jdeme parit ja nazyvam chvenim, vytrhne mě z neho u Pavelky jenom to, kdyz mi ujede stůl a zamota se mi šiška.

Re: Re: Zapomenuté jezero

(Otík, 6. 7. 2014 20:22)

Mě se u Pavelky motá šiška, když mi stůl neujede.
Ty ulice jsou v Plzni. U vás je to V.Klementa, ale už zavřeli.

Re: Re: Zapomenuté jezero

(Emerson, 6. 7. 2014 20:22)

U nás v Riu ty ulice nejsou

Hynku, Viléme, Jarmilo

(Jirka, 5. 7. 2014 22:15)

Otíku, Emersone, Evo!
Zplodil jsem osobní článek a tak trochu jsem vám nahrál na komentářový smeč.
Snad jsem nezklamal a dočkám se pěkného voleje (či jak se to píše). Blahopřeju Petře k titulu a národu k novodobé gladiátorce.

Re: Hynku, Viléme, Jarmilo

(Emerson, 6. 7. 2014 18:12)

Plodíš, plodíš, Maule, ale slibované doplňkové info k potlachu nikde. Třeba program. Co kdybych se nakonec rozhod přilítnout? Jestli bez Neymara s Němci vypadnem, není to vyloučeno. Je ve Lhotě ranvej? Nebo v tý Plzni? Mám si sebou namáznout chleba, nebo plánujete na oběd návštěvu kantýny?

Re: Re: Hynku, Viléme, Jarmilo

(Otík, 6. 7. 2014 18:21)

Ten Jirka má občas pravdu, že se na fotbal nekouká. Neymara vám nakopli do páteře až mu rup obratel. Když jsem byl s panem Jilemickým (ne tedy Jilemnickým) v Holandsku, vždy při vstupu do skleníku vykřikl "Jdeme pařit" a vrhl se na sukulenty. To je pane koníček!

Re: Re: Re: Hynku, Viléme, Jarmilo

(Emerson, 6. 7. 2014 18:25)

Haha, v červnu ses doma škráb o Euphorbii vidoifloru a haxna tě tejden svrběla!

Emil Holub

(Eva Egertova, 6. 7. 2014 6:56)

Kytka je velmi uspokojiva, neuspokojive je to, ze mne dosud nenapadlo se nejak vyrazne zajimat o Emila Holuba, kdyz jsem ve svem kaktusovem obdobi obdivovala Friče a shanela si o nem, co se dalo. Co neni, muze byt, snad o nem neco splasim. Dekuji za inspiraci.
K mym kulatinam jsem si nadelila knihu o tillandsiich, ale kde vzit cas si sednout a pustit se do prekladu.
Mně ted dela radost Momordica boivinii, kvety mi pripominaji drchničku a jsou tak nadherně efemerni. Eva

Re: Emil Holub

(Otík, 6. 7. 2014 18:03)

Můj kolega v práci taky sbírá Friče. Na netu draží párstránkové brožurky za horentní sumy. Prvorozeného syna vloni pojmenoval Vojta, prý po dědovi (to jistě). Zajímavé je, že není kaktusář ani sukulentář...