Jdi na obsah Jdi na menu
 


Senecio citriformis

2. 10. 2008

Senecio citriformis G.D.Rowley (1956)

Obrazek



Fotografie 1:

1. Detail listů (Detail of leaves)

2. Senecio citriformis

.............................................

Znám osobně 4 druhy senécií s listy ve tvaru miniaturních citrónků či něčeho přinejmenším podobného. Všichni jste se už asi osobně setkali s druhem S.rowleyanus, které má stonky tenké a tím pádem poléhavé pod tíhou množství kuličkovitých světlezelených listů s dvěma podélnými průsvitnými okýnky. Pěstuje se většinou v závěsných nádobách a třeba u nás už pár let zdobí skříňku v koupelně nad umyvadlem (upozorňuju, že je hned u západního okna, takže rostlina až na mé občasné opomenutí zálivky nijak nestrádá). Dalším podobným druhem, který v současnosti nemám, ale měla jsem před několika lety, je S.radicans s listy ve tvaru spíše malých banánků než citrónů a opět se zmiňovanými dvěma úzkými, podélnými, průsvitnými proužky. Tento druh má stonky již trochu silnější, tužší, ale opět ještě poléhající, případně povisající (záleží, kam rostlinu postavíte). Rostlinu (řízek) už hrozně dávno v době začátků svého okýnkaření vyžebrala v botanické zahradě a po čase s nastalými problémy s místem zase ochotně do stejných prostor vrátila, což se setkalo s povděkem, protože S.radicans už v zahradě jako druh nebylo. Řízek ze třetího okýnkového citrónkovitého druhu S.herreanus Jirka před časem dostal v nějaké sbírce a úspěšně ho dodnes pěstuje. Od předchozích druhů se liší většími rozměry vřetenovitých listů a fialovým lemováním průsvitných plošek. Stonky už má poměrně tuhé, i když s přibývající délkou hmotnost listů většinou zvítězí nad nosností pletiv tuhého stonku a jak už to známe z jiných oblastí, hádejte, co nastane…Ale o tom všem jsem chtěla mluvit jen na okraj (pořádek je pořádek), protože nemám fotografii květů ani jednoho z předchozích druhů.

Zato poslední citrónkový druh, který má tento tvar listů i ve svém názvu, teď kvete jako o život. Tím se také přihlásil o své místo na našich stránkách. S.citriformis, tehdy ještě bez názvu a jen s polním číslem, jsem dostala jako řízek před několika lety od jednoho pěstitele z Moravy. Pokud se totiž tato rostlina drží dost zkrátka a pěstuje se na plném slunci, dostane nádherný voskový povlak a vůbec vypadá dost k světu. Krátké stonky jsou dlouhou dobu samonosné, čile se větví a hustě je obrůstají podélně proužkované listy (v literatuře si dali práci a spočítali, že proužků jsou asi 4 desítky) nepravidelných vřetenovitých tvarů (téměř každý list je nepodobný dalšímu ve své blízkosti). Na rozdíl od předchozích druhů chybí na vzpřímených listech průsvitná okýnka. Řapíky jsou dlouhé asi půl centimetru. Na vrcholech větví se koncem léta začínají objevovat stopky řídkých květenství. Od květů nečekejte žádnou krásu, je to pro Asteraceae typické květenství s květy na květním lůžku, uvnitř jsou terčovité bledě žluté a po otevření bílé květy, krajní jazykovité květy chybějí. Ve velké sbírce si leckdy ani nevšimnete, že nějaké S.citriformis kvete. Pokud dojde ke sprášení, vytvářejí se tmavší hnědá podlouhlá semena s bílým chmýřím, které slouží k pohybu semen dál od mateční rostliny.

S.citriformis roste v přírodě jižní Namibie a jihoafrického Západního Kapska (oblast Little Karoo). Pokud rostlinu umístíte do prostor, kde nemá dostatek slunce, jako ve své domovině, změní se vám v nepěknou rozcuchanou kytku s protáhlými vybledlými listy. Dopřejte jí proto místo co nejblíž skla, šetřete s vodou a občas zbavte polehlých větví (těch naštěstí moc není). Větve jdou dobře znovu zakořenit, jen si nezapomeňte dobře umýt ruce (podobně, jako po práci s euforbiemi a podobnými jedovatkami). Šťávy ze senécií sice nejsou vidět (jen zvláštně chemicky cítit), o to jsou nebezpečnější, protože obsahují zdraví škodlivé silice. Ale to už asi víte z našich předchozích článků. Pokud si na tohle dáte pozor, můžete se bez obav radovat z rostlin tak různorodého rodu, jakým je Senecio. R.

Summary:

Description and experiences with growing of Senecio citriformis from family Asteraceae.

Fotografie 2:

1. Listy (Leaves)

2.+ 3. Detail květenství (Detail of inflorescence)

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář