Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sinningia eumorpha

30. 8. 2008

Sinningia eumorpha  H.E.Moore

 Obrazek

  

Fotografie 1:

1. Hlíza (Tuber)

2. Spodní strana listu (Lower side of leaf)

3. Semenáče (Seedlings)

4. Sinningia eumorpha

..............................................................

Než se rozepíšu o této pro mne nadmíru zajímavé protože bělokvěté siningii, popíšu jednu úsměvnou příhodu z letošní výstavy K+S v Plzni. Jak jsem se tak potuloval v prodejní části výstavy a nenápadně se vydával za odborníka podávající zasvěcené rady (hlavně o kaktusech, o kterých toho mnoho nevím), byl jsem osloven jednou náhodnou návštěvnicí, která sem zavítala původně trochu omylem a nyní užasle bloudila mezi prodejními rostlinami. A že se jí velice líbí ty sukulenty a které bych jí pro začátek doporučil. Tedy přesně parketa pro mě: promnul jsem pomalu svoje vousy na bradě a jal se zjišťovat, co ta paní o sukulentech ví a jaké má podmínky pro jejich pěstování. Výsledek byl mírně žalostný, když pominu zkušenosti (ty se ale nechají rychle dohnat), tak právě ta plánovaná umístění rostlin bolela už dopředu: byt s okny v podstatě na sever, jenom s mírným příklonem buď na východ nebo na západ (to už si nepamatuji). To už jsem mohl mnout vousy jak jsem chtěl, výběr sukulentů (kaktusy vůbec neměly šanci) pro neslunečné stanoviště nebyl zrovna velký, napadlo mě něco málo z havorcií, gasterií, stínomilné cibulky jsem jí doporučovat nechtěl, takže mi brzo došel dech. Už ani nevím, co si paní nakonec odnesla a jak to vlastně s jejím sukulentařením na severních oknech dopadlo, ale to není důležité. Spíš zůstal ten obecný problém, které sukulenty by vegetovaly spokojeně téměř bez přímého slunce. Není to jednoduchý výběr, ale zpětně mě napadly zcela jiné rody a druhy, například siningie. A tak o jedné, která by proti oné severní expozici asi neprotestovala, bude dnešní článek.

Siningie jsou tuze hezké hlíznaté rostliny, z nichž jedna (S. leucotricha) je vyloženě xerofytní, a většina ostatních (kterých je kolem 70 druhů) je spíše vlhkomilnější a tím také stínomilnější. Zase až tak moc jich ve sbírce nemáme, ale každý rok aspoň jedna nová přibude. Konkrétně S. eumorpha jsem získal od brněnského pěstitele Zdenka Raaba. Její jméno v latině znamená „lišaj“, možná kvůli podobě s chloupkatým tělem tohoto nočního motýla  nebo jako připomenutí opylovače (?). Tato siningie je určitě na přímém slunci poměrně nešťastná a je proto vhodným adeptem pro zastíněnější stanoviště. Pochází z Brazílie, ze státu Paraná a tuším, že roste někde ve vlhčím podrostu nějakého brazilského pralesa. Její plochá, částečně nadzemní hlíza dorůstá průměru do 10cm, moje má kolem 8cm a od předloňska už pravidelně zakvétá. Přes její pohledné chloupkaté olistění (vroubkované okraje, tmavězelená chloupkatá horní strana a světlezelenohnědá spodní strana s výraznou červenavou žilnatinou) jsou hlavní okrasou této hlízoviny právě květy. Jsou docela jiné, než u našich dalších siningií, nejen svou barvou ale hlavně tvarem květu. Nebudu se utápět v botanických termínech, myslím, že fotka ukáže lépe a srozumitelněji, jak se květy klenou. Barevně jde z venku o čistě bílý květ, který však uvnitř své trubky hraje i jinými odstíny – žlutými a zelenými. Uvnitř květu je však nezajímavější jeho vnitřní stavba s nezvykle srostlými tyčinkami, kdoví, jaký hmyz a s jakým sosákem se stará o opylení. V našich podmínkách jde pár květů natrhnout a postarat se opylení uměle, kytka je samosprašná, což jsem ověřili. Semeníkem je tobolka s prachovými semeny. Výsevy rostou zpočátku velmi pomalu, ale po překonání prvního složitějšího semenáčkového období už pak rostou bez problémů.

S. eumorpha roste s letním režimem, v zimě zatahuje. Teplotně v zimě kolem 10°C s možností se občas ohřát na slunci nebo u radiátoru, v létě moc nejásá v horku. Pokud je olistěná, nesnáší úplné proschnutí substrátu, do kterého je vhodné přimíchat část rašeliny. S onou bytovou kulturou na severním okně zkušenosti nemám, docela by mě zajímalo, jestli někdo ze čtenářů ZL ano (a jestli nám o tom napíše). Jenom mi to tak vychází, jak se na tuhle bílokvětou brazilskou gesnerku dívám, že by se jí tam mohlo docela líbit…. J.

Summary:

Description and experiences with growing of Brazilian Sinningia eumorpha from family Gesneriaceae.

Fotografie 2:

1. Kvetoucí rostlina (Flowering plant)

2. Květ (Flower)

3. Detail vnitřku květu (Flower inside)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář