Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trichocaulon (Larryleachia) cactiforme

21. 5. 2007

                  Trichocaulon (Larryleachia) cactiforme N.E.Br.

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Otevírání květu (Opening flower)

2. - 3. Trichocaulon (dnes Larryleachia) cactiforme

................................................................................

Nejen opomíjené sukulenty dělají sbírku, jejím základem jsou povětšinou kytky slangově řečeno „profláklé“ a i ty nám dělají radost, když se jim u nás líbí. Trichocaulon (dnes Larryleachya) cactiforme z čeledi Apocynaceae patří mezi všeobecně známé a díky svému atraktivnímu vzhledu i docela vyhledávané jihoafrické rostliny. I ke mně se dostala plochá tmavá ochmýřená semínka od jednoho nedalekého pěstitele. Nelenila jsem, vysela je, a pak jen pozorovala nečekaně houfné klíčení. Semenáčky rychle přirůstaly a vynutily si brzy výsadu vlastního květináčku. Pokud byly na dostatečně osluněném místě, uchovávaly si nejdříve kulatý, později mírně cylindrický  tvar hrbolatého, většinou neodnožujícího těla. Mé rostliny se navíc krásně vybarvily, na světlezeleném těle se vykreslila nepravidelná červená kresba a autor semen je při každé návštěvě u nás obchází kroutíc hlavou, jak prý to dělám, že jsou tak zabarvené. Odpověď neznám, červený permanentní popisovač nevlastním, takže zbývají pravděpodobně „tvrdé“ světelné podmínky, nebo nějaká příhodná konstelace. Jako ani ne dvouleté trichokaulony rozkvetly typickými většími žlutočerveně kropenatými květy. Ty vydávají pro „smrdutky“ pověstnou „vůni“ zkaženého masa a tím lákají své přirozené opylovače – mouchy. Před časem jsem se snažila nastudovat princip sprašování květů stapeliovitých rostlin a vím, že to není žádná legrace. Pokud najdu trochu času se k oné odborné studii vrátit a znovu si ji osvěžím, pokusím se vám ji někdy nějak přetlumočit, nyní to raději hodně zestručním a zjednoduším. Moucha, přilákaná ke květu jeho „odérem“ přistane na něm a snaží se do něj naklást vajíčka. Květ vůní totiž dokonale kamufluje muší lahůdku: zkažené maso a zdánlivě slibuje dostatek výživy pro líhnoucí se červíky. Hmyz svou nedepilovanou nožkou může z květu vytrhnout část pohlavního orgánu a přenést ho na sousední květ nejlépe cizí rostliny stejného druhu, ve kterém při troše štěstí tato část zapadne do místa, kde stejná či jiná moucha rovněž tímto vytržením „udělala místo“. Dojde k principu zapadnutí klíče do zámku a opylení je provedeno. Musí být splněny další podmínky, ale to si opravdu nechám až na samostatný článeček. Pokud nemáte dioptrie na blízko a třesoucí se ruce, můžete se při správném pochopení sprašovacího principu a nalezení trochu vhodné pomůcky, simulující muší nohu, pokusit o „umělé oplodnění“.  To, že se opylení povedlo ať už hmyzu nebo vám, poznáte počínajícím vytvářením dvourohého semeníku, tak příznačného pro Apocynaceae.

Ten se dlouhou dobu zvětšuje a ochmýřená semena postupně dozrávají. Po prasknutí semeníku semena vypadávají ven, chmýří se jim rozevírá a vítr semena odnáší dál od mateční rostliny. Pokud vám vaše trichokaulony nestačí, doporučuji před jejich odletem semena včas polapit, olámat jim pro budoucí klíčení nedůležité chmýří a vyzkoušet si také ten obdivuhodný okamžik v rostlinném životě – vyklíčení nové rostlinky.    R.

Summary:

Description and experiences with growing of Trichocaulon ( new name Larryleachia) cactiforme of family Apocynaceae.

