Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trichodiadema hallii aneb 2x Díky Petře!

Trichodiadema hallii L.Bolus aneb 2x Díky Petře!

t.-hallii--h4255-s1.jpg

   

Fotografie 1:

1. Trichodiadema aff. hallii, H4255

2. Diademy

3. Květy 

4. Semenáčky

...................................................................

Ono by těch díků vlastně mohlo být i víc, ale pro tuto konkrétní rostlinu v mé sbírečce trichošek bohatě stačí dva Petrové – jeden sběratel a druhý pěstitel. Vše postupně vysvětlím, ale začnu více zeširoka, jak už je u mě zvykem (Radka tomu říká že jsem „zjihočech“ čili upovídaný /opak je samozřejmě pravdou/).

Letos jsem se mým trichodiademám hodně věnoval. Téměř všechny jsem přesadil, rozpikýroval zbytky dávných výsevů, pravidelně zaléval a ty nejmilovanější letnil v pergole na přímém dopoledním sluníčku. Hodně jsem je také přistřihal a přiznám se, že jsem odstřižené větvičky i většinou zlikvidoval. Prostě nejsme pěstírna, místa je málo a o tento rod zase takový zájem u pěstitelů není. I když – třeba se něco postupně láme, letos jsem konečně po letech nezájmu pár desítek květináčků se semenáčky i řízkovanci prodal či rozdal. Zvýšená péče byla na mých rostlinách velmi pozitivně znát, i když na kvetení zase až tak ne, spíš se kytky „zhezčily“, srovnaly a proto bylo možné víc porovnávat různé záhady a speciesky. V podstatě úplně nejhezčí jsou až teď, na polici ve skleníku, kde se s nimi, když vylezu na schůdky, mohu při bočním pohledu nejlépe kochat.

Přesně takhle se mi do hledáčku zájmu vyloupla dnešní rostlina, kdy se mi stojíce na žebříčku v hlavě spojilo několik věcí a pak mi to docvaklo - Mám nový druh se jménem! A dokonce asi ve dvou podobách, formách. Abych to „jihočesky“ nepřeháněl, vezmu tu historii více letecky. Mám starší výsev z Mesagarden se jmenovkou T. sp. H 4255 aff. hallii. Nedohledal jsem k ní ani sběratele, ani lokalitu. Na internetu je poměrně hodně rozšířená a u většiny fotek zmizelo i ono „aff.“. Když jsem dopřesázel a dopikýroval ty staré výsevy, největší kytky se začly vylupovat do krásy a větší odlišnosti od trichoškového davu. A právě to se vzhledově potkalo s jinou specieskou, kterou mám jako řízek od Petra Hoffmanna z Rakovníka. Ten zakoupil semena v jedné dávné akci semen SPS jako Trichodiadema sp. PV915. To tedy znamená ještě dávnější sběrovku Petra Pavelky s lokalitou Matjiesfontein. Typová lokalita Trichodiadema hallii je „mezi Calitzdorp a Ladismith v Malém Karoo“. Když se podíváte na příslušnou mapu této oblasti, zjistíte, že všechna zmíněná místa k sobě mají velmi blízko. Hlavně ale jsou si vzhledově obě rostliny hodně blízké – ta výsevová z Mesagarden i ta řízkovaná PV915 z SPS.

Neodpustím si aspoň malou historickou vsuvku k druhovému jménu hallii. Hall je poměrně časté jméno v anglických zemích, tento konkrétní Harry Hall (1906-1986) však byl původem anglický zahradník, který se po 2. světové válce ocitnul v Kapském městě jako kurátor sukulentů v botanické zahradě v Kirstenboschi. Tam pracoval v období 1947 – 1968 celých 20 let a významně se zapsal jak do sběru sukulentů, tak i do jejich pěstování v botanické sbírce. Měl velkou zálibu botanicky prozkoumávat odlehlejší oblasti Jihoafrické republiky i dalších zemí jihu Afriky a o všech cestách si vedl podrobné záznamy. Botanických výprav absolvoval přes 140, většinou však na své náklady a ve svém volnu. Měl ve velké oblibě čeleď Aizoaceae, zejména rody Lithops a Conophytum. Hned při své první cestě do divočiny (spolu se známými botaniky R. H. Comptonem a G. W. Reynoldsem) v roce 1947 našel právě mezi Calitzdorpem a Ladismithem do té doby neznámou trichodiademu, popsanou později Bolusem (1950) jako Trichodiadema hallii. Celkově „objevil“ desítky sukulentů, cibulovin a jiných rostlin, z nichž 30 nese jeho jméno.

Popis této vzhledově hodně specifické trichodiademy nechám raději na fotkách, všimněte si však hlavně tvaru listů - takovéhle listy nemá žádná jiná trichoška. Květy aktuálně moje kytky nemají, snad Radka najde v archivech z minulých let nějaký kvítek, každopádně jde o světle růžovo-fialový odstín, některé formy mají mít i květy bílé. Skvělá zpráva je, že rostliny odřízkované ze starších rostlin dál krásně tloustnou, jak ve větvičkách, tak pod zemí. Trichodiadema hallii může určitě významně obohatit zatím druhově slabé české sbírky trichodiadem. J.

Fotografie 2:

1. Diademy T. halli, PV915, Matjiesfontein

2. Trichodiadema hallii, PV915, Matjiesfontein

3. Druhý řízek T. hallii PV915, Matjiesfontein

t.-hallii--h-s2.jpg