Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sansevieria parva

22. 6. 2007

 

                     Sansevieria parva N.E.Brown

 Obrazek

 

Fotografie 1:

1. Listy (Leaves)

2. Květenství (Inflorescence)

3. Květy (Flowers)
...........................................

Máme naší sbírku docela pestrou, i když zkušené oko ihned pozná, které čeledi a rody upřednostňujeme a stále vyhledáváme (myslím Jirkovy cibuloviny a moje Portulacaceae a Oxalidaceae). Přesto i od ostatních čeledí se nám sešly skupinky druhů. Jednou z nich je čeleď Dracaenaceae a k ní náleží rod Sansevieria. Ano, vážení, jsou to z našich školních let tolik zprofanované tchýniny jazyky. Určitě i u vás ve třídě, na chodbě v domě, v kanceláři na okně nebo i doma na „vkusném“ květinovém stolku stála alespoň jedna Sansevieria, připodobnělá svou přezdívkou k tolik obávané zbrani některých tchýní – k jejich ostrému jazyku. Sansevieria trifasciata, která pobývala dříve skutečně na všech možných i nemožných místech, opravdu má dlouhé kopinaté listy a pokud po ní někdo zatoužil, nebyl problém uříznout si list a zakořenit ho v obyčejné vodě. Ale o té vám vlastně povídat nechci, existují totiž i další druhy sanseviér, decentní, zajímavé a kompaktní. Jen zatím nejsou tak rozšířené, jako onen všudepřítomný a dnes už mizející druh. K nám se dostal kromě jiných i druh Sansevieria parva, který nám zatím jako jediný ve sbírce vykvetl a tím si vysloužil privilegium prvního zápisu sanseviér do našeho werbáře.

Rostlina jako druh pochází z lesem zastíněných oblastí Keni a Ugandy v Africe. Z toho vyplývají i její nároky. Vyžaduje více vody, než ostatní kolegyně z rodu a má i ráda mírné přistínění. My jsme jí umístili mezi další vyšší druhy, takže trochu stínu přes slunečný den určitě dostane. Listy jsou do 30 cm dlouhé, úzce kopinaté a se známou tmavší kresbou na listech. Roste trsovitě, nám už v současnosti trhá původní květináč, takže ihned po dozrání plodů dostane větší (hlubokou) nádobu. Jak už jsem předběhla událostem, prozradila jsem, že nám před dvěma měsíci vykvetla dvěma květenstvími. Jednotlivé květy se otvíraly postupně odzdola nahoru vždy navečer a s příchodem tmy velmi intenzivně sladce provoněly celý skleník. Z toho vyplývá, že opylovači budou pravděpodobně z noční hmyzí říše. Já se na můry nespolehla a zkusila jsem hmyz jako vždy zastoupit. Po několika dnech byla květenství téměř opadaná, jen na místech mého pokusu zůstaly zvětšující se semeníky. V dnešních dnech začínají oranžovět a při sebemenším dotyku odpadávají. Těšila jsem se, že pro vás nafotím semena, zatím však v dužnatých semenících nic nebylo, takže pokus se nezdařil. Ale byl to jen pokus, semena nejsou u sanseviér tolik důležitá, protože rostliny se množí podzemními stolony, případně se většinou podaří zakořenit jednotliné listy. Z toho vyplývá, že kompaktní, vzhledné druhy nemusí být nepřístupné i vám, pokud vám u někoho ve sbírce padnou neodolatelně do oka a majitel bude aspoň trochu štědrý. My jsme několik takových fajn lidí potkali a jsme jim za zajímavé tchýniny jazyky moc vděční. R.

Summary:
Desription and experiences with growing of east-african Sanseviera parva from family Dracaenaceae.

Fotografie 2:

1. S.parva

2. Květenství (Inflorescence)

3.+4. Plody (Fruits)

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dotaz

(Romana Křížová, 8. 1. 2020 13:50)

Dobrý den, z Botswany jsem dovezla řízky rostliny, která vypadá jako sanseviera s listy kulatého průřezu a výšky v domovině cca 70-80cm. Kvetly oranžově, což mě mate. Máte prosím nějaký tip, co by to mohlo být? Děkuji a zdravím.

Re: dotaz

(Jirka, 8. 1. 2020 16:05)

Velmi mě Vaše sansevieria zajímá. Napište mi prosím mail (např. zelene.listy@seznam.cz). Pro určení by byla vhodná fotografie, pokud ji máte nebo můžete udělat. Pravděpodobně půjde dourčit.