Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trichodiadema fergusoniae - příběh se dvěma dobrými konci

18. 7. 2009

Trichodiadema fergusoniae L.Bolus - příběh s dvěma dobrými konci


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. T. fergusoniae ve sbírce C.Grootscholtena (T. fergusoniae in the collection of C. Grootscholten)

2. Detail listu (Detail of the leaf)

3. Kvetoucí řízky (The flowering cuttings)

.........................................................................................................................................................................


Když člověk-pěstitel touží po nějaké kytce, má tomu nechat volný průběh a v pohodě čekat. A věřte-nevěřte, určitě se dočká. I já jsem poblázněn fotkou květu Trichodiadema fergusoniae ve Světě rostlin č.1/2004 pokoušel „hlava nehlava“ tuto rostlinku získat, což se pochopitelně nezdařilo. Kde není vůle…Přešel jsem tedy do fáze pozorného vyčkávání. A stačilo si jen na podzim loňského roku odskočit do sbírky úžasného Holanďana Coka Grootscholtena, prostudovat potmě s baterkou v ruce (k jeho velkému shovívavému pobavení) jeho sbírku „mesembů“ a objevit vytouženou rostlinu v jednom pěkném exempláři. Pak už jen příští ráno za denního světla velmi lámanou angličtinou Coka požádat o řízek z této sbírkové kytky a odvážet si do Čech sedm řízků, jak se později ukázalo, některé i s poupaty.

I když není chladnější podzim pro řízkování zrovna ideální období a i řízky byly po cestě takové sušší, kupodivu v čisté pemze všechny zakořenily. Jeden nejsilnější řízek po zakořenění a napití vytlačil poupě a mohl jsem se kochat květem T. fergusoniae v reále a ve svých rukou. Byl to zážitek, v porovnání s květy ostatních trichodiadem, je specielně tento proužkatý květ velmi jiný a fotogenický i sám o sobě. Jinak samotná rostlina už zase tak atraktivní není, kaudexíku je určitě lépe pod zemí a větvičky jsou bylinné a při větší délce poléhavé. Papilózní pokožka listů i chloupky na jejich koncích nejsou nijak výrazné, takže krása této kytky stojí a padá hlavně na květech.

Jeden postřeh ze zatím krátkodobého pěstování – řízky skutečně velmi bezproblémově zakořeňují a poměrně rychle pod zemí tloustnou. Růst kaudexu se ale při jeho obnažení nad zemí zastavuje a je podle mne lepší ho nechat tam, kam od přírody patří. Druhým postřehem je to, že se nám jeví, na rozdíl od ostatních trichodiadem, že je západokapská T. fergusoniae pěkně „chlastací“. Proschnutí substrátu je asi občas nutné, ale kytka na něj reaguje téměř okamžitě snížením napětí v listech, při delším suchu i ve výhonech a v neposlední řadě i zavadnutím případných nezralých plodů - tobolek. Proto ji zaléváme nejčastěji ze všech sestřiček, které si ze sucha nic nedělají, za to „fergusonka“ po vodě přímo volá. Také se zdá, že větvičky nejsou moc samonosné, nedřevnatí a mají snahu se plazit. Až bude více materiálu na pokusy, vyzkouším různé modely pěstování a snad někdy v budoucnu něco na téma T.fergusoniae napíšu.

Pokud se ptáte, kde jsou ty dva dobré konce z názvu článku, pak tedy vězte: první dobrý konec bylo to, že si při své návštěvě u nás Cok Grootscholten vzal dva z rozsazených řízků nazpět do Holandska s tím, že původní rostlina už není. Tím se jeho dobrý skutek dočkal té nejsprávnější odplaty. A tím druhým dobrým koncem je skutečnost, že po kvetení v minulých týdnech a pokusech o sprášení květů to vypadá na 3 semeníky. Oj, to by bylo radosti a snad i nových – konečně i generativně namnožených rostlinek. J.


Summary:

Description and experiences with growing of Trichodiadema fergusoniae from family Aizoaceae.


Fotografie 2:

1. Půlroční řízek (The cutting 6 month old)

2. Kvetoucí rostlina (The flowering plant)

3. Květ (The flower)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář