Jdi na obsah Jdi na menu
 


Titanopsis calcarea

5. 8. 2007

           Titanopsis calcarea (Marloth) Schwantes


Obrazek

 

  

Fotografie 1:

1. Titanopsis calcarea, Brandvlei, RSA

2. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

3. Detail listů (Detail of leaves)

..........................................................


Jako když se díváte zblízka na kůži exotické ropuchy, podobným dojmem působí povrch listů velmi zajímavých zástupců rozsáhlé čeledi Aizoaceae – rostlin rodu Titanopsis. Jemné či hrubější bradavičky nádherných barevných odstínů na listech a přitom miniatura jako vyšitá, zkrátka krasavice.

První  semena tohoto rodu jsem si vysela už před několika lety a byl to právě T.calcarea, který bez problémů vyklíčil v slušném počtu a přes mé začátečnictví ve výsevech této čeledi jsem semenáčky udržela až do dospělého věku. Možná proto, že jsem s výsevy nedělala tzv. „žádné štráchy“, možná i proto, že výsevy nejsou nijak obtížné, možná jsem jen měla štěstí na vhodné podmínky a správnou fázi měsíce J, dnes těžko říct.

Samotný název Titanopsis je složeninou ze dvou slov. Řecké slovo titanos znamená hrudku, slovo opsis je výskyt a druhové jméno calcarea znamená vápenitý, vápenný. Vše si jistě dáte nějak dohromady, jméno prostě popisuje podobu rostliny. Zástupci rodu Titanopsis rostou v Namibii a Jihoafrické republice ve třech oblastech: v Namibii, podél řeky Orange a pak v centrální Jihoafrické republice : provincii Nothern Cape a částečně i Free State. Další Titanopsis fulleri je pravděpodobně jen formou T.calcarea. Má drobnější bradavičky a ty velké jsou hlavně na lemu horní plochy listů, kdežto T.calcarea má velké bradavičky po větší ploše horní strany listů.

Bradavičky zdobí i sepaly (kališní lístky) květů. Tenké petaly (korunní lístky) jsou zbarveny žlutě (u některých druhů až jantarově hnědě). Květ není tak výrazný jako u některých mesemb, přesto mezi bradavičnatými listy vypadá dobře. Pokud dojde ke sprášení, vytvoří se hvězdicovitá tobolka, typická jako u dalších Aizoaceae. Může mít 5 – 10 žeber a semena v ní kryje jakási papírová membrána.

Své rostliny tohoto rodu sázím do malých květináčků (4x4) se substrátem, který dnes dávám většině našich sukulentů, to znamená propařená kompostovka – bílý písek – pemza, podle potřeby jen měním poměry jednotlivých částí. V sezóně zalévám podle potřeby a počasí, od podzimu do jara se snažím rostliny nechat na sucho, jen když byly minulé zimy zimované na okně vytápěného pokoje, párkrát za zimu jsem jim kápla malinko vody tak, aby zase rychle vyschly. Důležitý je cit pro potřebu každé rostliny zvlášť s ohledem na podmínky, které jí poskytujeme. Pokud také podlehnete kouzlu rostlin rodu Titanopsis, vůbec se vám nebudu divit. R

 

Summary:
Description and experiences with the growing of south-african Titanopsis calcarea and his other form T.fulleri from family Aizoaceae.

Fotografie 2:

1.- 2. Květ (Flower)

3. T.calcarea

4. T.calcarea f. fulleri

Obrazek




 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Titanopsis

(Radka, 28. 7. 2008 19:27)

Je to divné, v tuhle dobu by měly být rostliny rodu Titanopsis v plném růstu, napité, některé i nakvetlé. Maximálně mohou stagnovat díky vedrům. Jestli se Vám chová, jak píšete, rychle ji vyndejte ze substrátu a zkontrolujte kořeny. Měly by být pevné, zdravé. pokud budou rezavěhnědé a budou při osahávání odpadat, je v nich hniloba. Vše rezavěhnědé (uhnilé) odstraňte a doufejte, že zůstal zdravý střed listové růžice. Pokud bude hnědý i ten, je už pozdě na záchranu. Vždy, když se Vám nějaká kytka nebude pozdávat (scvrkávání v růstové sezóně, rychlé opadání listů bez přesušení atd.), je vždy lepší se kytce kouknout "na zoubek" - tedy v našem případě na kořínek. Často se dá ještě leccos zachránit. Když člověk moc váhá, či nemá čas, většinou o kytku přijde. Jo a nezapomeňte, u některých rostlin se dají zachránit některé části (listy, kousky stonků atd.), ale musíte odstranit nemocné tkáně (zhnědlé či zvodnatělé). Je dobré mít připravený práškový stimulátor (v zahr.potřebách za cca 10 Kč) a spodky tkání vždy nastimulovat. Takže hodně štěstí.

Problémy co s tím

(Ivča, 28. 7. 2008 12:36)

Dobrý den,mám tuto rostlinu, ale začala mi usychat a zelené "výčnělky"jsou jakoby svraštělé, nevíte co s tím?Rosila jsem ji, zálivku mírnou a mám ji na jižní stranu. Děkuji za radu.