Fotografie 2:

1. - 3. Květy (Flowers)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Trichocaulon

(Mirek, 5. 12. 2008 13:50)

Díky za radu, o "průvan" se mi celoročně stará ventilátor zapínaný přes časový spínač vždy po dvou hodinách na jednu hodinu. Zavlažit ještě zkusím. Dodatečně ještě jednou dík za přijetí ve vašem skleníku 29.12.

Zálivka

(Radka, 22. 11. 2008 22:14)

Pokud tam máte takhle teplo, já na Vašem místě bych asi ještě opatrně zalila. Neškodilo by po část dne pustit kytkám nějaký stolní ventilátor, ať pak dobře vyschnout. V případě nižších teplot (my máme teď ve skleníku kolem 11°C) už bych zálivku stapeliovitých (hlavně těch citlivějších) neriskovala. S dvojluskem uvidíte, ale měl by dozrát.

Trichocaulon

(Mirek, 21. 11. 2008 13:04)

Dobrý den, měl bych ještě jeden dotaz: V současné době jsem zaznamenal výrazný "úbytek na váze" zmíněných kytiček. Ve skleníku zatím udržuju teplotu na 17°C, hnilobu jsem doposud nezaznamenal. Lze ještě Trichocaulony (samozřejmě přiměřeně) zavlažit? Mám obavu, aby ten plodící byl schopný onen dvojroh "donosit".

Trichocaulon

(Mirek, 14. 11. 2008 14:11)

Radko, děkuji za Info, ale hlodající červík se dostavil: Od cca začátku června mi téměř neustále nakvétá (doposud) spousta jiných (cca v 10 druzích) Asclepiadaceae, ikdyž v opačném "koutě" skleníku. Budu se modlit, aby potomstvo bylo "jednotné". Typický dvojroh se mi však za celou dobu pěstování smrdutek "podařil" (a opět bez mého přičinění) pouze u Duvalia caespitosa (výsev byl ale špičkový!). V současné době mi kvete jedna z Tawaresií.

Opylení

(Radka, 10. 11. 2008 17:31)

Podle toho, co jsem četla v překladu přednášky jednoho zahraničního odborníka na opylování Asclepiadaceae, nemůže nikdy dojít k samosprášení rostliny bez cizího přičinění. Vždy je k tomu zapotřebí hmyz, nebo alespoň vhodný nástroj, imitující hmyzí nohu či sosák. Uvnitř květu je 5 párových pylových orgánů, zvaných pollinium a pro opylení musí jeden takový orgán, vytržený z květu přesně zapadnout do místa, které se v jiném květu či na jiné rostlině uvolnilo po jiném polliniu (stylem zámek a klíč). Přesněji a podrobněji se o tom rozepíšu v připravovaném seriálu o výsevech sukulentů, nebo v nějakém konkrétním článku na toto téma. Takže i u Vás zapracoval hmyz a doufejte, že neměl na noze pollinium z jiné stapeliovité rostliny (máte- li nějaké další), pak by vznikl nějaký mezidruhový hybrid. Poznáte to na tom, jestli bude potomstvo jednotné. Držím palec :-).

Trichocaulon

(mirek, 10. 11. 2008 9:38)

Vlastním dvě uvedené kytičky, jako na potvoru kvetoucí "střídavě", nicméně se přírodě podařil malý zázrak: Na temeni (bez mého přičinění) jedné z nich se objevil typický dvojroh, což znamená, že pokud nenastanou nepředvídatelné okolnosti, pokusím se o výsev. Jinak se skutečně jedná o velice efektní rostlinky. Jak jste to ale myslela s tím hmyzím utrháváním vnitřní částí květu? Mají květy trichokaulonů "standardní" postup při opylování? Domnívám se totiž, že může dojít k opylení vlastním pylem (samoopylení) byť za mně dosud utajených okolností .

trichocaulon simile

(siska41, 3. 7. 2007 13:30)

skutocne nevšedné zafarbenie a veľmi pekné...ja vlastním T.simile,pestujem ho na plnom slniečku,ale nedosahuje také zafarbenie ako Váš,aj ked ma takú jemučkú červenú kresbu...farba kvietkov je viac do hneda... :o))))