Jdi na obsah Jdi na menu
 


Talinum punae

26. 10. 2007

Talinum punae (R.E.Fries) Carolin



Obrazek
 

 

  

Fotografie 1:

1. Ztloustlé kořeny (Thick roots)

2. Listy (Leaves)

3. Květenství (Inflorescence)

4. Semenáče (Seedlings)

.................................................


Někomu se mohou zdát rostliny rodu Talinum (čeleď Portulacaceae) poněkud uniformní, zvlášť ty s čárkovitými listy, ale od toho jsem tu já, sběratelka mnohých rostlinných outsiderů, abych vám ukázala rozdíly mezi nimi a i když je to k nevíře také jejich nenápadné kouzlo. Často se mi zdá, že čím je rostlina podceňovanější, tím víc mě zajímá. Asi je to úchylka, ale já se k ní hrdě hlásím J.

Pro bližší popis jsem si protentokrát vybrala jediné talinum s čárkovitými listy z jižní Ameriky: Talinum punae, dříve uváděné pod názvem Calandrinia punae. V přírodě roste ve vyšších polohách na území Argentiny. Díky svému velmi ztloustlému kaudexnímu kořenu přežije i nehostnné podmínky skalnatých svahů. Kaudex mu navíc umožňuje vydržet delší období bez srážek, takže přijde jen o své tenké, do 3,5cm dlouhé masité listy, z kterých zbyde jen růžice zaschlých zbytků. V růstové sezóně, kterou se snaží udržet podle své původní domoviny v období našeho podzimu a zimy, brzy po narašení nových listů vyžene tenké, prodloužené květenství, rozvětvující se až na samém konci. Jednotlivé drobné květy s pěti nesrostlými okvětními listy mají žlutou barvu a obvykle jich kvete víc najednou. Rostlina je samosprašná a po opylení vytváří drobné oválné semeníky, které se po dozrání podélně dělí na tři části a sypou šedočerná drobná semena. Tenké květenství pod vahou semeníků téměř vždy poléhá a v kultuře se vyvěšuje z květináčku dolů.

Pěstování je obdobné jako u dalších příbuzných z rodu Talinum. Musíte však brát ohled na to, že je to zimní rostlina, pokud se ji tedy snažíte probudit na jaře, naraší téměř až v létě a dlouhým pobytem bez listů v mokrém substrátu může snadno podlehnout hnilobě. Pokud to tedy není čerstvý semenáček, doporučuji raději počkat, až si kaudex sám narašením listů řekne o zálivku.

S ohledem na často prodloužený ztloustlý kořen volte malou, ale hlubokou nádobu s hodně propustným substrátem a dobrou drenáží. Já míchám kompostovku s pískem a větším množstvím pemzy a na dno dávám vrstvičku štěrku. Když brzy zjara rostlině zežloutnou listy, přeruším zálivku a po odstranění zaschlých listů přidávám kytku pod stůl do stínu a trochu chladnějšího prostředí.

Nevím, zda jsem nějak zvýšila váš zájem o nenápadně krásné jihoamerické talinum, ale je to vlastně jedno. Hlavní je, že se líbí mně a na řeči o plevelech zkrátka neberu zřetel. R.


Summary:

Description and experiences with growing of south- American Talinum punae from family Portulacaceae.

Fotografie 2:

1. Talinum punae, Iturbe, Jujuy, Argentina

2. Květ (Flower)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář