Jdi na obsah Jdi na menu
 


Talinum caffrum

15. 5. 2011

Talinum caffrum (Thunberg) Ecklon & Zeyher (1836)

 t.-caffrum-1s.jpg

        

Fotografie 1 - Talinum caffrum

.................................................................

Když vám řeknu, že je nedělní večer, dokonce už půl desáté a nemám ještě ani čárku z tohoto článku, asi pochopíte, že to budu muset vzít kalupem, protože jako každý pracující potřebuju jít brzy do hajan. Naštěstí mám alespoň poznámky a hotové fotokoláže, takže mohu jít rovnou na věc.

Talinum caffrum, pocházející ze širokého areálu na africkém kontinentu (od Keni až do Jihoafrické republiky, dále Zimbabwe a Namibie), je mezi pěstiteli asi nejběžnější africké talinum. Už před lety jsem tento druh vysévala ze semen, nabízených v nějakém tuzemském seznamu. Dospělosti se dočkala jedna rostlina, která mi vydržela asi 2 roky. Než mi zašla, stihla jsem ji odřízkovat – mám tedy vyzkoušené, že africká talina jdou celkem snadno množit stonkovými řízky. I když jsem pravidelně sklízela semena, už mi nikdy nevyklíčila. A protože jsem tento druh mírně podceňovala, nijak jsem toho nelitovala. Přicházela další africká talina, T. tenuissimum, neurčené T. sp. – všechna si byla dost podobná (kaudex, více či méně úzké listy, žluté květy, kulaté plody, velká černá semena, která špatně klíčí) a lišila se jen v malých detailech. Odlišná by měla být v barvě tkáně samotného kaudexu (T. caffrum by mělo mít tkáň bílou), ale to se bez poškození rostliny dá těžko srovnávat. Pak se mi to nějak rozleželo v hlavě a vloni jsem si T. caffrum honem rychle zase sehnala. Chybělo by mi do kompletní skládačky jménem talina z Afriky. Když T. caffrum před 14 dny kvetlo, povedlo se, že v ten samý okamžik kvetlo i argentinské T. polygaloides. Dalo se báječně porovnávat, jak jsou oba druhy srovnatelné. T. polygaloides mi totiž připadá mnohem více podobné svým africkým kolegům, než příbuzným z kontinentu amerického, nakonec si obrázek uděláte sami podle fotografií.

Teď bych mohla přidat nějaké popisné údaje, ale ty mi snad odpustíte – vše je zřetelné z obrázků. Důležitější je asi pěstování: od jara do podzimu voda asi jedenkrát týdně, preventivně alespoň jednou odřízkovat, protože čas od času kaudex nepřežije naši péči – nepéči a zůstanou jen zvadlé zelené části. Na semena se nedá spolehnout, při záměrném výsevu mizerně klíčí a větší naděje máme při autovýsevech kolem mateční rostliny. Rostlina je samosprašná, snad i kleistogamní. Semena je dobré ohlídat, když plod pukne, velmi snadno se rozsypou kolem. Neplatné synonymum rostliny – T. esculentum zase pravděpodobně odkazuje na jedlost rostliny, ale už ze mě teď nedostanete, jakých částí se to týká.

Musím přidat jednu poznámečku: pokud čekáte v těchto dnech, nebo dokonce chvílích nějakou článečkovou lahůdku od Jirky, tak bohužel nepřijde. On je právě v sedmém nebi, neb ho dnes navštívila cibulově naprosto spřízněná pěstitelská duše z Rakouska , pěstitel – akademik, který měl oči jen a jen pro hyacintovité cibulky. Tolik, kolik jich malému českému cibuláři pochválil, už mu nikdo asi nepochválí. Jirka se opět začal hrdě hlásit ke své přezdívce Onion, zase mu to vlilo novou cibulovou mízu do žil. Měla jsem totiž o něj v poslední době obavy, se svými cibulkami mi tak trochu připadal jako poslední Mohykán – neměl si o nich moc s kým popovídat. Nyní to sice bylo německy, ale zato kvalitně. Asi jste už někdy viděli trumfující se rybáře v debatě, kdo kdy chytil větší rybu – přesně takto dnes po sobě „stříleli“ cibulovými jmény a lokalitami. Chvilku klesala brada Jirkovi, chvilku Michaelovi. A asi ze všeho nejvíc mě dostal okamžik, kdy parta pěstitelů z Rakouska odjížděla autem plným kytek  a Jirka za nimi zasněně hleděl…Asi to bude v dobrém dlouho vydýchávat a na psaní pro ZL nebude chvilku čas.   R.

Summary:

Description and experiences with growing of Talinum caffrum from family Portulacaceae.

Fotografie 2:

1. Africké T. caffrum (vlevo) a argentinské T. polygaloides (vpravo) - listy, květy

2. Africké T. caffrum (vlevo) a argentinské T. polygaloides (vpravo) - plody

t.-caffrum-2s.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář