Jdi na obsah Jdi na menu
 


Talinum triangulare

18. 11. 2009

Talinum triangulare (Jacquin) Wildenow (1800)

 

Obrazek


   

Fotografie 1:

1. Kořeny (The roots)

2. Nové stonky (The new stems)

3. Talinum triangulare, Cabra Coral, Argentina

..........................................................................


Dnes zabloudíme někam, kde jsme už dlouho nebyli, do jedné z mých oblíbených čeledí – do čeledi Portulacaceae. Tentokrát vybírám zástupce rodu Talinum, druh velmi rozšířený a tudíž i hodně variabilní – Talinum triangulare. Původně pochází z teplých oblastí od Mexika až po střed Argentiny, nyní je však rozšířený do všemožných tropických zemí díky svému užitkovému využití. Šikovní domorodci totiž přišli na to, že lze tento sukulent používat jako osvěžující zeleninu do salátů (listy) a také k dalším medicínským účelům (kořen). Však stačí na internetu zadat heslo Talinum triangulare a vyskočí na vás bezpočet odkazů na stránky o užitkových rostlinách, kde si vše potřebné můžete najít. Nakonec jsem o tom psala v článku Sukulenty – jedlíci, je však na místě alespoň takto slovně opravit chybnou fotografii druhu T.triangulare u tohoto článku, důvod se dozvíte vzápětí.

T.triangulare se totiž od ztloustlým kořenem a listy velmi podobného T.paniculatum (to je pravděpodobně na fotografii u zmiňovaného článku) liší jedním očividným detailem – délkou a tvarem květní lodyhy. Zatímco T.paniculatum má tenkou lodyhu dlouhou, vzpřímenou a plody drobnější (cca 5mm), T.triangulare má květy na lodyze kratší, vlastní ztloustlá stopka pod květem má na průřezu trojúhelníkovitý tvar (triangulare = trojúhelníkovitý) a polokulovité plody jsou větší (cca 7mm). Oba druhy si opět podobně notují ve variabilitě barvy květů. Naše argentinské T.triangulare má květy růžové, v oblasti Karibiku můžete najít tento druh s květy žlutými a v dalších oblastech i bílými. Jak vidíte, čert aby se v tom vyznal. Plody jsou samosprašné, semena si dávají s dozráváním na čas. Když světlezelený plod dozraje, v okamžiku nějakého teplého dne praskne, černá semena se vysypou a na rostlině zůstane jen ona ztloustlá stopka, s trochou štěstí s nějakou zkroucenou částí plodu a několika semeny v ní. Takto praská jeden plod za druhým v rozmezí několika týdnů. Klíčivost semen zatím ověřenou nemám, ale slibuji, že to během letošní zimy vyzkouším.

Zbývá ještě podotknout, že synonymem pro T.triangulare je T.fruticosum. V současnosti na rostlinách zavadají zelené stonky, ze kterých už dříve opadaly tmavězelené listy. Kytky přestávám zalévat a už jen dosbírávám semena, která mi s trochou štěstí zůstanou na rostlině. Zimu T.triangulare přečká ve formě ztloustlého kořene bez kapky vody, té se dočká až zase samo na jaře naraší.

Přestože T.triangulare nepatří mezi nejatraktivnější druhy, rozhodně jsem nakonec ráda, že získáním správného T.triangulare si můžu udělat pořádek v rozlišení od T.paniculatum, což se mi dosud nedařilo. Nyní stačí postavit oba druhy vedle sebe a rozdíly jsou naprosto zřetelné. R.


Summary:

Description and experiences with growing of  Talinum triangulare from Argentina.


Fotografie 2:

1. + 2. Květ a plody (The flower and the fruits)

3. Stopka (The peduncle)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Talinum

(Marek Chaloupka, 4. 12. 2009 16:35)

Dobrý den.
K této rostlině mám jednu zajímavost. Protože jsem nepořádný zahradník, rostliny tohoto druhu mi každoročně venku umrznou. Každé jaro je však kolem uhynulé rostliny několik desítek-až stovek semenáčků, vytvářejících hosté koberce. Klíčivost semen je tudíž neuvěřitelná,rostliny se samy obnovují a kdybych je neredukoval, asi by se i slušně rozšiřovaly.

S pozdravem a přáním pěstitelských úspěchů Chaloupka