Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tradescantia sillamontana

9. 1. 2010

Tradescantia sillamontana Matuda (1955)

 

Obrazek


  

Fotografie 1:

1. Detail listů s pupenem (Detail od the leaves and the bud)

2. Větve (The branches)

............................................................................................


Když jsem kdysi poprvé listovala encyklopedií Monocotyledons od U.Eggliho, docela mě překvapilo, že mezi jednoděložné rostliny patří i takové, do kterých bych to do té doby neřekla. Například rostliny rodu Dioscorea, nebo třeba ty, které se lidově nazývají voděnky. Jestli je rostlina jednoděložná či dvouděložná se vlastně prakticky dá zjistit jen u výsevu, kdy ze semínka vyleze jen jeden děložní list či listy dva. A protože voděnky, tedy přesněji řečeno rostliny rodu Commelinaceae, se množí hlavně řízkováním, není moc příležitostí tyto rostliny při klíčení vidět.

Nakonec i T.sillamontana jsme dostali od jednoho plzeňského kaktusáře před lety jako stonkový řízek. Dnes už je to pěkný trsík vzpřímených větví s přisedlými, špičatými listy, hustě porostlými chlupy a vlnou. Podle literatury mohou větvě dorůst až do délky 30cm, pak pochopitelně poléhají pod tíhou sukulentních listů. Naší rostlinu držím dost zkrátka, se zálivkou to moc nepřeháním, takže větve jsou kompaktní a rostou vzpřímeně. Slunce má rostlina až dost, i když ji trochu stíní další kytky, mezi kterými je umístěná. Na podzim se na vrcholech větví objevily tmavěrůžové květy s třemi volnými korunními lístky, které se otvíraly jeden po druhým snad víc než měsíc. Pak začaly zasychat listy na větvích, až větve zaschly celé, jen u báze zůstaly základy nových výhonů. Dříve jsem měla vždy strach, že rostlina strádá a zasychá mi kvůli nedostatečné zálivce, dnes už vím, že podobný „zatahovací“ cyklus je u T.sillamontana naprosto přirozený a rostlina se chová tak, jak je zvyklá z volné přírody na severovýchodě Mexika, kde musí vydržet i období s nedostatkem vody. Pokud by rostlina měla pravidelný přísun vody po celý rok, asi by k zasychání výhonů nedocházelo, nebyla bych si však jistá tím, že by pak obzvlášť ochotně nakvetla. Substrát nemusíte vymýšlet nijak speciální, rostlině stačí úplně obyčejný – kompostovka s pískem a kamínkovou drenáží na dně přiměřeně velké nádoby, jen bych byla opatrná při zakořeňování čerstvého řízku, kdy bych substrát volila s minimem humusu. Myslím si však, že by nebylo od věci zkusit zakořeňovat řízky v obyčejné vodě.

Jsem sice fotografický amatér, ale musím ocenit, jak úžasně fotogenicky působí větve T.sillamontana, pokud mají možnost růst ve vhodných světelných podmínkách. Střídavě přisedlé listy, pokryté pavučinou vlny, vytvářejí zajímavé, oku pozorovatele i objektivu fotoaparátu lahodící kompozice. Kytku můžete otáčet, jak chcete, z každého pohledu je úhledná. Jen v současné době ji trochu hyzdí zaschlé výhony, které si říkají o odlomení.

Jak už jsem zmiňovala, jediné, co bych ještě aspoň jednou chtěla vyzkoušet, je výsev semen buď T.sillamontana nebo nějakého druhu příbuzného rodu Callisia (např. C.navicularis, C.repens). Dosud jsem se však nesetkala s nabídkou semen těchto rostlin, ale buď se nenabízejí, nebo jsem je dosud jednoduše přehlížela. Pak teprve bude můj obrázek o této rostlině úplný a budu moci říct, že mě u této rostliny nic nepřekvapí. Držte mi tedy palce… R.


Summary:

Description and experiences with growing of Mexican Tradescantia sillamontana from family Commelinaceae.


Fotografie 2:

1. Tradescantia sillamontana

2. Květ (The flower)

3. Detail květu (Detail of the flower)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

tu znám

(Oťas, 21. 12. 2010 18:57)

Před časem jsem na kaktusářském zájezdě vyžebral větvičku tohoto druhu a počal ji pěstit. Voda, teplíčko, hnojení a další rozmazlování. Za to se mi odvděčila kvalitním růstem a odporným vzhledem bez kvetení. A dost!!! Šla na kraj terasy, úpal, sucho, občas trocha deště a na podzim se mi za tuto kůru poděkovala hromadou květů a nádherným tvarem rostliny. Na zimu, šup s ní do sklepa s kaktusy. Na jare oškubat zaschlé výhony rozdělit hlízovité oddenky a další sezonu byla již zařazena mezi kvalitní a krásné sukulenty na mé terase. Zkrátka - doporučuji každému.